Előfizetés

Zöld utat adtak az Opus és a Konzum egyesülésének

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.04. 11:43

Fotó: Népszava
A fúzió megvalósulásával a BÉT negyedik legnagyobb forgalmú papírja jöhet létre.
Jóváhagyták az Opus Nyrt. és a Konzum Nyrt. egyesülését a társaságok hétfőn tartott közgyűlései, a döntés értelmében a Konzum beolvad az Opusba, teljes vagyona a jogutód társaságként fellépő Opusra száll át – írja az MTI. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett közgyűlési határozatok alapján a beolvadást követően az Opus változatlan társasági formában, nyilvánosan működő részvénytársaságként működik tovább.   A beolvadás során az egyes vagyonmérleg-tervezetek fordulónapja 2018. december 31. A vagyonmérleg- és vagyonleltár-tervezetek ellenőrzésére az Interauditor Neuner, Henzl, Honti Tanácsadó Kft.-t jelölték ki a társaságok.
Az Orbán Viktor kormányfő közeli barátjaként nyilvántartott Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó többségi tulajdonában lévő tőzsdei cégek, az Opus Global Nyrt. és a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. 2019 március végéig létrejövő egyesülése révén a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) negyedik legnagyobb forgalmú papírja jöhet létre.

Az INA és a déjà vu: öt évvel ezelőtti önmagát mondta fel Orbán Viktor Zágrábban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.04. 08:15

Fotó: AFP
Bár Orbán hét éve nem járt hivatalos, kétoldalú találkozón Zágrábban, szavai semminemű újdonságot nem hoztak az általa az elmúlt évek során hangoztatottakhoz képest.
Tegnap Orbán Viktor Zágrábban nem váltotta be november közepi, a Magyar Állandó Értekezleten elhangzott fenyegetőzését, miszerint ha az INA-val kapcsolatos, a magyar Mol és a horvát kormány közötti ellentétet cégesről állami szintre emelné, az erőteljesebb magyar fellépést indokolna és „mérhetetlenül le fogja rontani a horvát-magyar kapcsolatokat”. (A horvát állam elégedetlen az INA-t irányító Mol stratégiájával, ezért visszavásárolnák azt. Szerintük 2009-ben a Mol annak árán vehette át az energiacég irányítását, hogy Hernádi Zsolt Mol-vezér lefizette Ivo Sanader akkori miniszterelnököt. Bár az érintettek tagadnak, azóta is büntetőeljárás zajlik ellenük, de Magyarország nem adja ki Hernádi Zsoltot.) Két hete Orbán Viktor utalt valamiféle olyan, nem ismert horvát eljárásra is, ami a magyar gazdasági elit nagy részét érintené. Ez különösebben nem hatotta meg Zágrábot. Rá egy napra visszavetették Hernádi Zsoltot az Interpol nemzetközi körözési listájára, majd bejelentették, hogy Budapest mégis támogatja Horvátország felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD). Korábban ezt is az INA-ügy megoldásához kötöttük, tegnap pedig – az MTI-tudósítás tanúsága szerint – erről nem ejtettek szót. Orbán Viktor Andrej Plenkovic horvát kormányfő oldalán inkább a két nép közötti 800 éves barátság megbonthatatlansága mellett tett hitet. Kapcsolatunk nem felhőtlen, de a köröm alatti tüskét ki kell húzni – fogalmazott. Utalt arra, hogy az INA-ügyet továbbra is céges-gazdasági-jogi vitának tekinti, amibe nem szól bele. Megismételte: „ami nem megy, azt nem kell erőltetni”, javasolva, hogy Horvátország vásárolja vissza a Mol INA-részvényeit. A szintén a kétoldalú barátság erősítése mellett hitet tevő Andrej Plenkovic álláspontja szintén nem változott semmit se. Megerősítette: szívesen visszavennék a Mol-részvényeket, de „minden ár kérdése”; addig is cél, hogy a két vállalat jól működjön; Hernádi Zsolt büntetőügyébe pedig kormányszinten ők se avatkoznak bele. Bár Orbán Viktor hét éve nem járt hivatalos, kétoldalú találkozón Zágrábban, szavai semminemű újdonságot nem hoztak az általa az elmúlt évek során hangoztatottakhoz képest. Öt éve a Kossuth Rádióban például már kezdeményezte, hogy a horvátok vegyék vissza a Mol-részvényeket, utalt a magyar gazdasági elit ellen zajló valamiféle titkos horvát eljárásra és persze a két nép 800 éves barátságára is. Mindemellett Andrej Plenkovic tegnapi szavai se tértek el saját és elődei álláspontjától.

322,55 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2018.12.04. 07:16
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Erősödött a forint árfolyama kedden kora reggel a főbb devizákkal szemben hétfő estéhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró a hétfő esti 322,66 forintról 322,55 forintra gyengült reggel hét óra körül. A frank árfolyama 284,76 forintról 284,59 forintra, a dolláré pedig 284,28 forintról 283,67 forintra süllyedt. Az euró erősödött a dollárral szemben, hétfő este 1,1349 dolláron, kedd kora reggel 1,1371 dolláron jegyezték.