Előfizetés

Újabb repülőket vesz a honvédség - szépen hízik a "nemkormánygép-flotta"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.11. 22:00

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Tervben van egy Airbus és három másik, teherszállító gép beszerzése.
Újabb repülőket vesz a honvédség, a meglévő négy mellé tervben van egy Airbus és még három másik, teherszállító repülőgép beszerzése – mondta a honvédelmi miniszter az RTL Klub híradójának. Benkő Tibor azt is elismerte, hogy a honvédség legutóbb vásárolt, Falcon 7X típusú repülőgépe polgári lajstromjelet kapott (és a létét is erősen titkolták), de a miniszter szerint ennek csak technikai okai vannak, és átmeneti állapot. „Addig, amíg ennek a gépnek a katonai rendeltetésű felszerelését, berendezését nem oldjuk meg, mindaddig polgári lajstromot visel, utána pedig katonai lajstromra fogjuk átvenni” – jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy a katonai feladatokra vett Airbusokat miért használja Orbán Viktor miniszterelnök, azt mondta: ez a honvédség feladata. „2005-ben született egy öt minisztérium által megalkotott együttes utasítás, amely meghatározza, hogy a védett személyeket légi úton a Magyar Honvédség köteles szállítani” – fogalmazott. Bővebb tájékoztatást azonban nem adott - és persze azért hallgathat, mert katonai titoknak minősül, kik szállnak az égben ezeken a gépeken.

Szávay december 31-én adja vissza a mandátumát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.11. 21:24

Fotó: Kovács Attila / MTI
A közösségi oldalán azt írta, erre a két hétre még szüksége van képviselői munkája lezárásához.
2018. december 31-i hatállyal adja vissza országgyűlési képviselői mandátumát Szávay István a Jobbiknak. „Hivatalos lemondásomat kizárólag a pártvezetés kérésére nem nyújtom még be. Ez a döntés annak érdekében született, hogy a mandátumom ne maradjon betöltetlen, mivel idén új képviselő eskütételére már nem kerülhet sor” – írta Szávay a Facebook-oldalán. Közölte, hogy erre a két hétre még szüksége van képviselői munkája lezárásához, a folyamatban lévő ügyek befejezéséhez, illetve átadásához. Bár 2019. január elsejétől jogilag néhány hétre még képviselő marad, már semmilyen juttatást nem vesz majd igénybe – tette hozzá. Szávay István nemrég azzal került a figyelem középpontjába, hogy a Hír TV birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint egy őt nácinak nevező zsidó nő megverésével büszkélkedett. Később elnézést kért durva, ízléstelen hangneméért, és lemondott a Magyar Országgyűlés jegyzői, illetve a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről. Ezt követően közölte, hogy lemond parlamenti képviselői posztjáról is.

Húsz percet szántak a miniszterek Magyarországra és a 7. cikkelyre

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2018.12.11. 20:49
Illusztráció: Thinkstock
A Népszavának nyilatkozó EU források szerint a hozzászólók többsége kifejezésre juttatta, hogy aggodalommal figyeli a magyarországi fejleményeket.
Mindössze húsz percig tartott a magyar jogállamiság helyzetéről szóló vita az Európa-ügyi miniszterek keddi brüsszeli ülésén. A Magyarországi elleni 7. cikkelyes eljárás keretében rendezett eszmecserén kilenc tagállam kért szót, köztük például a belga, a finn, a francia, a holland, a dán és a német kormány képviselője. A Népszavának nyilatkozó EU források szerint a hozzászólók többsége kifejezésre juttatta, hogy aggodalommal figyeli a magyarországi fejleményeket és megtárgyalásra érdemesnek tartja a Judith Sargentini által összeállított EP-jelentésben foglaltakat. Németország képviselője kifejtette: komolyan kell venni az állásfoglalás megállapításait. Többen megjegyezték, hogy az eljárás során tisztázni kell a felsőoktatási törvénymódosítást, a CEU kiszorításának az okait. A megszólalók megfogalmazták a sajtószabadsággal és a kormánypárti médiaalapítvány létrehozásával kapcsolatos aggályaikat is. Frans Timmermans európai bizottsági alelnök felvetette a vitában, hogy a 7. cikkelyes eljárást folytató EU Tanács kérjen segítséget a véleményalkotáshoz azoktól a nemzetközi szervezetektől, amelyek az EP-jelentésben szerepelnek, és amelyek az elmúlt években állást foglaltak a magyarországi jogállamiságról. Az ötletet többen megfontolandónak ítélték, a magyar kormányt képviselő Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár azonban elutasította. Az eljárás jövőre folytatódik. Az EU Tanács brüsszeli ülésére időzítették "Szégyenletes hallgatás" című nyílt levelük megjelentetését az európai uniós tanulmányok oktatásában hírnevet szerzett Jean Monnet-professzorok. Ebben az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökeit és magukat az intézményeket is hibáztatják azért, hogy a plurális demokrácia elleni magyarországi támadások és a CEU kiebrudalása büntetlenül maradtak.
"Ami elég, az elég. Felszólítjuk önöket, hogy álljanak ki az Európai Unió alapját képező demokratikus értékekért! Felszólítjuk önöket, hogy még a következő európai parlamenti választások előtt határozottan ítéljék el, hogy a magyar kormány kiszorította a CEU-t Budapestről! Felszólítjuk önöket, mint az Európai Néppárt tekintélyes személyiségeit, hogy követeljenek azonnali lépéseket a pártcsalád vezetésétől az EPP és az EU alapértékeinek megőrzése érdekében, és tegyék világossá, hogy a néppártban nincs helye az olyan pártoknak, mint a Fidesz, amely ipari méretekben sérti meg ezeket az elveket!” Így fogalmaz a 28 külföldi professzor az Európai Unió három intézményének vezetőjéhez címzett nyílt levelében.