Előfizetés

Közösen lépnek a szakszervezetek a rabszolgatörvény ellen

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2018.12.13. 15:45

Fotó: Népszava
A polgári engedetlenséget és az általános sztrájkot sem zárják ki. Pénzügyi alapot is létrehoznának az összehangolt akciók támogatására.
Közös sztrájkbizottság létrehozása, a Szakszervezeti Tisztségviselők Tanácsának összehívása, közös operatív központok alapítása – egyebek mellett ezek a javaslatok is szerepelnek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által készített javaslatcsomagban. A rabszolgatörvény elleni tiltakozás tervezett lépéseit az Autonóm Területi Szakszervezet, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete és az 5.12 Szakszervezet is támogatja.  A közös sztrájkbizottságban haladéktalanul megkezdenék a tárgyalásokat a még elégséges szolgáltatásokról. Azt is javasolják, hogy a szakszervezetek lehetőségeikhez mérten hozzanak létre olyan pénzügyi alapot, amely segítséget nyújt az országos és helyi akciók szervezéséhez. Az operatív csoport és központ létrehozásával az egyes akciókat és azok kiadásait hangolnák össze országos szinten. „Miután a fenti módszerekkel megteremtődnének az összefogás azon feltételei, hogy a szakszervezetek egy konkrét kérdés mentén összehangolhassák tevékenységüket, fel kell mérni az egyes lépések körét, ütemezését, melyek között a figyelemfelkeltő megmozdulásoktól a polgári engedetlenségen át el kell jutni egy minél szélesebb alapon létrejövő, akár általános sztrájkig” - olvasható a javaslatcsomagban. Szűcs Tamás PDSZ-elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt: itt az ideje, hogy a szakszervezetek felülkerekedjenek „partikuláris érdekeiken” és végre együtt mozduljanak. „Sokkal átgondoltabb ellenállásra van szükség, komoly munkavállalói stratégiát kell szembehelyezni azzal a kormányzati stratégiával, amely mind inkább kiszolgáltatja a bérből és fizetésből élőket”. Levelüket minden magyarországi szakszervezetnek elküldték, arra kérve őket: csatlakozzanak, „dolgozzuk ki együtt a következő napok, hónapok cselekvési programját”. 

Puhítás: a köztévében ártalmatlan PR-fogásnak nevezték a rabszolgatörvényt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.13. 15:29

Fotó: Honéczy Barnabás / MTI
A munkavállalók többsége meg sem érzi majd a túlóra-törvényt, és senkire nézve sem lesz kötelező -biztatta az M1 nézőit a Figyelő főszerkesztő-helyettese. Jó kérdés, hogy akkor minek kellett minden áron megszavazni.
A munkavállalók túlnyomó része nem fogja érzékelni azt a jogszabály-módosítást, ami lehetővé teszi a többlet önkéntes túlmunkát - jelentette ki Szajlai Csaba közgazdász, a Figyelő főszerkesztő-helyettese az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában; nyilatkozatát az MTI is idézte.
Szajlai szerint munkaerőhiánytól feszített munkaerőpiacon a cégeknek sem érdeke, hogy akaratuk ellenére dolgoztassák az embereket, továbbá a leginkább érintett feldolgozóiparban jellemzően erős a dolgozói érdekképviselet. A kormánypárti lap helyettes vezetője szerint „a jogszabály csupán lehetőséget ad a többlet túlmunkára azzal, hogy 250 óráról 400-ra emeli a vállalható túlórák számát”, de önkényesen a jövőben sem lehet senkit többletmunkára kényszeríteni. 
A módosítás alapján azonban minden munkaadó megkövetelheti a 400 órás túlmunkát, – így az elvileg szabad dolgozó hiába váltana munkahelyet, mindenütt ugyanolyan olyan szerződést tolnának elé. A munkavállalót pedig senki sem védi meg a HR-osztályon, négy fal között érő nyomástól.

Ha a törvénymódosításnak ennyire nem lenne súlya, hatása, akkor nyilvánvalóan szükség sem lenne rá. Szajlai Csaba meghökkentő okkal magyarázta, hogy miért fogadták el mégis: „ A túlórakeret növelése tulajdonképpen egy PR-intézkedés, ami előnyt jelenthet Magyarország számára a működő tőkéért zajló versenyben” - mondta a köztévének nyilatkozva. 
Utóbbi rögtön cáfolható azzal, hogy a kormány bevallottan a német nagyvállalatok kérését teljesítette a rabszolgatörvénynek is nevezett módosítással. Márpedig a német iparóriások nem elégednek meg a PR-ral, érezhető kedvezmények kellenek nekik, hogy összeszerelő üzemeiket ne vigyék tovább olcsóbb munkaerejű országokba.

Tordai Bence feljelenti Kövér Lászlót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.13. 15:03

Fotó: Molnár Ádám
Az ellenzéki képviselő szerint rémhírterjesztés, hogy a házelnök puccskísérletnek nevezte a rabszolgatörvény megszavazása előtti parlamenti akciót.
"Kövér László házelnök puccskísérletről beszélt a tegnapi parlamenti események kapcsán. Én meg feljelentést teszek rémhírterjesztés miatt. Nem alkalmaztunk ugyanis erőszakot semmilyen formában, sőt, mindvégig hangsúlyoztuk: békésen, erőszakmentesen, de nagyon határozottan tiltakozunk a rabszolgatörvény átpasszírozása ellen" - közölte Facebook-oldalán Tordai Bence.
Szerinte ha valaki puccskísérlettel riogat, "vagy nem tudja, miről beszél, vagy végtelen cinizmusában felelőtlenül uszít". Tordai ezután a puccs fogalmának meghatározását közli oldalán, mintegy Kövér figyelmébe ajánlva.
Az Országgyűlés elnöke szerdán az Echo TV-nek nyilatkozott úgy az ellenzék akcióját minősítve, hogy: „Ez egyfajta puccskísérlet, egy parlamenti puccskísérlet volt”.  Az üléstermi ellenzéki tiltakozás egyik fő alakja egyébként Tordai Bence volt.