Előfizetés

Amúgy sem olcsó a karácsony, de most az árak is alaposan elszálltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.03. 07:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nagyjából ötszáz forinttal drágult a karácsonyi menü, de egy átlagos bevásárlásnál is mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni.
Hat üzletláncot járt végig a hvg.hu, hogy kiszámolja, mennyiből lehet kihozni a mostani árakon a karácsonyi menüt.Bár idei év valamivel nyugalmasabb volt az élelmiszerárak szempontjából (a tojás ára visszatért a korábbi szintre, a vajnál pedig a jelek szerint bele kell nyugodnunk a magasabb árszintbe) összefoglalva nincsenek jó hírek azok számára, akik spórolni szeretnének. Mint írják, a mindennapi zöldségekért és gyümölcsökért többet kell fizetni, mint egy évvel ezelőtt. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatbázisa szerint a paradicsomot leszámítva nőttek az árak, a petrezselyemgyökérért például van, ahol több mint a dupláját kérik el a az egy évvel ezelőtti összegnek. Ennyire nem kiugró a menünkhöz felhasznált zöldségek drágulása, de a burgonya a legtöbb helyen a tavalyi ár másfélszereséért kapható. Mákot van, ahol több mint kétszer annyiért adnak, mint 2017-ben. Ha hozzávesszük, hogy dióból jóval kevesebb termett idén, így annál is jobb esetben magasabb árral, rosszabban pedig hiánnyal kell számolni, biztos, hogy a bejgli drágább lesz. Azonban jó hír, hogy az alapvető, jól eltartható élelmiszerek ára szinten egyáltalán nem változott, ahogy a húsoké sem. Egy éve még azt gondolhattuk, hogy csökkenni fog a hal ára, ugyanis az áfa 27-ről 5 százalékra változott. Valójában viszont a ponty ára gyakorlatilag megfelel a tavalyinak: az élő ponty nagyjából 1200 forintért kapható, halszelet pedig 1900-2300 forint között a piacokon és a hipermarketekben. Az áremelkedésért egy pontybetegséget tettek felelőssé év közben.  A savanyított káposztafej tavaly még 400 forintért volt kapható, most a portál 5-600 forintért talált ugyanazokban a vásárcsarnokokban. A portál összesítése szerint ha átlagos árakkal számolunk, margarinnal körülbelül 8300 forintból jön ki az ünnepi ebéd vagy vacsora, ha pedig ragaszkodunk ahhoz, hogy a bejglibe vaj kerüljön, csaknem 8700 forintos költséggel kell számolnunk. Nagyjából ötszáz forinttal drágult a karácsonyi menü, ami jóval több, mint a 3,8 százalékos infláció. Ráadásul – a mákot leszámítva – a listán teljesen hétköznapi hozzávalók szerepelnek, így nemcsak a karácsonyi menü elkészítésekor kell mélyebben a zsebünkbe nyúlni, de egy átlagos bevásárlásnál is.

Ha átmegy a földtörvény módosítása, az Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP

MTI
Publikálás dátuma
2018.12.02. 12:38

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul a földtörvény Országgyűlés előtt fekvő módosításának elfogadása esetén, mivel az ellenzéki párt szerint azzal a "Fidesz politikusaiból álló" agrárkamara "teljhatalomhoz jutna a földtulajdonosok felett".
Harangozó Gábor, a szocialisták elnökségi tagja vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: 
a változtatás megszüntetné a helyben élők beleszólási lehetőségét a termőföldek adásvételében, illetve bérleti szerződéseiben, annak jogai ugyanis azokhoz a megyei agárkamarákhoz kerülnének, amelyben az "állami földmutyiban" érintett fideszes politikusok ülnek.

Az MSZP elnökségi tagja szerint a törvénymódosítás gyakorlatilag hatósági árat vezetne be a termőföldek esetében, amire még az '50-es években sem volt példa. Az agrárkamara emellett nemcsak a földvásárlók vagy -bérlők, hanem az ügyletekben nem érintett hozzátartozóik minden adatát is bekérné, amihez nem lenne joga az adatkezelési törvény alapján - mondta a szocialista politikus, hozzátéve, ennek hátterében az állhat, a kamara mindent tudni akar a mezőgazdasággal foglalkozókról. Harangozó Gábor szólt arról is, illegitimnek tartják az agrárkamara működését, mivel annak vezetőiről nem törvényi előírások szerinti közgyűlésen, hanem olyan választáson döntöttek, ahol nem lehetett módosítani az indulók listáját.

