Előfizetés

Gruevszki ma egy elegáns étteremben ebédelt, majd elmenekült a kérdések elől (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.12. 16:31

Fotó: AFP
A jogerősen elítélt volt macedón miniszterelnököt ezúttal egy Pusztaszeri úti étteremben látták. Közben kiderült, hogy kedden az Anker közben, ahol szintén felbukkant Gruevszki, egy olyan macedón férfivel volt, aki ellen nyomozás folyik.
A 24.hu videója szerint Nikola Gruevszkit a Cafe 57 nevű étteremben észlelték. A Magyarországon menekültstátuszt kapott volt kormányfő az ebéd végeztével kilépett a vendéglátóhelyről, de amint meglátta a hírportál stábját, visszafordult. Másodszorra aztán úgy távozott az étteremből, hogy válasz nélkül hagyta a riporter kérdését. Beült egy fekete Volkswagenbe, amelyet egy sofőr vezetett, és elhajtott.
Gruevszkit már többedszerre figyelték meg Budapesten, amióta itt tartózkodik. Kedden például az Anker közben fényképezték le, de látták már az Erzsébet téri karácsonyi forgatagban is. Az Anker közi fotón egy másik férfivel látható. Róla - amint a 24.hu kiszúrta - a macedón Makfax hírügynökség kiderítette, hogy Alekszander Trajkovszkinak hívják, és a macedón vámügynél dolgozik. Budapesti felbukkanása azért érdekes, mert hivatalosan betegszabadságot vett ki. Ezen felül a férfi ellen erőszakos cselekedet gyanújával folyik nyomozás, és hétfőn kellene megjelennie a bíróság előtt. Az útlevelét azonban nem vették el és a hírek szerint a Wizz Air járatával érkezett Magyarországra.
Kapcsolódó
Gruevszkit villantott az Anker köz

"Elegünk van" - könnygáz és dulakodás a Kossuth téren (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.12. 16:13

Fotó: Tóth Gergő
A Parlamenttől a Parlamentig vonult a rabszolgatörvény ellen tüntető tömeg, ám közben végigjárta a belvárost és elfoglalt két hidat. A Fidesz székházánál két rendőrt gázspray-vel fújtak le, a Kossuth téren a tüntetők ellen használtak könnygázt.

Rohamrendőrök veszik körbe a teret

Nem egyértelmű, hogy oszlatásra készülnek-e, de könnyen lehet, hogy a Kossuth tér lezárását tervezi a rendőrség. A tüntetők nagy része minden esetre már a tér szélén felállt újabb sorfalon kívül állt este fél 11-kor.
A Parlament elől kiszorultak a tüntetők.

A szánkókért folyik a harc

A tüntetők a Kossuth téren álló hatalmas karácsonyfát is körülállták, amire ismét könnygáz volt a rendőri válasz. "Égjen a fa" - skandálta ezután a tömeg, és a fát körülvevő szánkósornak esett. A közelharcban végül - nem kevés könnygáz árán - a rendőrség kerekedett felül: sorfal védi a karácsonyfát. "Védd meg a fát" - kiáltják páran. A szánkók már eltűntek.
A csütörtök délután 5-re szervezett tüntetést már meghirdette közösségi oldalán a diákok Szabad Egyetem nevű csoportja.

A helyszín ismét a Kossuth tér lesz. "Hozz magaddal enni- és innivalót, meleg ruhát, és készülj fel, hogy több órát maradunk" - írják.

És harmadszor is könnygázt használtak

Az első sorokban még mindig érezni lehetett a könnygázt, tudósítónk szerint köhögtek és prüszköltek a demonstrálók. A skandáló tömeg körbevette a rendőröket, akik úgy döntöttek, ismét lefújják őket. Ezzel sikerült kissé feloszlatni a demonstrálókat.
Újabb erősítést kaptak a rohamrendőrök. A tüntetők még mindig lehetnek akár ezernél is többen a Kossuth téren, és egy csoport végül valóban lezárta a Lánchidat este 10 óra körül.

