Plusz 1 lóerővel gyógyítanak a Bethesdában

Publikálás dátuma
2018.12.13. 15:03

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Súlyos betegek kezeléséhez két hónapja egy amerikai minilovat alkalmaz a Bethesda Gyermekkórház. A szakemberek szerint a speciális lovasterápia bámulatos hatással van a rehabilitációs és neurológiai osztályon fekvőkre. Vertigot a négy éves minilovat, valamint a segítségével alkalmazott lóterápiát csütörtökön mutatták be az újságíróknak. Velkey György főigazgató elismerte, tabut döntöttek le azzal, hogy a minilovat bevonták a terápiás foglalkozásokba. Minden élményterápia új lehetősége a gyógyulásra, azonban ezek finanszírozása nem tartozik bele az alapellátásba. A lovasterapeuta egyelőre önkéntesként jár rendszeresen a kis betegekhez, azonban a kórház szívesen vesz bármilyen támogatást, hogy olyan fejlesztő élményt biztosíthasson, ami túl van a klasszikus értelemben vett gyógyító munkán.
Dr. Hegyi Márta, gyermekneurológus szerint a mozgássérült gyermekeknél nagyon fontos, hogy a gyermek saját motivációját helyettesíti a miniló, például a lebénult kezével simogassa, vagy szagoltassa a tenyerét. A kómában fekvő gyerekeknél más hatást fejt ki a ló. Ők az újszülött szintjén vannak, így csak az egyszerű érzékeléseket tudják felfogni: anyja melege, anyatej illata, bőr érintése, ringatás élménye. A terápiás ló nyugodt szuszogása, illata, meleg orra, szőrének érintése elemi élményt jelent. A kevésbé súlyos beteg gyermekek a gyógyulni akaráshoz új lelkierő, pozitív energiát kapnak a ló közelében.” A ló állategészségügyi és higiéniai szempontból kifogástalan állapotban, speciális pottyantós zsákkal jelenik meg az adott kórházi osztályon.
Szerző
Frissítve: 2018.12.13. 15:18

Pénteken megérkezik a havazás, hétvégére a fél országra figyelmeztetést adtak ki

Publikálás dátuma
2018.12.13. 14:58

Fotó: Kállai Márton
Erős szél, hófúvás és kemény mínuszok – mutatjuk, mire számíthatunk a következő napokban.
Pénteken az Alföld nagyobb részén és Budapest tágabb környezetében még több órára kisüthet a nap, majd kora délutántól dél felől fokozatosan beborul az ég. Délutánig számottevő csapadék nem lesz, késő délutántól azonban dél, délnyugat felől egyre többfelé várható havazás, a déli határvidéken átmenetileg havas eső lehet. Az északkeleti szél megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig -7 és -1 fok között valószínű. Baranya megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki havazás miatt, az előrejelzés szerint ott 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat.
Forrás: OMSZ
Szombaton túlnyomóan borult lesz az ég. Többfelé várható havazás, a Tiszántúl keleti felén havas eső lehet. Északnyugaton nem valószínű számottevő hóréteg kialakulása, ugyanakkor a déli, délkeleti megyékben mintegy 5-15 centiméterre van kilátás. Az északi szél a Nyugat-Dunántúlon megélénkül, Tokaj-hegyalja térségében megerősödik, arrafelé hófúvás is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -2 fok között alakul. Kilenc megyére (BaranyaBács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, SomogySzabolcs-Szatmár-BeregJász-Nagykun-Szolnok és Tolna) figyelmeztetést adtak ki havazás miatt, Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas és Zala megyében pedig gyenge hófúvás jöhet.
Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ
Vasárnap nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, és az ország keleti felén egyre kevesebb helyen havazhat. A változó irányú szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -3 fok között alakul, de a kevésbé felhős nyugati tájakon -5, -8 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +2 fok között várható.
Szerző

Vidékre költöztethetik a Természettudományi Múzeumot

Publikálás dátuma
2018.12.13. 14:26

Fotó: Kállai Márton
Erről Palkovics László beszélt az ATV műsorában. Az ilyen típusú intézményköltöztetésbe a kormánynak már többször beletört a bicskája.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta:
„A kormánynak az egyik döntése, hogy létrehozzuk az új Természettudományi Múzeumot. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez valahol vidéken, tehát az egyik nagy egyetemi városunkban jön létre, hogy méltó feltételeket tudjunk teremteni.”

A 444.hu ezzel kapcsolatos kérdésére a múzeum csak annyit közölt: a főigazgatónak úgy általában nincs joga nyilatkozni semmiről, csak minisztériumi engedéllyel. A portál felidézi, hogy az ilyen típusú intézményköltöztetésbe a Fidesz-kormánynak már minimum háromszor tört bele a bicskája. 2014. nyarának elején ugyanis nagyszabású államigazgatási reformot jelentett be a kormány: az akcióterv szerint a Honvédelmi Minisztérium 2016. március 15-ig Székesfehérvárra költözött volna, az akkor még Vidékfejlesztési Minisztériumnak nevezett agrártárca kettéválasztásával létrejövő önálló Földművelési Minisztérium szintén 2016-ig Debrecenbe, az akkor Lázár János vezette Miniszterelnökséghez tartozó vidékfejlesztési államtitkárság pedig már 2014. végén Kecskeméten rendezkedett volna be. A minisztériumok elköltöztetéséből azonban nem lett semmi: bár az államtitkárság valóban átment Kecskemétre 2015. elején, 2018. májusában már be is jelentették, hogy jönnek vissza Budapestre. Pedig Orbán Viktor miniszterelnök 2015 januárjában, a kecskeméti államtitkárság avatásán, azt mondta, „Magyarország jól halad a vidéki erőcentrumok kiépítésében”.
Szerző
Frissítve: 2018.12.13. 14:37