Legyőzte a Fidesz a gödöllői kukadémont

Marnitz István
Publikálás dátuma
2018.12.01. 18:15

Fotó: Vajda József / Népszava
Nem osztja az Észak-Kelet-Pest és Nógrád megyei hulladéktársulás új, fideszes vezetője azt az olvasatot, hogy ma már a szemétszállítást is csak a párt bizalmasai irányíthatják. Mindenesetre az eddigi elnököt, a valóban kevéssé kormánybarát Gémesi Györgyöt - nem kis habverés után - ma levették a tábláról.
Ma délelőtt – lapunk korábbi információinak megfelelően - Fördős Attilát, Vác fideszes polgármesterét választotta meg az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás tanácsülése, miután november elején rendkívüli feszültségeket követően a korábban az LMP-vel szövetkező Gémesi György gödöllői polgármester lemondott. A 113 települést képviselő 116 tag közül 91 képviselője jelent meg, akik közül a titkos szavazáson 88-an adtak le érvényes szavazatot. Számarányukat tekintve 75, a képviselt lakosság arányában pedig épp kétharmaduk szavazott Fördős Attilára. Egyetlen ellenjelölt akadt az exjobbikos Kurdi Ferenc személyében.
Fördős Attila első hosszabb felszólalásában cáfolta, hogy pártutasításra cselekedne. Szándékai szerint szeretné konszolidálni a társulás tulajdonában lévő, a térség hulladékelszállításáért felelős Zöld Híd BIGG Nkft. helyzetét és visszaállítani a bizalmi tőkét. Megválasztása után hozzátette: célja a hulladékgazdálkodás konszolidálása. Mivel ennek feltételei anyagilag behatároltak, először a forrásokat biztosító NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel szeretne pénzügyi tárgyalásokat folytatni. Reméli, hogy a rend helyreállítása nem vet fel se közegészségügyi, se politikai, se hangulati kérdéseket. Mint ismert, a Zöld Híd egy hónapja - több éves panaszkodás után - arra hivatkozva, hogy a lakossági kukadíjat beszedő, állami NHKV-tól nem kapta meg a működésükhöz szükséges legalapvetőbb forrásokat sem, szabályszerűen beszüntette a térségben a kukák ürítését. Az ilyenkor eljárni köteles katasztrófavédelem két munkanapra rá a Zöld Híd eszközeivel, saját költségén újraindította a beszedést. Ezalatt a Fidesz éles politikai támadássorozatot intézett Gémesi György ellen. 
Vécsey László, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint az „LMP-s” Gémesi György azért hagyta abba a szemét összeszedését, mert az ellenzék vesztett a választásokon. (A gödöllői polgármester pártja a választások előtt szövetkezett az LMP-vel, de már szakítottak.) E nyomás alatt, november elején Gémesi György lemondott a Zöld Hidat birtokló társulás elnöki posztjáról, máig az ügyvezetői teendőket ellátva. A kormányközeli sajtó jelentéktelennek tűnő problémák felnagyításával ezalatt is folytatta a támadássorozatot. Az eredményhirdetés előtt az ellenjelölt, Kurdi Ferenc lapunknak szintén abbéli reményének adott hangot, hogy szakmai alapon rendezni lehet a Zöld Híd helyzetét. A maga részéről elképzelhetőnek tartja, hogy az NHKV azért nem adott elég pénzt a Zöld Hídnak feladatai ellátásához, mert a vezetését a Fidesz ellenzékinek bélyegezte. Ezt az eljárást megengedhetetlennek nevezte.
A gyűlés után Fördős Attila lapunknak nem kívánt véleményt formálni arról, hogy a Zöld Híd valóban kevés pénzt kapott-e az NHKV-tól: ezt vizsgálatnak kell eldöntenie. Míg az NHKV véleményét behatóan ismeri, addig a cég tényleges anyagi állapotát nem - tette hozzá. (A lapunknak nem nyilatkozó NHKV állítólag a Zöld Híd által benyújtott költségelszámolások megalapozottságát vitatja.) Fördős Attila az átadás-átvétel legvégső határidejeként az év végét jelölte meg. Ám bízik abban, hogy már addig sikerül a helyzet rendezésével a katasztrófavédelemtől visszavenni a hulladékszállítás irányítását. Van elképzelése a Zöld Híd új vezetőjének személyére is. Értelemszerű célja, hogy mindez a jövőben a cég bázisán történjen meg; különben nem is vállalta volna a jelöltséget – fűzte hozzá. (A kormány által alapított hulladékgazdálkodási vizsgálóbizottság tagja, a szintén fideszes Balla György lapunknak jobb megoldásként említette, ha a térségi települések átszerződnének más hulladékszállítókhoz.) A „pártirányítási” felvetéseket elvető Fördős Attila kérdéseinkre nem kívánta kommentálni azokat a híreket, miszerint Vécsey László szervezésében a különböző gyűlések előtt többször egyeztettek a kormánypárti és velük rokonszenvező polgármesterek, illetve értesülésünk szerint társulás belső levelezésében címzettként országos fideszes vezetők is szerepeltek. A tisztséget a hazája iránti elkötelezettség miatt vállalta – mondta erre. Nem osztja a választás eredményének ama olvasatát, hogy ma Magyarországon már a települési hulladék elszállításának anyagi hátterét is csak egy fideszes vezető biztosíthatja. Szerinte a helyzet rendezéséhez bizalomra van szükség, és a településvezetők túlnyomó többségének támogatása ezt tükrözi. A támogatás mögött meghúzódó egyedi szándékokat viszont nem vizsgálta.

