Előfizetés

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.10. 15:15

Fotó: ALI DIA / AFP
A konferencia hétfőn kezdődött Marrákesben, 150 ország képviselőjének részvételével.
Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását hétfőn, a Marokkó délnyugati részén található Marrákesben kezdődött konferencián – írja a Reuters Nasser Bourita marokkói külügyminiszter bejelentése alapján. Az eseményen 150 ország képviselője vett részt. Mint megírtuk, a 34 oldalas dokumentum a migráció biztonságossá, szabályozottá és rendezetté tétele érdekében fogalmaz meg 23 célkitűzést. Ahogy közeledett azonban a marokkói rendezvény időpontja, úgy szaporodott egyre jobban azoknak az országoknak a száma – közéjük tartozik hazánk is –, amelyek elutasítják, veszélyesnek tartják ezt a migrációs csomagot. A tervezet megszövegezésének kezdetén még mind a 193 ENSZ-tagállam együtt volt, élükön az Egyesült Államokkal. Barack Obama elnök kijelentette, hogy egyetlen ország sem képes egymagában kezelni a migráció problémáját, és globális megközelítésre van szükség. A 2016-ban megválasztott Donald Trump azonban megvonta a csomagtól a támogatást, mondván, annak számos előírása ellentmond az amerikai bevándorlási és menekültpolitikának.  
A diplomaták által migrációs kompaktnak elnevezett dokumentum nem minősül nemzetközi jogi kötelező erővel bíró szerződésnek. Politikai jellegű kötelezettségvállalásokat tartalmaz, amelyek iránya kétségkívül a migráció mederbe terelése, és nem a visszaszorítása. Az ENSZ globális migrációs megállapodását, amely jogilag nem kötelező érvényű, december 19-én bocsátják szavazásra a világszervezet közgyűlése előtt. A viták különösen Európában lángoltak fel az utóbbi időben, és az Európai Unió több tagországa fordított hátat a migrációs csomagnak. Az ellenzők közé tartoznak a visegrádi csoport országai is: Magyarország mellett Lengyelország, Csehország és Szlovákia. Szlovákiában furcsa közjáték zajlott le az ügyben ugyanis az elfogadás mellett érvelő Miroslav Lajcák külügyminiszter előbb kijelentette, hogy ha országa elutasítja a csomagot, akkor ő lemond. Pozsonyban ennek ellenére a nem mellett döntöttek – Lajcák pedig közölte, hogy mégis marad.

Két megállapodás

Két egyezségről van szó, mindkettőt 2016. szeptember 19-én, az ENSZ közgyűlésén kezdeményezték, mindkettőből javaslat született, egymástól elválasztva. Aláírni egyik esetben sincs mit, azaz jogilag nem kötelező, irányelvekről van szó. De amíg a migrációs megállapodás esetében több ország, így az USA, Magyarország is hangoztatta távol maradását, addig a menekültügyi paktumban csak az Egyesült Államok nem óhajt részt venni.

Újabb kormánytagok állítják: elmarad a szavazás Brexit-megállapodásról

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.10. 14:09

Fotó: Alberto Pezzali / AFP
Kormányzati források szerint nem tartják meg kedd este az EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló szavazást. Theresa May ugyanakkor szóvivője útján cáfolja ezt.
Theresa May brit miniszterelnök szóvivője szerint a terveknek megfelelően megtartják kedd este az alsóházi szavazást a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodásról. Ezzel szemben a BBC úgy értesült a kabinet három, meg nem nevezett tagjától: a kormány mégis a szavazás elhalasztásáról döntött.
A Downing Street szóvivője hétfői tájékoztatóján kijelentette, hogy Theresa May a hétvégén az Európai Unió vezetőivel tartott telefonos megbeszéléseket, és erről hétfőn konferenciahívásban számolt be kabinetje tagjainak.
A konferenciahívásról már hétfő délelőtt hírek terjedtek el a brit médiában, azzal a feltételezéssel, hogy May a szavazás elhalasztást közli kormányának tisztviselőivel. Ezt erősítették meg a közszolgálati médiának nyilatkozó kormányzati források - és már vasárnap is erről beszélt a Sun több forrása -, és ezt cáfolta May szóvivője.

Se a megállapodás tartalma, se a kormány szándékai nem változnak

Lényegtelen az Európai Bíróság friss ítélete, miszerint az Egyesült Királyságnak jogában állna egyoldalúan leállítani az európai uniós kiválás folyamatát, a londoni kormánynak ugyanis ez nem áll szándékában - jelentette ki Jeremy Hunt brit külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "valódi kockázatot" jelentene, ha a parlament alsóháza kedden elutasítaná a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodást. Ez a forgatókönyv több mint valószínű, és korábban már Theresa May miniszterelnök is tett arra vonatkozó utalást, hogy még meghiúsulhat a Brexit. Mina Andreeva, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn pedig azt szögezte le: nem tárgyalható újra a Brexit-megállapodás, és a friss bírósági döntés sem változtat a brüsszeli testület ezen álláspontján.

Kapcsolódó
London egyoldalúan felmondhatja a Brexitet

Őrizetbe vették a fiút, aki hat embert ölt meg paprikaspray-vel

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.10. 11:05

Fotó: Vigili del Fuoco / dpa Picture-Alliance / AFP
Lopni mehetett a koncertre a hatóságok szerint - de az sem kizárt, hogy csak egy különös divatot követve fújta le ismerősét.
A hatóságok azonosították azt a 16 éves fiút, aki paprikaspray-t fújt szét egy koncerten szombatra virradó éjjel, és ezzel hat ember halálához vezető pánikot okozott Olaszországban, a Marche tartománybeli Corinaldo egyik szórakozóhelyén - jelentette az olasz sajtó hétfőn. A fiatalembert a szórakozóhelyen felvett videofelvételek és szemtanúk beszámolói alapján azonosították. A felvételeken látható, hogy
a baseball-sapkát és orrát, száját elfedő maszkot viselő fiú spray-t fúj a tömegbe egy olasz rapper koncertjén.

Az ügyészség a hétfői nap során hallgatja őt ki. A hatóságok feltételezése szerint a fiú nem önvédelemből, hanem szándékosan használta a paprikaspray-t:
azért ment a koncertre, hogy lopjon, és miután valakinek a nyakából leszakított egy arany nyakláncot, megfújta a spray-t, hogy kavarodást keltsen és elterelje magáról a figyelmet.

Az olasz sajtó szerint a diszkókban már ismert az úgynevezett spray-banda, amely így fosztja ki a közönséget.
Annak a gyanúja is felmerült, hogy más történt: "egyszerű" vagányságról volt szó, mivel a fiatalok között divatként terjed hogy a koncerteken paprikaspray-t fújnak egymásra.
A spray-t fújó fiatalember pánikot robbantott ki a koncert kezdetére váró közönségben: a majdnem kizárólag tinédzserekből álló tömeg kiáramlott a teremből, de súlyuk alatt az egyik kijárati rámpa összeomlott. A tömeg agyonnyomott 5 fiatalt és az egyikük édesanyját, aki testével védte meg 11 éves lányát. A hét súlyos sérültből négynek még mindig válságos az állapota. Corinaldo kisváros Lanterna Azzurra szórakozóhelyét a hatóságok lezárták. A legfrissebb információk szerint a 469 férőhelyes diszkóba 680 jegyet adtak el, de a jelenlevők szerint ennél is sokkal többen voltak.
Kapcsolódó
Hat ember meghalt, miután pánik tört ki egy olasz klubban