Újra könnygázt fújtak a tüntetőkre

Sokan a rendőrök elé ültek. Mások a sorfal mögött rekedtek, amikor a Parlament bejáratához ültek le és odaértek az egyenruhások. Még többen viszont kiabáltak és dobáltak. Ellenük másodszor is könnygázt használt a rendőrség - így biztosítva helyet az erősítésnek.
A lépcsőn ülő embereket egyesével vitték el a rendőrök.
"Ez egy hosszú túlóra lesz" - fogalmazott az egyik tüntető.

Megint elfoglalják a Lánchidat?

Nagyjából 2000-2500-an lehetnek a Kossuth téren este fél 10 után. Sokan hazamentek, de folyamatosan csatlakoznak újabb emberek a tüntetéshez. Sokan állítólag buszokkal indultak el a főváros felé, hogy részt vegyenek a demonstráción, de senki sem tudja megmondani, pontosan hol is hallotta ezt.
A tömeg nagy része a dulakodás helyett ismét a Lánchíd elfoglalása mellett döntött, bár végül csak a Parlament déli bejáratáig jutottak. Sokan dobálni kezdték a rendőröket sörös dobozokkal, szánkóval és más dolgokkal.
A vonulókat már nem kísérik koordinátorok és a rendőrség is csak figyelte, mikor távolodtak.

Könnygázt használtak

Lassan már a parlamenti lépcső tetejéig nyomultak előre a tüntetők - a magaslatról ekkor könnygázzal fújta le őket a rendőrség. A demonstrálók lendülete megtört.
Nagyjából ezren még mindig a Kossuth téren lehetnek, és rendőrök is folyamatosan érkeznek a helyszínre.

Tüntetőket emelnek ki

Míg hátul mindenki nyugodt, elöl a rendőrökkel lökdösődik a kemény mag. Ők időnként megpróbálják lejjebb szorítani a Parlament lépcsőiről a tömeget - melynek egyik hangadóját ki is emelték, és elvitték a sorfal mögé.
A demonstrálók közül többen koordinátorként lépnek fel, és azzal igyekeznek csillapítani a tömeget: semmi értelme betörni a parlamentbe. "Elegünk van" - skandálja a kemény mag, és folytatja a dulakodást. Többen kifejezetten provokálják a rendőröket, néhányan dobálóznak is.
Nem sokkal később még egy hangadót kiemeltek az első sorból.

Dulakodnak a Parlament lépcsőin

Mintha megdobta volna valaki a rendőröket, mindenesetre az egyenruhások megindultak a Parlament lépcsői előtt állók felé, hogy hátrébb szorítsák őket. A korábbiakhoz hasonló, rövid lökdösődés kezdődött. Ekkor
védőfelszerelésbe öltözött rohamrendőrök váltották a parlament lépcsőin lépésről lépésre hátrálni kényszerülő rendőröket.

Dulakodás közben egy gumibot is előkerült - azt a tüntetők elvették. A sorfal tovább hátrált.
Körülbelül még 1500-an lehetnek a Kossuth téren.

Csütörtökön is utakat akarnak lezárni

Holnap délutánra is a Kossuth térre hívta a demonstráció résztvevőit egy szónok. A tervek szerint
5-6 óra között fognak elindulni, hogy forgalmasabb utakat és közlekedési csomópontokat zárjanak le.

Lassan már háromnegyed órája állnak az emberek a Parlament előtt, amely lépcsőjéről rendőrsorfal néz vissza a skandáló, olykor rövidebb beszédeket tartó- és hallgató demonstrálókra. Egyre többen mennek haza, de a kemény mag még jó ideig maradni tervez. Egy sörsátrat is felállítottak, hogy legyen hol melegedni.
A tüntetést január 1-ig jelentették be a Kossuth térre.

