Előfizetés

"Borzasztó veszteség" - Kanada sem hagyta szó nélkül a CEU elűzését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.04. 18:15

Fotó: MARTIN OUELLET-DIOTTE / AFP
Nyugtalanító, hogy egy EU- és NATO-tagországban ilyen megtörténhet a kanadai külügyminiszter szerint.
Borzasztó veszteség, hogy a kormány döntése nyomán a Közép-Európai Egyetem (CEU) kénytelen távozni Magyarországról - nyilatkozta kedden Chrystia Freeland, Kanada külügyminisztere. Kanada remélte, hogy Magyarország megteszi a szükséges lépéseket egy olyan megoldás érdekében, amely biztosítja az egyetem további budapesti működését, különösen annak fényében, hogy a CEU jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy a 2017-es magyar felsőoktatási törvény által támasztott új követelményeknek eleget tegyen.
"Ez a kikényszerített távozás csapás a tanszabadságra nézve, mely alapvető jog. Ez annál inkább nyugtalanító, mivel Magyarország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak"

- olvasható a közleményben. Figyelmeztetnek: a döntés nemcsak a CEU-t - és az ott tanuló kanadai hallgatókat - érinti, hanem kihat az egész magyar felsőoktatási rendszerre.

Az egri vár elesett: informatikatanárt neveztek ki az élére

Doros Judit
Publikálás dátuma
2018.12.04. 18:12

Fotó: Kállai Márton
Nem történész, s nincs jogi vagy közgazdasági szakirányú végzettsége sem Ringert Csabának, aki elvileg január elsejétől az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója lesz. - Ez egy precedens értékű, politikai kinevezés, máshol mindenütt történész vagy régész vezeti a megyei gyűjtőkörű múzeumokat – hangzott el három ellenzéki képviselő, a szocialista Mirkóczki Zita, a DK-s Földvári Győző s az LMP-s Komlósi Csaba mai egri sajtótájékoztatóján.

Utóbbi bejelentette: mivel a zárt közgyűlésen született döntés – amelynek részleteiről nem beszélhetnek - több szempontból sem felel meg a múzeumigazgatók kinevezését szabályozó törvénynek, ezért a megyei kormányhivatalhoz fordult, kérve, hogy akadályozzák meg az új intézményvezető kinevezését. Ez egyébként akkor lesz hatályos, ha az illetékes minisztérium is rábólint.
Információink szerint az egri vármúzeum leendő múzeumigazgatója korábban informatikát tanított egy egri általános iskolában, az Országos Doktori Iskola adatlapja szerint pedig 2015. óta az Egri Eszterházy Egyetem Neveléstudományi Doktori Iskolájának hallgatója, Adaptív pedagógiai módszerek a tanulók aktivizálásában” címmel jelent meg tanulmánya, abszolutóriuma megszerzésének várható ideje pedig 2019 augusztusa.
A korábbi igazgató, Berecz Mátyás szeptemberi hatállyal mondott le tisztségéről, miután sorra fosztották meg döntési jogköreitől, meghagyva igazgatói felelősségét. Előbb egy fideszes önkormányzati képviselőt jelöltek ki mellé biztosnak, majd Ringelt Csabát nevezték ki tanácsadónak. Ő végül egyedül pályázott a posztra, Komlósi Csaba szerint nem véletlenül: már a pályáztatási eljárásban látni lehetett, hogy szakmai szempontok helyett a politikai akarat érvényesül majd. Erről árulkodik, hogy miközben baloldali és független képviselők kezdeményezték: a pályázatokat elbíráló bizottságba a szakmai szervezetek delegáltjai mellé a közgyűlésből történész végzettségű képviselőt küldjenek, amilyenből kettő is akad soraikban, mégis a civilben testnevelőtanári végzettségű fideszes alpolgármestert jelölték ki az egyik döntnöknek.

Az LMP-s képviselő felidézte: a korábbi igazgató, Berecz Mátyás többször is összeakasztotta a bajuszt a fideszes országgyűlési képviselő Nyitrai Zsolttal, aki Komlósi szavai szerint „az utóbbi években felfedezte magában a történészt”. A Magyar Hang írt arról, hogy „Berecz Mátyás a nyilvánosság előtt is tengelyt akasztott a várügyekben túlbuzgó Nyitraival”, amikor a politikus tavaly, hatáskörét túllépve a parlamentben kijelentette: országos gyűjtőkörűvé válhat a vármúzeum, de az igazgató közleményben jelezte, hogy ennek nem adottak a feltételei.

Vége a kötelező kvótáknak

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2018.12.04. 18:09

Fotó: Guillaume Pinon / AFP
Az Európai Bizottság a tagállamok önkéntes felajánlásain alapuló támogatási rendszert javasol a menekülthullám által leginkább érintett frontországok megsegítésére. A friss előterjesztés szerint a jövőben az EU országai hozzájárulhatnának a terhek enyhítéséhez a menedékkérők áthelyezésével, a külső határok védelmének erősítését szolgáló felajánlásokkal vagy a kibocsátó és tranzit országoknak nyújtott anyagi és egyéb támogatásokkal. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi történne, ha egy tagország egyáltalán nem kívánna hozzájárulni a segítségnyújtáshoz. Az érvényben lévő EU rendelet szerint a menedékkérelmet abban a tagállamban kell elbírálni, ahova a kérvényező először érkezett az Európai Unió területére. A menekültválság bebizonyította, hogy a jogszabály elavult, a huszonnyolc kormány azonban évek óta képtelen megállapodni a módosításáról. A bizottsági javaslat a megegyezéshez kíván hozzájárulni az EU28-ak jövő heti brüsszeli csúcstalálkozója előtt. H. K.