Demokratának lenni annyi, mint nem félni támogatni a Fideszt?

Az ülés elején Gémesi György az ülés vezetését átadta – a mellette korábban kiálló – korelnöknek, Veresegyház polgármesterének, Pásztor Bélának. Ugyanakkor a tevékenységével kapcsolatos támadásokra több alkalommal reagált. A legaktívabb hozzászólónak a leghátsó sorban, egy oszlop mögött helyet foglaló Fördős Attila bizonyult, aki gyakorta egyeztetett az előtte helyet foglaló Vécsey Lászlóval. A fideszes váci polgármester többször is kétségbe vonta az ülésvezetés jogszerűségét, aminek kapcsolatban egyedi indítványokat tett. Egyik felszólalása szerint, mivel a szavazatszámlálók megismerhetik a voksolók személyét, így a választás nem lehet titkos, így inkább szavazzanak nyíltan. A másik jelölt, Kurdi Ferenc továbbra is ragaszkodott az eredeti napirend szerinti titkos szavazáshoz. Az erről kialakult vitában egy Fidesz-szimpatizáns azzal buzdított nyílt szavazásra, hogy „demokratának lenni annyit tesz, mint nem félni”. Fördős Attila a kérdés megszavazását indítványozta, ám ezt az ülésvezető megtagadta. A patthelyzetet egy „na, menjünk” kiáltás törte meg, ami után a tömeg mégis hajlandó volt titkosan szavazni.

MIÉP-esből lett kormánypárti

Az 56 éves Fördős Attila 1988-ban MDF-esként kezdte a politizálást, majd 1992-ben csatlakozott a Csurka István féle Magyar Út Körökhöz, később pedig a MIÉP-hez. Itt 2003-ban már országos elnökségi tag. A radikális pártból 2004-ben lép ki. Vác képviselőtestületének húsz éve tagja. 2006-ban már a Fidesz-KDNP-színeiben indul a polgármesteri székért, sikertelenül. 2009-ben belépett a KDNP-be. 2010-ben némi belharcok közepette, egy fideszes jelölt ellenében, KDNP-támogatással választották meg polgármesterré. 2014-ben viszont már újra az egységes Fidesz-KDNP nevében újrázhatott. 2004-ig élelmiszeripari mérnökként dolgozott például a Zwack Unicumnál, az Univernél és a Várda Drinknél. Nős, három gyermek apja.