Kétezren is összegyűlhetnek a Kossuth téren

400-500 ember van a Kossuth téren, és még több tüntető, körülbelül 1000-1500 ember tart arra. Ha mindenki odaért, közösen fogják eldönteni, hogyan folytassák a szerda esti tiltakozó akciókat.
Korábban arról beszéltek a demonstrálók, folyamatos jelenlétet szeretnének a Parlament előtt.

Elfoglalták a Lánchidat

Az Oktogonról a Lánchídhoz vonultak a tüntetők - bár egy részük ekkor még bőven lemaradva, csak a Deák térnél menetelt. A tömeg eleje minden esetre a híd lezárása mellett döntött:
10-15 perce elfoglalják a Lánchidat, majd ismét az Országházhoz vonulnak

- mondta el egy szervező. A tömeg vége este 8 után hagyta ott a Széchenyi teret.

Rendőrökre támadtak - Megsérül két egyenruhás, három sapkát elloptak

Egy tüntető lefújt két rendőrt gázspray-vel - írja közleményében a rendőrség. Egy másik tüntető három rendőr kötött sapkáját tépte le a Lendvai utcai dulakodás közben.
A budapesti vonulásos demonstráció résztvevőivel szemben a közzétett sajtóhírekkel ellentétben a rendőrség nem alkalmazott könnygázt, tudatja egy másik közlemény.

Mindenki az Oktogonhoz megy

Akik a Lendvai utcánál maradtak, mindannyian megindultak az Oktogon felé. Akik korábban elindultak, már ott vannak egy ideje. Felmerült egy újabb hídfoglalás ötlete is, de sokan beszélnek arról, hogy a Kossuth térhez kellene visszamenni.

Kettévált a tömeg

A tüntetők nagyjából fele elindult a Hősök terétől visszafelé, az Andrássy úton. Korábban valaki a megafonban arról beszélt: a Kossuth téren már sátrakat építenek. A Fidesz-székház teraszán még sokáig álltak ketten zászlókkal, nem szedték le őket és később engedték a demonstrálókhoz újra csatlakozni. Végül a tömeg ismét a Parlamenthez vette az irányt, bár
sokan maradtak a Lendvay utcánál is, ahol egyre feszültebb a helyzet.

A tüntetők újra dulakodni kezdtek a rendőrökkel, akik egyiküket kiemelték a tömegből.

Dulakodás a Lendvay utcánál

A Fidesz székházat már körbeállták a rendőrök, mire odaértek a tüntetők. Nem sokkal később dulakodni kezdtek az egyenruhásokkal, majd
áttörték a sorfalat, és sokan felmásztak a Fidesz-székház teraszára.

Mások eközben EU-s zászlóval kopogtattak az ablakon. A rendőrök próbálják kiszorítani az embereket, az épülettől már sikerült eltávolítaniuk a tömeget. A helyszínre vagy 50 fős rendőri erősítés is érkezett.

Az Andrássy úton a Hősök tere felé vonulnak a tüntetők

Az Oktogont elérve az Andrássy útra fordult rá a tömeg, a Hősök tere irányában. 
A demonstrálók újabb célja a Lendvay utca, ahol a Fidesz székháza is áll.

Irány az Oktogon!

Rendőrből nem sokat látni a demonstrálók körül, akik fél 6 körül 
az Oktogon felé indultak tovább, az úton.

Közben egyre gyűlnek a tiltakozók, de nehéz megmondani, hányan lehetnek: a villamosról leszállított utasok is közéjük keveredve sétálnak céljuk felé. Több ezren még bizonyosan nincsenek.

Hídlezárás

Az olimpia parknál az úton is vonulnak, az autósok kénytelenek megállni. A rendőrök próbálják a járdára terelni az embereket. "Ha véletlenül leáll a forgalom a hídon, arról nem mi tehetünk" - fogalmazott Tordai Bence egy újságírói kérdésre. Végül a tüntetők mentek az úttestre,
500-600-an lezárták a Margit hidat.

