Nem beteg az egészségügy Kásler szerint, és a kórházak tartozásait sem fizetné tovább

Publikálás dátuma
2018.12.07. 21:12

Fotó: Soós Lajos / MTI
Ha nem nő a kórházak hatékonysága, 40 milliárdtól eshetnek el jövőre - a Pénzügyminisztériummal indított közös vizsgálatot Kásler Miklós a kórházi adósságok okainak feltérképezésére.
"Nem a magyar egészségügynek kell gyógyulni" - jelentette ki a Nézőpont Intézet Gyógyuló egészségügy című konferenciáján Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter, írja a Portfolio.hu. Az ágazatvezető nem tartja betegnek az ellátórendszert, és szerinte az emberek is kevéssé azok 2010 óta. Hogy mire alapozza, hogy a Fidesz-KDNP kormányzásától egészségesebb lenne a népesség, azt nem mondta el - ám biztos, hogy például nem a kórházi fertőzésekről szóló jelentés mondatta ezt az emberminiszterrel. Kásler miniszterségének eredményei mellett szólt az év végére rendre felduzzadó kórházi kifizetetlen számlaállományról is.
"El fogunk térni attól, hogy a kormány folyton rendezi a deficitet és senkinek semmilyen felelőssége nincs"

- fogalmazott. A miniszter november végén jelentette be, hogy kormánydöntés értelmében 55 milliárd forinttal konszolidálják a kórházakat. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a Pénzügyminisztériummal közös vizsgálat indult a kórházi adósságok okainak feltérképezésére.
A gazdaság fejlettségi és a lakosság egészségi állapota között jelentős különbség van - szögezte le Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára. Elárulta: kisebb mértékben tudta Magyarország csökkenteni a szív- és érrendszeri valamint a daganatos betegségek terén a "veszteségeket", mint számos uniós ország. És - Káslerhez hasonlóan - ő is elfogadhatatlannak nevezte a kórházak folyton újratermelődő adósságállományát. A kabinet ennek véget szeretne vetni, ezért
a jövő évben az ágazat a 191 milliárd forinttal növekvő egészségügyi büdzséből 40 milliárdhoz csak akkor fér hozzá, ha a hatékonysága növekszik.

Banai arról is vitt diákat a konferenciára, hogy miért nem kéne Magyarországnak többet költenie az egészségügyre. "Ha az OECD országokkal hasonlítom össze, lenne tennivaló, ha a visegrádiakkal - különösen Lengyelországgal -, akkor már más a kép" - fogalmazott az államtitkár Magyarország és a többiek GDP-arányos költései, egészségügyi köz- és magánkiadásai kapcsán.
Máshogy értelmezte az adatsort Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója, aki szerint az átlagérték elfedi az egyenlőtlenséget. Magyarországon csökken a kormányzati kiadásokon belül az egészségügyre fordított összeg aránya. A GDP-arányos közkiadások terén Csehország például kilenc hellyel előzi meg Magyarországot. Az államtitkár által jelzett érték az uniós forrásoknak és annak a 29 százaléknak köszönhető, amit a magyar lakosság közvetlenül költ a gyógyulására. A WHO ajánlása szerint ez utóbbinak 15 százalék alatt kellene maradnia: a magas érték arra utal, hogy az állam betegség esetén nem biztosít megfelelő védelmet, például gyógyszertámogatást a lakosság - különösen a legszegényebbek - számára.
Szerző

Lezárják a Kossuth teret a rabszolgatörvény ellen tüntetők elől

Publikálás dátuma
2018.12.07. 21:06

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Hivatalosan a lengyel parlament alsóházi elnökének látogatása miatt rekesztik ki a demonstrálókat az ország főteréről.
A Magyar Szakszervezeti Szövetség december 8-ára tüntetést hirdetett, amivel a „rabszolgatörvény” néven híressé vált törvénymódosítás ellen tiltakozzanak. Csakhogy, írja a zoom.hu, a rendőrség két nappal később, dececmber 5-én elrendelte, hogy a Kossuth teret és az azt északi oldalról határoló utcákat, reggel 6:00 és délután 14:30 között lezárják a lengyel parlament alsóházi elnökének, Marek Kuchcinski látogatása miatt – vele egyébként alig néhány hete találkozott Kövér László Lengyelországban. A rendőrség azzal indokolja a döntését, hogy Kuchcinski nemzetközileg védett személy, akinek biztonságát a hatóságoknak kötelessége szavatolni. Vagyis a délelőtt 10 órakkor kezdődő tüntetés résztvevői nem fognak bejutni a térre – persze, ha eltolják a rendezvényt, akkor fél 3 után elméletben már semmi akadálya nem lesz, hogy a Kossuth térre menjenek.
Szerző
Frissítve: 2018.12.07. 21:18

Panaszkodnak, de nem moccannak az orvosok (szavazás)

Publikálás dátuma
2018.12.07. 19:39

Fotó: Németh András Péter
Elvándorlás, rettenetesen lepukkant munkahelyek, kevéssé meggyőző fizetések - ha egy doktor az egészségügyről beszél, csak úgy áradnak a baljós mondatok. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint mégsem lehet tüntetésre csődíteni az elégedetlen gyógyítókat. Tippelje meg, vajon mivel magyarázza állítását Éger István.
Hogy igaza volt-e, azt leggyorsabban a szombati Népszava 5. oldalán ellenőrizheti, itt olvashatja Danó Anna interjúját a MOK elnökével.

Szerző
Frissítve: 2018.12.09. 16:19