EU-csúcs: nem lesz újratárgyalt Brexit-megállapodás

Publikálás dátuma
2018.12.13. 19:08

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Az unióban maradó 27-ek meg fogják védeni érdekeiket és alapelveiket, nem tárgyalják újra a Brexit-megállapodást - mondták vezető európai politikusok a csütörtökön kezdődő kétnapos brüsszeli EU-csúcson. Az európai vezetők meghosszabbították az Oroszország elleni szankciókat.
Angela Merkel német kancellár közölte, csak ennek tudatában lehet beszélni arról, hogy az Európai Unió további biztosítékot adjon Londonnak az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnését (Brexit) követő, korábban 2020 végéig tervezett átmeneti időszakra vonatkozóan. A német kancellár nagyon jó dokumentumnak tartja a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló, már elfogadott megállapodást, és nem lát esélyt arra, hogy az 27 tagállam újratárgyalja és megváltoztassa azt.
Merkelhez hasonlóan Emmanuel Macron francia elnök is azt emelte ki, hogy nem lehet újratárgyalni a megállapodást. "Politikai vitát folytathatunk ugyan, de a megállapodás, amelyet már egyszer elfogadtunk, nem lehet megváltoztatni" - mondta. Most a brit kormányfőn a sor, hogy elmondja, milyen politikai megoldásra törekszik, hogy többséget szerezzen a szöveg hazai elfogadásához. Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint újratárgyalás nem, de egy, a jövőbeli kapcsolatokat tisztázó politikai nyilatkozat megfogalmazása elképzelhető.  Az EU-csúcson nem számít azonnali áttörésre Brexit-ügyben Theresa May sem. A brit miniszterelnök erről a helyszínen nyilatkozott.
Az Európai Unió újabb fél évvel meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókat, mivel nem történt előrelépés a minszki megállapodások végrehajtásában - közölte Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében. Az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfői brüsszeli csúcstalálkozójukon egyhangúlag döntöttek a szankciók meghosszabbítása mellett, miután Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök tájékoztatást nyújtott a normandiai négyek, Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország által 2015 februárjában tető alá hozott minszki megállapodások végrehajtásának állásáról.
Az EU-csúcson a migráció is téma lesz. Ezzel kapcsolatban Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke úgy nyilatkozott, a képviselők készen állnak arra, hogy új javaslatot vegyenek fontolóra, amely általános szabályként határozná meg a migránsok tagországok közötti szétosztásán alapuló kötelező szolidaritási kvótamechanizmust. A javaslat emellett lehetőséget biztosítana a tagállamoknak arra, hogy alternatív szolidaritási formákat válasszanak objektív okokat figyelembe véve. Mint mondta, hatékonyabbá kell tenni a rendszert, és meg kell akadályozni a visszaéléseket.
Az EU-csúcson ott van Orbán Viktor is. A miniszterelnök Európai Néppárt csúcstalálkozóján vett részt, illetve térségünk országainak kormányfőivel találkozott.
Témák
EU-csúcs Brexit
Frissítve: 2018.12.13. 20:23

Hajtóvadászat a strasbourgi merénylő után

Publikálás dátuma
2018.12.13. 17:55

Fotó: SEBASTIEN BOZON / AFP
Rendőri akció kezdődött a francia városban a két nappal ezelőtti merénylet elkövetője után.
Háromra emelkedett a kedd esti strasbourgi lövöldözés halálos áldozatainak száma. Az egyik sebesült a kórházban belehalt sérüléseibe. Még 13 sérültet ápolnak, közülük öt állapota súlyos, egyikőjük az agyhalál állapotában van. A merénylő kézifegyverével kezdett lövöldözni a város központjában lévő karácsonyi vásár közelében. Az észak-afrikai gyökerekkel rendelkező francia állampolgár után hajtóvadászat indult. Megerősítették a német-francia határ térségének ellenőrzését is. Csütörtökön délután nagyszabású rendőri akció kezdődött Strasbourg Neudorf nevű negyedében - közölte a BBC. Ez az a városrész, ahová a támadás után a merénylő taxival vitette magát. A brit hírújság ugyanakkor azt írta, nincs információ arról, hogy közvetlenül a támadó után folyik-e a kutatás.   Orbán Viktor szerint a tettes nem csak Franciaországot és a francia embereket, hanem a kontinenst egységbe kovácsoló európai és keresztény kultúrát vette célba. A miniszterelnök levélben fejezte ki a magyar emberek részvétét a francia államfőnek. Közben Budapesten bejelentették, hogy országszerte megerősítették a karácsonyi vásárok védelmét. Elismerték azonban, hogy a magyarországi veszélyeztetettség nyilvánvalóan nem éri el azt a szintet, amely Strasbourgban vagy szerte Nyugat-Európában tapasztalható. 
Szerző

Merénylő nyitott tüzet egy buszmegállóra, meghalt két izraeli fiatal

Publikálás dátuma
2018.12.13. 15:42

Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP
Két halálos áldozata és két súlyos sérültje van a ciszjordániai vérfürdőnek, aminek izraeli fiatalok voltak a célpontjai.
Egy palesztin merénylő agyonlőtt két izraelit, két másikat pedig súlyosan megsebesített Ciszjordániában - jelentette csütörtökön a katonai rádió. A merénylet Ciszjordánia középső részén történt, az Ofra telepesfalu melletti Givat Aszaf nevű illegális izraeli telephez vezető kereszteződésben.
Az autón érkező támadó kiszállt járművéből, lövéseket adott le az ottani buszmegállóban várakozókra, majd visszaült és elhajtott.

A mentősök szerint húsz év körüli fiatalokra lőttek, és ez Izraelben azt jelenti, hogy valószínűleg katonák az áldozatok, de ezt egyelőre nem erősítették meg a helyi médiában. A rádiónak nyilatkozó mentős elmondta, hogy az utóbbi napokban megnőtt a ciszjordániai terrorcselekmények száma.
A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász mozgalom üdvözölte a megalakításának évfordulója előtt egy nappal történt "hősies" vérfürdőt, de nem vállalta azt magára.
A merénylő kézre kerítése érdekében a hadsereg utakat zárt le a környéken, s a katonai rádió beszámolója szerint körülzárták a közeli palesztin nagyvárost, Rámalláhot. A Palesztin Nemzeti Hatóság nem hivatalos fővárosába jelenleg csak biztonsági ellenőrzés után hajthatnak be a járművek, és az onnan távozókat is ellenőrzik.