A BKK balesetre hivatkozott, úgy jelentette be, hogy pótlóbuszok járnak a hídon végig álló villamosok helyett. A rendőrség ennél egyenesebben közölte: a tömeg biztonsága érdekében a forgalmat, illetve a tömegközlekedést a hídon leállította.

A Kossuth térről indult a vonulós demonstráció

Noha a Momentum tüntetése hivatalosan délután 4-kor kezdődött, ekkor még semmi jele nem volt a nagy ellenállásnak, kb. 100-150-en lehettek a Kossuth téren. De a rendőrök készültek, az Alkotmány utca sarkánál már több mint egy tucat rendőrautó állt - írta Juhász Dániel, a Népszava tudósítója a Kossuth térről.
Elsőként Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja beszélt. Megköszönte az ellenzék mai munkáját. "Ne hagyjuk, hogy honfitársainkból rabszolgát csináljanak" - mondta el. Lassan gyűlnek az emberek, fél 5 előtt 200-300-an lehetnek a demonstrálók. A megmozdulás egyik szervezője bejelentette:
az a terv, hogy folyamatosan a Kossuth téren maradjanak, éjszaka is, "mert a Kossuth tér a mi terünk".

Önként jelentkezőket keresnek, hogy biztosítsák a folyamatos jelenlétet.
Egy tüntető arról beszélt: mindennek a teteje, amit a Fidesz csinál, "előbb-utóbb tényleg rabszolgává tesznek minket". Szomorúnak nevezte, hogy a tét nagyságához képest milyen kevesen vannak személyesen jelen a megmozduláson. Egy másik felszólaló tüntető szerint akik külföldön dolgoznak, szégyelljék magukat, mert nem menekülni kell, hanem küzdeni. És szégyellje magát az Orbán is, tette hozzá.
A szervezők arra biztatják a többi demonstrálót is, álljanak ki és mondják el véleményüket. Ez még csak a kezdet - mondta el tudósítónknak egy másik tüntető -, aki szerint majd ha az emberek a saját bőrünkön érzik a törvény hatását, százezrek lesznek az utcán. Akkor
meglátják Orbánék, nem érdemes a munkásokkal packázni.

"Olyan emberek próbálnak 400 óra túlórát ránk erőltetni, akik a havi 160-at se dolgozzák le" - mondta el egy másik felszólaló. "Elég volt a kizsákmányolásból" - fogalmazott.
Tordai Bence adventi árulásnak nevezte a rabszolgatörvény elfogadását, mert a Fidesz a magyar nemzet ellen fordult.

A tömeg nagyobbik része, több száz ember 5 órakor a Margit híd felé vette az útját, közben zúg a "mocskos Fidesz". A járókelőket arra biztatják, csatlakozzanak.
Sokan az Országháznál maradnak, nehogy a rendőrök lezárják a teret.

Reggel óta tüntetnek

"Ne hagyjuk a törvénytelen szavazást - a Kossuth térre most!" - ezzel a címmel mozgósítanak tüntetésre a közösségi médián át már a rabszolgatörvény szavazásának kezdete óta civilek. "A rabszolgatörvény szavazását obstruálják az ellenzéki pártok a falakon belül. Támogassuk őket kívülről" - olvasható a demonstráció felhívásában.
Néhány óra alatt ezernél többen jelezték részvételi szándékukat. Olyan szervezetek is mozgósítanak, mint például a nemrég a CEU elüldözése nyomán megalakult Hallgatói Szakszervezet:
A Momentum demonstrációját megelőzően szervező nélkül zajlottak az események a Kossuth téren, és mindenki felszólalhatott. Többen is arról beszéltek, hogy nem akarnak félni, és szabad vitát szeretnének a fontos közéleti kérdésekről - ehhez viszont fel kell állni a fotelből, ki kell jönni a térre. Szólt a Nyolc óra munka és a Vén Európa, volt, aki kávét osztogatott.
Reggel óta rengeteg rendőr áll készenlétben a környéken. A Jobbik idő közben a Sándor-palotához vonult, petíciót adott át a köztársasági elnöki hivatalnak, és a párt szimpatizánsai közül sokan szintén visszatértek a Parlament elé.
Szerdán a szakszervezeti vezetők is tiltakoztak az országház előtt. Arra kértek minden érintett dolgozót, hogy csütörtökre vegyenek ki egy szabadnapot, ezzel figyelmeztessenek egy esetleges sztrájk következményeire.
Kapcsolódó
A Kossuth tértől a Kossuth térig - képekben a demonstráció

