Egyetlen hétig volt csak építési engedélye a ferihegyi óriás-parkolónak

Publikálás dátuma
2018.12.11. 13:45

Fotó: Molnár Ádám
Indoklás nélkül visszavonta a kormányhivatal a Ferihegyre tervezett hat szintes parkolóház építési engedélyét. A döntéssel teret nyerhet egy a közt jobban szolgáló koncepció.
Bár a december 4-én kiadott építési engedély alapján már elkezdődött a munka, Budapest Főváros Kormányhivatala hétfői döntésével visszavonta a hatszintes ferihegyi parkolóház engedélyét, írja az Index.hu. A döntés annál is váratlanabb, hogy a földmunkákat már jóval korábban megkezdték, és a jelenlegi szintbeli parkoló bontásához is hozzáláttak már a repülőtér mellett.
A Budapest Airport Zrt. által 2018. szeptember 12-én közzétett fotón a megépülő hatszintes parkolóház látványterve
Fotó: Budapest Airport Zrt. / MTI
Az építési engedély visszavonását nem indokolta a kormányhivatal.

Korábban a Közlekedő Tömeg Egyesület hívta fel rá a figyelmet: van egy koncepció, ami alapján úgy épülhetne egy napi 20-25 ezer embert kiszolgáló vasútállomás a reptér mellé, hogy közben sikerülne Magyarország számos nagyvárosát is bevonni az ország vérkeringésébe. Ennek az állomásnak az ideális helyszínére került volna a parkolóház, ami keveseket és drágán látott volna el, így semmiképpen sem lett volna a lehetséges legjobb opció a megépítése.
Az építési engedély visszavonása elképzelhető, hogy egy előnyösebb tervnek fog esélyt adni. Az ügyben még sem a kormányhivatal, sem a Budapest Airport nem nyilatkozott.
Areptéri vasút megállójának javasolt helye pont a parkolóház tervezett helyén
Fotó: Facebook/Közlekedő Tömeg
Szerző

Nem akarta a Fidesz, mégis a munkavállalók érdekében döntött az EP

Publikálás dátuma
2018.12.11. 13:04

Fotó: Pascal Bastien / Európai Parlament
Másodszor is nemet mondott Brüsszelben a Fidesz a magyar dolgozók érdekeinek védelmére, de az Európai Munkaügyi Hatóság azért úgy tűnik, létre fog jönni.
Amikor csak tehetik, a Fidesz képviselői szembe mennek a magyar emberek és a magyar munkavállalók érdekeivel - írja közleményében Újhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, aki arra hívja fel a figyelmet: a kormánypárt kedden is így tett.
Nemmel szavazott a Fidesz az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról az Európai Parlament plenáris ülésén is.

Ennek ellenére, mint a közleményből kiderül, a jelenlévő EP-képviselők nagy többséggel elfogadták a hatóság létrehozását.
Az Európai Munkaügyi Hatóság jövőbeni feladata biztosítani, hogy a munkavállalók mobilitására vonatkozó uniós szabályokat EU-szerte minden tagállamban méltányosan, egyszerűen és hatékonyan érvényre juttassák. Szintén ennek a hatóságnak lesz feladata fellépni a szociális és munkaügyi szabályokkal való - akár határokon átnyúló - visszaélések ellen is. Leegyszerűsítve: ez az uniós intézmény védi és támogatja például azokat az uniós polgárokat, akik rövidebb vagy hosszabb időre egy másik tagállamba mennek dolgozni.
Már az EU Foglalkoztatási, Szociális, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi (EPSCO) Tanácsának brüsszeli ülésén is a hatóság létrehozása ellen szavazott, és kiállt a magyar dolgozók ellen a kormánypárt. Akkor Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár úgy érvelt, az unió munkavállalóinak védelme igazából az érdeküket sértené: felesleges bürokráciát, zavaros, a tagállami kompetenciákat hátrányosan érintő állapotot teremtene.
Szerző
Frissítve: 2018.12.11. 13:28

Ki bünteti meg Kövér Lászlót? - Parázs vita folytatódik a Parlamentben

Publikálás dátuma
2018.12.11. 11:19

Fotó: Vajda József
Ellenzéki képviselők érvekkel próbálkoznak a rabszolgatörvény ellen, a kormánypárt gyurcsányozással áll ki a módosítás mellett.
- Megtisztelő, hogy ismeri a képviselőtársait, elnök úr! – kezdte napirend előtti felszólalást Varju László DK-s képviselő kedden reggel az országgyűlésben, utalva rá, hogy hétfőn Kövér László házelnök félrefordulva kérdezte meg a teremben sípoló szocialista honatya, Varga László nevét.
Persze nem csak ez a kiszólás emlékeztetett az előző napi parázs vitára: az ellenzéki képviselők természetesen továbbra is támadták a rabszolgatörvény néven elhíresült Munka Törvénykönyve-módosítástervezetet. A hétfőn az ülésről Kövér által kizárt Varga László arra emlékeztetett, hogy az ellenzék által a tervezethez benyújtott 2925 módosító indítvány ügyében összehívott bizottsági ülésre egy perccel annak kezdete után érkezett a meghívó e-mail, illetve az iránt érdeklődött, ki bünteti meg Kövér László a levezető elnöki pulpitusról mondott vállalhatatlan kijelentéseiért?
Bodó Sándor államtitkár válaszában a törvénytervezet kapcsán visszautasította a vádat, hogy a munkavállalók kizsákmányolója lenne a kormány.
- Gyalázatos volt a tegnap délután, ahogyan a rabszolgatörvény általános vitája is – mondta a párbeszédes Mellár Tamás. – A kormánypártok arra a szintre alacsonyították le a parlamentet, hogy egy olyan békés tudósember, mint én is fütyül. Mert fütyülnek rá… Mi lesz a következő törvény: az első éjszaka joga? Mert a jobbágyságot megteremtik hozzá. Mellár Tamás ezek után despotikus keleti rendszernek nevezte az Orbán-kormányt, mely gyarmati rendszerbe süllyesztette az országot.
Válaszában Dömötör Csaba államtitkár folyamatosan a kormányzati mantrát ismételgette, mely szerint a törvény csak azt teszi lehetővé, hogy aki többet akar keresni, megtehesse, s persze csak szabad akaratából.
Varju László először az elkésett tűzifa-támogatás miatt ostorozta a rezsimet, megjegyezve, hogy rezsihazugságként két talicska fával szúrták ki a rászorulók szemét, s farizeusnak nevezte a kormánypárti képviselőket, akiket ki kellene űzni a Házból.
Rétvári Bence államtitkár Gyurcsányozással, valamint a nyolc éve múlt elmúltnyolcévezéssel válaszolt a kritikákra.
Varga-Damm Andrea az Orbán-kormány idei „ajándékait” listázta. Az államadósság soha nem látott növekedéséről, a hatalmas államháztartási hiányról, az egészségügy lerohasztásáról, a tanárhiányról, a mind több iskolából kimaradóról, a kilakoltatások magas számáról, a hajléktalanok vegzálásáról, Orbán és körének közpénzből urizálásáról, a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről, a rabszolgatörvényről, a totális állami diktatúra kiépüléséről beszélt.
Válaszként Dömötör Csaba a korábbi jobbikos EP-képviselő Kovács Béla kémügyét, illetve Szávay István közelmúltbeli zsidózós monológját hozta fel.
A napirend előtti felszólalásokat követően folytatódott a hivatalos program, elsőként A független Lengyelország helyreállításának centenáriumáról szóló törvény tárgyalásával.
Szerző
Frissítve: 2018.12.11. 11:21