Előfizetés

Hiába maszatoltak, előkerült még egy Falcon-kormánygép

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.06. 17:24

Fotó: honvedelem.hu
Bár nem beszéltek róla, két Falcon7X-et is vásárolt honvédség – a másodiknak ráadásul polgári lajstromszáma van. Kiderült, hogy Csányi Sándor luxusrepülője is kormányzati gépként azonosítja magát - még akkor is, ha éppen egy focimeccsre tart.
Most már tényleg van kormánygépe Magyarországnak: a Zoom.hu megtudta, hogy szemben azzal, amit eddig állított a kormány és a Honvédelmi Minisztérium (HM), nem egy, hanem két “business jet” repülőt is vásároltak. Míg az eddig elismert egyetlen légijármű katonai repülőgépként üzemel, a másik egyértelműen polgári gép, így is vette nyilvántartásba a Légügyi Hatóság, csak éppen egy HM-cég a tulajdonosa. Tehát: 
Egészen biztosan két különböző járműről van szó, mivel az egyik 606-os azonosítóval, vagyis a katonai célú gépeknél használt háromjegyű “oldalszámmal” repült és repül aktuálisan is, míg a másik polgári légijárműként szerepel a nyilvántartásban ugyanebben az időben, a polgári gépeknél használt ötbetűs HA-LKX lajtromjellel, HM-es tulajdonként, 2019. november 8-ig érvényes légi alkalmassági bizonyítvánnyal

Az első Falcon
Fotó: honvedelem.hu
A lap elküldte kérdéseit a Honvédelmi Minisztériumnak azzal a felvetéssel, miszerint az eddig nyilvánosan közöltekkel ellentétben a jelek szerint két ugyanolyan típusú, Dassault Falcon 7X repülőgépük is van, illetve rákérdeztek arra, hogy a másodikat, amelyik polgári lajstromszámot kapott, mikor és mennyiért szerezték be, de cikkük megjelenéséig nem kaptak választ.

Nem tagadták a kettőt, de csak egyről beszéltek

 A Zoom.hu már szeptemberben próbálta kideríteni, hogy hány ilyen Falcont vásároltak, mivel már az is heves vitákat váltott ki, hogy egy business jettel fokozta légiszállító-képességét a Magyar Honvédség, de azóta, hogy a gép augusztus elején megérkezett a kecskeméti katonai bázisra, olyan információkhoz jutottak, miszerint nem egy, hanem két ilyen járművet is vettek. Ráadásul már kezdetben két azonos típusú gép beszerzésének terve szivárgott ki a tavasszal erről író Magyar Nemzethez.  A honvédségi beszerzéseket övező – védelmi szempontból bizonyos fokig érthető – titkolózás azonban megnehezítette mindenkinek a dolgát, aki e két gép rejtélyének próbált utánajárni az elmúlt hónapokban. Szeptember elején a portál tisztázó kérdésére a honvédelmi tárca nem adott konkrét választ, hogy egy vagy két gépet vásároltak, ehelyett saját közleményüket idézték vissza – azt, amelyben az Kecskeméten landolt egyetlen gépről tudósítanak Hasonló, a konkrét választ kerülő tájékoztatást kapott kérdésére akkoriban Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője is. A politikus – az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjaként – egyértelműen két Falconra kérdezett rá írásbeli kérdésében. Benkő Tibor honvédelmi miniszter válaszában nem pontosította ugyan a Demeter által használt többesszámot, de következetesen egy darab gépről írt, amely már megérkezett a kecskeméti katonai repülőtérre, és jelezte azt is, hogy ez nem üzleti repülőgép.
A miniszterelnök többször repült már a honvédségi Airbus-szal
Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala

Csányi magángépe is kormányzati jelöléssel villog

A Zoom cikkével egy napon hasonló tematikájú cikket jelentetett meg az Átlátszó is: mint kiderítették, Csányi Sándor OTP-vezér 11 milliárd forintos értékű céges magángépe 2017 decemberétől „Magyarország kormánya” jelöléssel repül világszerte, minden út alkalmával ezt az azonosítást használja. A  HA-LKZ lajstromszámú, Falcon 900LX-típusú business jet hivatalosan az OTP tulajdonában lévő Air-Invest Kft.-é, de szakértők is Csányi repülőjeként emlegetik - írja a portál.használta  az azonosítót akkor is, amikor Bresztbe, a magyar válogatott meccsére, és Szentpétervárra, a francia-belga vébémeccs helyszínére utazott.
Csányi Sándor gépe
Fotó: Molnár Ádám
Az Átlátszó a repülési útvonalak archívumát böngészve tucatnyi esetet számolt össze, ahol a magángép vagy szállította Orbán Viktort, vagy a miniszterelnök közelében tartózkodott, Orbán müncheni, szófiai, varsói látogatásai idején.  Az is kiderült, hogy a Falcon 900LX nem csak diplomáciai utakon szállíthatta kormányzati jelzéssel a kormányfőt:

Melegebb lesz, de ónos eső és hószállingózás is jöhet pénteken

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.06. 15:32
MTI Fotó: Balogh Zoltán
A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 12 fok között valószínű. Három megyére figyelmeztetést adtak ki.
Pénteken több fokkal enyhébb levegő érkezik hazánk fölé, az északi megyéket melegfront csapadékzónája is súrolhatja. Helyenként 12 fok körül is alakulhatnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Nagyrészt erősen felhős vagy borult időnk lesz, de a Dunántúl nyugati, délnyugati részein felszakadozhat a felhőzet és kisüthet a nap. Az északi megyékben helyenként gyenge, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat, valamint eső, ónos eső, az Északi-középhegységben havas eső, hószállingózás is lehet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de estétől nyugaton már meg is erősödhet a délies szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet várhatóan +2 és -4 fok között alakul a késő esti órákban, hajnalra néhány fokot már enyhül az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 12 fok között valószínű, az északkeleti határvidéken lesz a leghidegebb, az Alpokalján pedig a legmelegebb. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt. 
Forrás: OMSZ
Szombaton is erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd délutántól nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet. Sokfelé várható eső, zápor, eleinte az északkeleti térségben ónos eső is lehet, majd a déli óráktól nyugat felől szűnik a csapadék. A délnyugati, majd az északnyugatira forduló szél – elsősorban a Dunántúlon – nagy területen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 7 fok között alakul, de északkeleten csak 0, +3 fok valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 5 és 9, északkeleten 2 és 5 fok között várható. Az ónos eső veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyére adtak ki figyelmeztetést.  
Forrás: OMSZ
Vasárnap napközben nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk, de rövid naposabb időszakok is lehetnek. Elszórtan eső, zápor alakulhat ki. A délnyugati, nyugati szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 11 fok között várható.

Beperli az MSZP a médiatanácsot a kormánypárti médiagólem miatt

MSZP
Publikálás dátuma
2018.12.06. 15:19

Fotó: Mathieu Cugnot / Európai Parlament
Mulasztás miatt perel a párt. Ujhelyi István az uniós versenyjogi biztoshoz, az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottságához, valamint az Európai Parlament belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottságához fordul az ügyben.
Az MSZP mulasztás miatt beperli a médiatanácsot, mert az nem lépett fel az ellen, hogy a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány irányítást szerezzen az Opus Press, az Echo TV, a New Wave Media Group és a Magyar Idők Kiadó felett. A szocialisták budapesti alelnöke egy csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint emlékeztetett, hogy azóta a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a fúziót, amit így sem a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), sem a Médiatanácsnak nem kell vizsgálnia. Őrsi Gergely azonban azt mondta, hogy véleményük szerint a bíróságnak joga van arra kötelezni a médiatanácsot, hogy vizsgálja ki az esetet. A nemzetstratégiai érdek a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata alól kivonhatja a fúziót, de ez nem vonatkozik a médiatanácsra – fogalmazott. A politikus kijelentette, hogy amennyiben Áder János nem szólal meg az ügyben, akkor a köztársasági elnök az MSZP szerint nem a nemzet, hanem csak a „fideszes pártmédia” egységét testesíti meg. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az „orbáni média maffia” nem csak a demokratikus jó érzést, de Európai Unió alapszerződését, az EU alapjogi chartáját, valamint az állami finanszírozásokra vonatkozó uniós rendeleteket is sérti. A politikus bejelentette, hogy emiatt panasszal fordul az uniós versenyjogi biztoshoz, az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottságához (ECON), valamint az Európai Parlament belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottságához (IMCO).
Mint megírtuk, Orbán Viktor a versenytörvény egy passzusát kihasználva megkerülte a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH), hogy egyesülhessen a Fidesz médiabirodalma. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a miniszterelnök egy kormányrendelettel közérdekből „kiemelt nemzetstratégiai összefonódásnak” minősítette négy fidesz-közeli médiavállalat (az Echo Hungária, a Magyar Idők, a New Wave Media Group és az Opus Press) beolvadását a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba. És az ilyen minősítéssel rendelkező médiavállalatoknak már nem kell kikérniük a GVH beleegyezését a fúzióhoz.