Kovács Zoltán a Politicónak: nem tekintem újságírónak az alkalmazottjukat

Publikálás dátuma
2018.12.12. 18:44

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint a lap tudósítója politikai aktivista.
Kovács, aki a kormány nemzetközi szóvivője is, a Twitteren üzent a Politicónak. Azt írta, hogy nem tekinti újságírónak a lap Magyarországról is tudósító munkatársát, Bayer Lilit, ő ugyanis Kovács szerint inkább politikai aktivista. A szóvivő szerint a Politicónak el kellene gondolkodnia azon, megéri-e Bayer Lilit alkalmazniuk és fizetniük. Mindezt a 444.hu írta meg.
A portál felidézi: Bayer Lili többek közt olyan ügyekről írt, mint a magyar kormánymédia és a kormány civilek elleni akciói, köztük az a Bayer Zsolt nevéhez fűződő lejáratási kísérlet, melyben az izraeli titkosszolgálathoz több szállal kötődő Black Cube nevű hírszerzőcég segítette a fideszeseket.
Szerző

Kovács László szerint itt az idő

Publikálás dátuma
2018.12.12. 18:40

Fotó: Soós Lajos / MTI
A szocialisták volt elnöke a demokratikus ellenzék lehetséges legszélesebb összefogását sürgeti.
Váratlanul ugyan, de eljött a pillanat, amikor cselekedni kell - írta friss Facebook-bejegyzésében Kovács László. Az MSZP volt elnöke, korábbi külügyminiszter és EU-biztos szerint immár nem érdemes gúnyolódni az "összefogás" szón: a ma délelőtti - és az elmúlt nyolc év - eseményeire csak a demokratikus erők lehetséges legszélesebb összefogása lehet a válasz. "Biztos vagyok abban, hogy el fog indulni a vita, ki lehet és ki nem lehet ennek a részese... Szerintem mindenki, aki alapvetőnek tartja a szabadságjogokat, a demokráciát, a jogállamiságot. Csak azokat kell távol tartani, akik etnikai hovatartozás alapján tesznek különbséget ember és ember között, és azokat, akik megkérdőjelezik az Európai Unió alapvető értékrendjét, amely több mint hatvan éve szolgál iránytűként a kontinens érdekeinek érvényesítéséhez" - írja a veterán politikus. Kovács nem lepődött meg a kormány viselkedésén, "az elmúlt nyolc év tapasztalatai alapján nem is lehetett tőlük mást várni". A parlamentben kirobbant tiltakozás kapcsán úgy fogalmazott: "Az ellenzék azt tette, amit a magyar munkavállalók iránt érzett felelőssége és a lelkiismerete diktált."
Szerző

Próbálkoznak az érdekvédők

Publikálás dátuma
2018.12.12. 18:19
Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke beszédet mond a Magyar Szakszervezeti Szövetség demonstrációján a fővárosi Alkot
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Nyílt levélben kérte délután a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Áder János köztársasági elnököt, hogy az elfogadott rabszolgatörvényt megfontolásra küldje vissza az Országgyűlésnek.
A Kordás László elnök aláírásával kiadott üzenet szerint több lépés is felveti az elfogadott törvény közjogi érvénytelenségének lehetőségét. Eljárási hibának tekintik az érdekvédők, hogy az ellenzéknek a törvénytervezethez benyújtott számos módosító indítványáról csomagban döntöttek a parlamentben, ahogy az is jogellenes volt a MASZSZ szerint, hogy az általános vitában Lezsák Sándor, a parlament alelnöke nem adott szót több ellenzéki képviselőnek, hanem berekesztette az ülést. A tömörülés nyílt levele arra is emlékezteti a köztársasági elnököt, hogy a kormány nem egyeztetett a törvényről a szociális partnerekkel, pedig az lényegesen kedvezőtlenebb helyzetet teremt a dolgozók számára, gyakorlatilag bevezetné a hatnapos munkahetet. Azt is megfontolásra ajánlják Áder Jánosnak, hogy a rabszolgatörvény szembemegy egy 2003-as európai uniós irányelvvel is, amely szerint kollektív szerződések vagy a szociális partnerek által kötött megállapodások az elszámolási időszakot legfeljebb 12 hónapban rögzíthetik. Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Bizonyos vagyok benne, hogy az érdekképviseletek által megfogalmazott aggályokat Ön is osztja – fejeződik be a MASZSZ elnöke köztársasági elnöknek címzett nyílt levele.