Egy fél luxusrepülő árával drágult a hokicsarnok, amit Garancsi cége épít

Publikálás dátuma
2018.12.03. 17:01

Fotó: szekesfehervar.hu
6000 millió forint közpénzzel ugrott meg a székesfehérvári jéghokicsarnok ára az előzetes becsléshez képest. Eközben Garancsi cége az év vállalkozása lett, Orbán pedig személyesen tüntette ki a neki olykor magángéppel kedveskedő vállalkozót.
Azt már eddig is tudni lehetett, hogy Garancsi István cége, a Market Zrt. építi fel Székesfehérvár új jégkorongcsarnokát, több mint 25,7 milliárd forintért. Az viszont csak most derült ki a Közbeszerzési Értesítőből, hogy a kivitelezés eredetileg becsült értéke 19,7 milliárd forint volt, írja a 24.hu.
Garancsi cége tehát a tervezettnél 6000 millió forinttal több közpénzért építkezhet.

Garancsi Istvánról sokat lehetett hallani szeptemberben, mikor kiderült: a vállalkozó saját magángépén szokta Orbán Viktor miniszterelnököt külföldi focimeccsekre reptetni. Az ügynek nem lett jogi következménye. Időközben viszont a Schmidt Mária és Ungár Péter tulajdonában lévő Figyelő az Év Vállalkozásának választotta a Market Zrt.-t, a díjat pedig Orbán Személyesen adta át.
A Market Zrt. tavaly 20 milliárd forinttal növelte a bevételét, amely így átlépte a nettó 100 milliárd forintot, profitja pedig megháromszorozódva 6 milliárd forint fölé hízott. Garancsit a Forbes a 19. legvagyonosabb személynek rangsorolta közel 50 milliárdra tett vagyonával, a napi.hu pedig a 22. helyet adta neki egy 48 milliárdos becslésre alapján.
Szerző
Frissítve: 2018.12.03. 17:06

Ónos esőt és hózáporokat hozhat a kedd

Publikálás dátuma
2018.12.03. 15:48

Fotó: Shutterstock
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul. Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Mozgalmassá válik az időjárás: hétfőn egy melegfront vonult át, majd a tőlünk északra elhelyezkedő ciklon melegszektorába kerültünk, ahol nyugat, délnyugat felől enyhe és nedves léghullámok érkeznek fölénk. Kedden ugyanakkor már hidegfront jön. Ezek miatt több alkalommal várható csapadék: zömmel eső jöhet, de a magasban zajló melegedés és a felszínközeli fagyosabb légrétegek miatt néhol ónos eső is lehet. A hidegfront nyomán kedd este a hegyekben hózáporok alakulhatnak ki – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Kedden kezdetben erősen felhős vagy borult lesz az ég, de reggel az Alpokalján, a déli órákban a Duna vonalában csökkenni kezd a felhőzet. Az Észak-Alföldön viszont végig sok marad a felhő. Ekkor eső inkább csak keleten lehet, de délután a Dunántúlon is kialakulhat egy-egy helyen zápor. Késő délután, este a hegyekben hózápor is előfordulhat. A déli, délnyugati szél egyre többfelé északnyugatira fordul, megerősödik, a Bakonyban és a Balaton térségében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 7, 12 fok között valószínű, de északkeleten helyenként 4, 6 foknál nem lesz melegebb. Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt.
Forrás: OMSZ
Szerdán eleinte kevés lesz a felhő, napos idő várható, majd délután északnyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet. Számottevő csapadék nem várható, csak hajnalban – elsősorban keleten – lehet elszórtan hózápor. Az élénk, néhol erős északi, északnyugati szél estére mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +3 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között várható.
Csütörtökön nyugat felől mindenhol fokozatosan megvastagszik a felhőzet, és szórványosan valószínű csapadék (nyugaton eső, keleten, északkeleten havazás, havas eső, majd ott is eső). Eleinte helyenként ónos eső is lehet, és a déli, délkeleti szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 7 fok között alakul. Az ónos eső veszélye miatt Győr-Moson-Sopron megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Forrás: OMSZ
Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és több helyen várható eső, zápor, északkeleten néhol havazás, esetleg ónos eső. A délnyugati szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 5 és 11 fok között valószínű, de északkeleten csak 2, 5 fokig melegszik fel a levegő.
Szombaton is erősen felhős vagy borult lesz az ég, és eső is várható. A délnyugati, majd az északnyugatira forduló szél több helyen megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul, de északkeleten csak 1, 3 fok valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 9 fok között alakul.
Vasárnap nyugat felől felszakadozik, majd ismét megnövekszik a felhőzet, és több helyen lehet eső, zápor. A nyugati, északnyugati szél többfelé megerősödik, majd délnyugatira, délire fordul és mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 4 és 9 fok között valószínű.
Szerző

CEU: Washingtonból érkezik válasz a magyar kormánynak

Publikálás dátuma
2018.12.03. 14:42
David B. Cornstein - Illusztráció, a kép korábban készült.
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A washingtoni külügyminisztériumtól érkezik majd hivatalos reagálás arra, hogy a CEU bejelentette: Bécsbe költözik.
A State Department, az amerikai külügyminisztérium reagál majd hivatalosan is arra, hogy a CEU bejelentette: mivel nem sikerült megállapodásra jutnia a magyar kormánnyal, a 2019-2020-as tanévtől kezdve Bécsbe költözteti a jelenleg amerikai akkreditációval folyó képzéseit.
A Népszava a budapesti amerikai nagykövetségtől érdeklődött, hogy milyen amerikai reakcióra számíthatunk a bejelentés kapcsán, ott közölték, hogy a washingtoni külügyminisztérium az illetékes a kommunikációban.
A hivatalos amerikai reakció azért is érdekes lesz, mert David B. Cornstein budapesti amerikai nagykövet a Washington Postnak nyilatkozva legutóbb teljesen más hangnemben beszélt a CEU-ról, mint korábban. Azt mondta, az egyetem vezetésének együtt kellett volna működnie a magyar kormánnyal,
az egész ügy pedig „Orbán Viktor és Soros György személyes ellentéte”, nem a tanszabadságról szól.

Frissítve: 2018.12.03. 15:40