Örökölhető is a magas koleszterinszint

Publikálás dátuma
2018.12.01. 14:14

Fotó: AFP/Foodcollection GesmbH
A koleszterinszint az életmódunk miatt is lehet magas, de a magasabb értékek „örökölhető” is. Akármelyik esetről is van szó, a kardiológus szerint mindenképpen lehet és kell is csökkenteni az értékeket, amihez nem kell mindig gyógyszer.
A koleszterin a testzsírok egy típusa és két úton kerülhet a szervezetünkbe: egyrészt élelmiszerekkel, másrészt a májunk is termeli. Bizonyos mennyiségig hasznos: a sejtek alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. A felesleg azonban lerakódik az erekben és szív-érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. 
Az életmód következtében az úgynevezett „rossz”, vagyis LDL-koleszterin szint megemelkedhet. 

Növeli a koleszterinszintet:

  • a dohányzás
  • a telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása,
  • a mozgásszegény életmód,
  • a túlsúly és elhízás,
  • egyes betegségek - diabétesz, vese- és májbetegség - és bizonyos gyógyszerek (szteroidok, béta-blokkolók, antidepresszánsok).

Örökölhető magas koleszterinszint

„A heterozigóta familiáris hiperkoleszterinémia (HeFH) annyit jelent, hogy az egyik szülő átörökíti azt a kóros genetikai variánst, aminek következtében magasabb lesz a „káros” LDL-koncentráció a vérben”

- mondta dr. Vaskó Péter kardiológus.

Az örökletes hiperkoleszterinémiák enyhébb, de gyakoribb formája, 500 emberből egyet érint. Rendkívül ritkán, de előfordulhat az is, hogy mindkét, HeFH-ban szenvedő szülőtől a kóros gént örököl a gyermek. Erre, a homozigóta familiáris hiperkoleszterinémiára jellemző a perifériás érbetegség, az érszűkület. Becslések szerint világszerte mintegy tízmillió embernek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége, de a betegek 80 százalékánál nem ismerik ezt fel. Az érintett magyar betegek száma 20-50 ezer lehet, és jelenleg alig egy százalékuk tud a problémájáról. Ezért is fontos a rendszeres laborvizsgálat – panasz és tünetek nélkül is – hangsúlyozta a szakorvos.
Az LDL koleszterin tartós emelkedése a zsír és a kalcium lerakódásához vezet az érfalakban, így azok beszűkülhetnek vagy elzáródhatnak. Az érelmeszesedés hosszútávú következménye lehet stroke, szívkoszorúér-betegségek kialakulása, és károsodhatnak az egyes szervek és az izmok is. Az LDL-szint emelkedésének mértékétől és időtartamától függően a HoFH-ban szenvedő fiatal, akár 20-30-as éves, betegeket is veszélyeztetheti a szívinfarktus és az agyvérzés, aminek hátterében az érfalak felgyorsult öregedése áll.

Életmóddal és gyógyszerrel is csökkenthető

„Akár öröklötten, akár szerzetten magas a koleszterin szintje, az első lépés mindig az életmódváltás – ideális esetben életmódorvos közreműködésével.”

Ennek alapja a zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra, fehér húsokra, halakra épülő táplálkozás és a rendszeres, megfelelően felépített mozgás. Ezen kívül, különösen öröklött hiperkoleszterinémia esetén gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, még akkor is, ha nincsenek zavaró tünetek – mondta dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.
Szerző
Témák
koleszterin
Frissítve: 2018.12.18. 10:53

Az életmódtól is függ, mikor kezdődik a klimax

Publikálás dátuma
2018.11.30. 14:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az egészséges életmód a változókor kezdetét is képes kitolni, de a változatos tüneteinek mérséklésében is segít.
A klimax egy bizonyos kor után mindenkinél: nőknél és férfiaknál egyaránt elkerülhetetlen folyamat. Az, hogy a változókornak is nevezett állapot kit mikor ér utol, függ a genetikától, de sokkal inkább befolyásolja az életmód. Aki odafigyel és kíméli az egészségét; fitten tartja magát, megfelelően étkezik, később és kevésbé megterhelően élheti át ezt, az egyébként lelkileg is nehéz időszakot. Beleszól a folyamatba az érrendszert károsító dohányzás is, de a túl nagy, állandó, a szervezetet is felemésztő stressz is. Ma már látjuk, hogy a lombikprogramoknak is van a változókort gyorsító hatása – mondta dr. Tahy András, a Budai Egészségközpont nőgyógyásza a Népszavának.

