Hétmilliárdba kerül, hogy elstartoljon Semjén vadászati lázálma - és egymillióan lesznek rá kíváncsiak a kormány szerint

Publikálás dátuma
2018.12.18. 15:21

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Az Állatkert is a vadászati világkiállítás egyik helyszíne lesz: ízléses logisztikai megoldást választott a kormány.
Jövő év elején a megvalósítás szakaszába lép a 2021-es budapesti vadászati világkiállítás megrendezésének előkészítése - mondta egy keddi sajtótájékoztatón Kovács Zoltán, mint az "Egy a természettel" Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás és az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztosa.
Mint az MTI idézi, Kovács Zoltán szerint az innovációs tárca alá tartozó külön kormánybiztosság foglalkozik majd a kiállítás rendezvényeinek lebonyolításáért. Jövőre csak az több 7 milliárd forintba kerül hogy (egyebek mellett) új kormányzati hivatalt, valamint a világkiállításért felelős projektcéget létrehozzák. 
Kovácsnak, a világkiállításért felelős kormánybiztosnak és a vadászszenvedélyéről ismert Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek 2019 végéig kell összehoznia a kiállítás előkészítésének 2020-as és 2021-es büdzséjét is. Kovács Zoltán legalább egymillió hazai és külföldi látogatóra számít – szerinte ez magában mutatja a rendezvény turisztikai jelentőségét.
Vegyük át még egyszer: lesz egy világkiállítás, aminek a háttérintézményeire jövőre 7 milliárd forintot szánnak – és még ezek sem álltak fel. A még fel sem állított kormánybiztosság vezetője pedig a nem létező kiállítás remélt látogatószámára hivatkozva bizonygatja az esemény jelentőségét.

A vadászati világkiállítás költségei egyébként elérhetik az ötvenmilliárd forintot, ami elképesztő nagyságrendű összeg, felhasználásáról mégsem zajlott nyílt társadalmi párbeszéd. Semjén Zsolt az eseményen arról beszélt, hogy a kiállítás központi területe a Hungexpo lesz, de fontos helyszín lesz például a Kincsem Park és az Állatkert is – utóbbi különösen ízléses választás, tekintve, hogy hány állatfaj halt ki vagy került a kihalás szélére a túlvadászás miatt. Mivel 2020-ban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust is a Hungexpón tartják, a kormány a fejlesztések szempontjában együtt kezeli a két eseményt. Így különböző időpontokban, de egy fizikai térbe kerül végre mindaz, ami a kereszténydemokrata vezetésnek igazán fontos lehet: vadászati és vallási programok sorozata - mindez tengernyi mennyiségű, kreatívan elkölthető közpénzzel nyakon öntve.
Szerző
Frissítve: 2018.12.18. 16:54

Rosszabb a levegő az országban

Publikálás dátuma
2018.12.18. 15:00

Fotó: Urbán Dominik
Miskolcon, Salgótarjánban és Szombathelyen egészségtelen, további 11 településen pedig kifogásolt volt a levegőminőség.
Hétfőn Miskolcon, Salgótarjánban és Szombathelyen is egészségtelen volt a levegő minősége a kisméretű aeroszol részecskék (PM10 méretfrakció) magas koncentrációja alapján – olvasható a Tisztifőorvos Facebook-oldalán. További 11 településen – Budapesten, Dunaújvárosban, Hernádszurdokon, Kecskeméten, Putnokon, Sajószentpéteren, Százhalombattán, Székesfehérváron, Szolnokon, Tökölön és Vácon – kifogásolt volt a levegőminőség. A bejegyzésben kiemelték, hogy egészségtelen levegőminőség esetén az érzékeny lakosságcsoportok – a gyermekek, az idősek, valamint a légúti, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők – számára nem javasolják, hogy hosszabb ideig tartózkodjanak a szabadban. A kedvezőtlen időjárási viszonyoknak köszönhetően a légszennyezők keveredése a felszínhez közeli rétegben tud csak megvalósulni, így a légszennyezők koncentrációja emelkedik. A fagypont alatti hőmérsékletnek köszönhetően a lakossági fűtés intenzívebb, így a helytelen fűtési módoknak tulajdonítható légszennyezés is jelentősebb.
Szerző

50 autóval vág a főváros utcáinak Budapest új taxis cége, a piac felét akarják

Publikálás dátuma
2018.12.18. 14:16
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
A harmadik évükre a budapesti piac 30-40 százalékát is megszerezné a Taxim. Telefonos app számítja majd a viteldíjat.
Új taxiscéget indítottak Budapesten. A cég alapítója Gáspár Botond András, a cég neve Taxim Infinity Kft. lett, 100 millió forintos alaptőkével jött létre. A Taxim tervei szerint a kezdeti ötven autóból álló flottát rövidtávon 300 gépjárműből álló parkra bővítik.
Az üzleti tervük az, hogy az első évben a piac 10 százalékát, a harmadik évre pedig a piac 35-40 százalékát megszerezzék.

Mint közölték, fontos jellemzője a szolgáltatásnak, hogy az applikáció által a rendeléskor kalkulált viteldíjnál csak vis major esetén kell többet fizetni. Ha nem befolyásolhatatlan tényezők játszanak közre a fuvardíj növekedésében, akkor csak az előre ajánlott ár kerül levonásra az utas kártyájáról.
Az online rendszer mellett a Taximnak lesz hagyományos diszpécser központja is, így okostelefon nélkül is lehet majd autót rendelni tőlük. Közölték azt is, hogy az utasok elégedettsége miatt a cég vezetői kiemelt fontosságúnak tartják a "modern gondolkodású, fiatalos" sofőrgárdát, mivel a piacon csak az emberi tényezők és az alkalmazások tesznek igazán különbséget a szolgáltatók között. Nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a taxisaik kiválasztására, oktatására és megtartására.
Témák
taxi Budapest