Számozott utcák: az ország legnagyobb diszkrimináció-ellenes perét nyerte meg a TASZ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.12. 15:55

Fotó: Németh András Péter
Razziákkal és házaik lerombolásával a romák emberi méltóságát és az egyenlő bánásmódhoz való jogát sértette Miskolc fideszes önkormányzata az elsőfokú ítélet szerint.
Lezárult az ország legnagyobb diszkrimináció-ellenes pere - írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Elsőfokon megnyerte a pert a TASZ és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a Miskolci Önkormányzattal, a Polgármesteri Hivatallal és a Miskolci Önkormányzati Rendészettel szemben, amit a városvezetés szegény- és cigányellenes intézkedései miatt indított. A Miskolci Törvényszék szerdán kihirdetett ítélete szerint
a Miskolci Önkormányzat és a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) megsértette a miskolci romák emberi méltóságát, egyenlő bánásmódhoz való jogát a szegénytelepeken folytatott razziákkal, és egyéb, a romák elüldözését szolgáló intézkedésekkel, ideértve az önkormányzat és polgármester nyilvános kommunikációját is.

A pert még 2016 tavaszán indította a TASZ és a NEKI. Ezt megelőzően az alapvető jogok biztosa már a 2015 júniusában kiadott jelentésében jogellenesnek találta a szegénytelepeken 2011 óta folytatott összevont hatósági razziákat és azok azonnali beszüntetésére szólította fel a városvezetést. Ugyanebben az évben az Egyenlő Bánásmód Hatóság ötszázezer forint bírságot szabott ki a miskolci fideszes önkormányzatra a számozott utcákban lakó romák vegzálásáért és házaik lerombolásáért. Miután azonban ezt nem vették figyelembe, a jogvédő szervezetek a bírósághoz fordultak a miskolci romák jogainak érvényesítéséért, és közérdekű pert indítottak. A felperesek azt is kérték a bíróságtól, hogy mondja ki: a Miskolci Önkormányzat különböző, cigányokat sújtó intézkedései - mint például az alternatív lakhatás biztosítása nélküli telepfelszámolás - és az azokhoz kapcsolódó retorika sértette a miskolci romák egyenlő bánásmódhoz való jogát. A mai napon kihirdetett ítéletében a Miskolci Törvényszék kimondta, hogy
a miskolci önkormányzat a városban vitathatatlanul fennálló szociális problémákat, társadalmi feszültségeket nem jogállami eszközökkel kezelte.

A bíróság maga hangsúlyozta, hogy ez a per a legnagyobb volumenű antidiszkriminációs per ma Magyarországon.
"Bízunk benne, hogy a jövőben a miskolci városvezetés a mélyszegénységből fakadó problémákat nem megbélyegző retorikával és rendészeti eszközökkel, hanem megfelelő szociálpolitikai intézkedésekkel fogja kezelni." - mondta Jovánovics Eszter, a TASZ Egyenlőségprojektjének vezetője. Az ítélet 55 oldalas. A perben ügyvédként a TASZ-t dr. Hüttl Tivadar és dr. Nónay Gábor, a NEKI-t dr. Ammann Zsuzsa képviselte.