Hormonpótlás: nem kell mindig

A klimaxnak szubjektív és objektív tünetei is vannak. A nőket az előbbiek - álmatlanság, hőhullámok, hangulatingadozás - jobban zavarják, de az elhanyagolt csontritkulás életet veszélyeztető állapotot eredményezhet.
Korábban a klimax kezdetekor azonnal hormonpótlást adtak az orvosok. Húsz évvel ezelőtt azonban egy nagy amerikai tanulmányból kiderült, ennek komoly veszélye van: hétszeresére nőtt az emlőrák előfordulása és a szív-, érrendszerre sincs jó hatással, ezért az általános használata visszaszorult. Egy újabb tanulmány aztán arra hívta fel a figyelmet, hogy csontritkulásban sokkal többen halnak meg, mint mellrákban vagy szív-, érrendszeri betegségekben. Mostanában kezd helyére kerülni ez a kérdés – mondta dr. Tahy András.
„Ha a csontritkulás szűrésnél látszik, hogy csontvesztés kezd kialakulni, a hormonpótlás rendkívül fontos.”

Ma a már méhen belül adagolt gesztagén hormonnak nincs rossz hatása az emlőre, a bőrön át adagolt ösztrogénnel szinte mellékhatásmentes a kezelés. Nagyon fontos azonban, hogy erre nincs mindenkinek szüksége - hangsúlyozta dr. Tahy András. 

A mozgás segít

A rendszeres sportolás a klimax kezdetének csúsztatása mellett a panaszokat is mérsékli. A megfelelő mennyiségű kalcium és a D-vitamin szedésének a csontritkulásos szövődményének elkerülésében van jelentősége, az E-vitamin pedig a hormonrendszert támogatja. A tünetek enyhítésében a fitoösztrogén, a növényi bioaktív anyagokat tartalmazó készítmények mellékhatások nélkül segítenek – mondta a nőgyógyász.

Miben található fitoösztrogén?

A szója és a lenmag a leggazdagabb fitoösztrogén forrás, de az aktiválódáshoz, az inaktív vegyületek átalakulásához bélbaktériumokra is szükség van. A gabona- és magfélék is tartalmazhatnak fitoösztrogént, de a zöldségek, elsősorban a gyökérfélék, a gyümölcsök és a gyógynövények, például vérpipacs, verbéna, fagyöngy, mandragóra, édesgyökér, cickafark, körömvirág, ánizs, sőt a növényi alapú italok, mint a sör, a tea, a vörösbor és a kávé is. /Forrás: Webbeteg, www.peakshop.hu/

Szerző

A "Kérj bocsánatot!" árthat a gyereknek

Publikálás dátuma
2018.11.29. 18:09
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bocsánatkérésre utasítani egy gyereket, mielőtt valóban megbánná, amit tett, többet árthat, mint használ - írta az MTI a Michigani Egyetem kutatóinak tanulmánya alapján.
A Merrill-Palmer Quarterly című folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmány szerint színlelt bocsánatkéréskor épp a gesztus lényege - a megbánás kifejezése és a kapcsolat helyreállítására tett erőfeszítés - veszik el, ezért a gyerekek számára ilyenkor még ellenszenvesebbé válhat a bocsánatkérő személy.
Az egyetem munkatársai megnézték, hogy miként reagálnak a 4-9 éves gyerekek a kortársaik között lezajló három különböző bocsánatkérési forgatókönyvre: a spontán, az utasításra történő, de őszinte, valamint a kikényszerített bocsánatkérésre. Az eredmények szerint a gyerekek ugyanúgy tekintettek az őszinte bocsánatkérésre, függetlenül attól, hogy az spontán módon, vagy egy felnőtt utasítására történt-e. A kikényszerített bocsánatkérést azonban nem érezték hatékonynak a gyerekek, különösen a 7-9 évesek. Minden gyerek úgy gondolta, hogy a vétkes fél rosszabbul érezte magát a bocsánatkérés után, mint előtte, de a 7-9 évesek szerint a bocsánatkérésre kényszerített gyerekek rossz érzései inkább a büntetés lehetőségéből fakadtak és nem a bűntudat dolgozott bennük. A gyerekek mind úgy gondolták, hogy az áldozatok jobban érezték magukat, miután őszintén bocsánatot kértek tőlük, ám a kikényszerített, nem őszinte bocsánatkérést rossz érzésekkel fogadták.
"Ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele fog elsülni. A gyerekek számára nem szimpatikus egy ilyen bocsánatkérő"

- mondta Craig Smith, a tanulmány egyik készítője.

Segítsünk neki megérteni, hogy mit és miért érez a másik személy. A bocsánatkérés csak az egyik út. Kutatások bizonyítják, hogy még az óvodások is értékelik, amikor egy bajkeverő társuk tettekkel próbálja jóvátenni korábbi vétségét.
"A tettek néha erősebbek a szavaknál".

Frissítve: 2018.11.30. 09:11