Tűzszünetről egyeztek meg Jemenben, aztán légicsapások miatt másnap el is halasztották

Publikálás dátuma
2018.12.16. 16:43
képünk illusztráció
Fotó: AFP
Csütörtökön írták alá az egyezményt a tűzszünetről, pénteken még folytak a harcok.
Légicsapásoktól és lőfegyverektől volt hangos a szombat éjszaka a nyugat-jemeni kikötővárosban, Hodeidában, annak ellenére, hogy csütörtökön tűzszünetben állapodtak meg a polgárháborúban szemben álló felek, írja az Euronews.
A beszámoló szerint hodeidai lakosok gránátvetők robaját és lőfegyverek kerepelését hallották a város külső részein pénteken, egy másik lakos pedig tüzérségi fegyverek zaját észlelte. A húszik szerint a kormány és a mögötte álló koalíció a felelős.
A kormányerők légicsapásaira válaszul vasárnap bejelentették a lázadók: részükről csak keddtől lép életbe a fegyverszünet.

Az eredeti megállapodás szerint a húszik tizennégy napon belül végrehajtják a csapakivonást Hodeida - és két másik város, Szalíf és Rász Ísza - kikötőjéből a fővárosba vezető út északi részére, a három kikötő pedig a kormányerők fennhatósága alá kerül. Az ezt követő hét nap során a húsziknak Hodeida városából is ki kell vonulniuk annak északi határain kívülre, és a várost az összes fegyveres csoportnak el kell hagynia.
A tárgyaló felek az ENSZ vezetése alatt működő vegyesbizottságot hoznak létre, amely a tűzszünet betartását, a kivonulást, továbbá Hodeida és a kikötők aknamentesítését ellenőrzi. Hodeida létfontosságú a segélyszállítmányok eljuttatásához, ezen a kikötőn keresztül jut be az élelmiszer-szállítmányok mintegy 70 százaléka Jemenbe.
A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz hű erők között. A konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságát is okozta; Jemenben milliók éheznek.

Több tízezren tiltakoztak Kurz kabinetje ellen

Publikálás dátuma
2018.12.16. 15:19

Fotó: Askin Kiyagan / ANADOLU AGENCY
Sok ezren tüntettek Ausztriában szombat este az egy éve megalakult néppárti-szabadságpárti kormány ellen. A résztvevők számáról különböző becslések láttak napvilágot. Míg a szervezők 50 ezer tüntetőről tettek említést, a rendőrség 17 ezresre becsülte a tömeget. A megmozdulásra baloldali, érdekvédelmi, nőjogi, valamint antirasszista szervezetek hívtak fel. A tüntetés a „Jobboldali előretörés, rasszizmus, a szociális háló leépítése” mottót viselte. A végig békés megmozdulás biztonságos lebonyolítását 520 rendőr biztosította – közölte az osztrák közszolgálati adó, az ORF. A rendőrség összesen három feljelentést tett a közrend megsértése miatt. Az egyik felszólaló, Käthe Lichtner, az Offenzíva a Jobboldal ellen nevű szervezet munkatársa arra mutatott rá, hogy Sebastian Kurz kormánya jelentősen csökkentette az egészségügyi, illetve a szociális kiadásokat. Ehelyett – tette hozzá – adókönnyítésekkel segíti a konszerneket és a társadalom leggazdagabbjait. Mint mondta, a kormány megalakulása eltelt évben „az egyik kormánypárt” hetente tesz szélsőjobboldali kirohanásokat, s agitál a menekültek ellen. A Vida nevű szakszervezet vezetője, Roman Hebenstreit kiemelte, „minden fekete-kék kormány (így nevezik Ausztriában az Osztrák Néppártot, illetve az Osztrák Szabadságpártot) milliárdos hazugsággal kezdi kormányzását”. Wolfgang Schüssel kabinetje esetében ez az Eurofighter gépekkel kapcsolatos botrány volt, most pedig a szociális biztosítás úgynevezett reformja. „Becsaptak minket akkor és ugyanezt teszik most is” – emelte ki. A tüntetés a Mariahilfer Strassén, a Westbahnhoftól indult. Itt gyülekeztek a tüntetők, akik kormányellenes transzparenseket emeltek a magasba. „Anti-Basti, Anti-Strache, Anti Kickl”- szerepelt az egyiken, Sebastian Kurz kancellárra, Heinz-Christian Strachére, a koalíciós partner FPÖ elnökére és Herbert Kickl, szintén FPÖ-s belügyminiszterre utalt. Különösen nagy feltűnést keltett egy „Nagyik a jobboldal ellen” nevű – amint a neve is elárulja – idős hölgyekből álló csoport. A tömegben néhány sárga mellényes személy is felbukkant, így másolva a franciaországi mozgalmat. A felvonulás miatt egy időre felfüggesztették a környéken a busz-, illetve a villamosközlekedést. A tüntetésnek nem örültek túlságosan a helyi kereskedők, mert úgy vélték, karácsony közeledtével fontos bevételtől esnek el. Az FPÖ főtitkára, Harald Vilimsky a szabadságpárttól megszokott „korrektséggel” kommentálta a megmozdulást. Szerinte felbérelt tüntetők vettek részt rajta.
Frissítve: 2018.12.16. 15:21

Szembe megy a kormány a pápa tanításával

Publikálás dátuma
2018.12.16. 13:58

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
A katolikus egyházfő nyíltan kiállt az ENSZ migrációs megállapodása mellett.
Ferenc pápa vasárnap kijelentette, a világszervezetnek felelősséget, szolidaritást kell vállalnia és együttérzést kell tanúsítania mindazokkal, akik különböző okokból kénytelenek voltak elhagyni lakhelyüket. Mint fogalmazott, a migrációs paktum biztos és rendezett migrációt tesz lehetővé, illetve nemzetközi keretet biztosít. A pápa több tízezer zarándok előtt beszélt a Szent Péter téren. A pápa felszólította a katolikusokat arra, imádkozzanak azért, hogy teljesülnek a paktumban foglaltak. Mivel a magyar kormány elsők között utasította el a migrációs megállapodást, ez azt is jelenti, hogy a rendre kereszténységét hangoztató és a vallást kampánycélokra felhasználó Orbán-kabinet nyíltan megy szembe Ferenc pápa tanításával. Hétfőn a világ 164 országa Marrakesben írta alá az ENSZ migrációs paktumát. A jogilag nem kötelező érvényű megállapodás célja az, hogy jobban összhangba hozza az egyes országok migrációs politikáját, javítsa a menekültek körülményeit. Pietro Parolin vatikáni államtitkár szerint a történelem kritikus pillanatainak lehetünk tanúi, mert sokan kénytelenek elhagyni lakhelyüket. A migrációs paktum abban segít, hogy elkerüljék a nagyobb válságokat, tragédiákat – hangoztatta.
Szerző