Rendőrségi vizsgálat indult a kukaholding furcsa behajtási tendere miatt

Publikálás dátuma
2018.11.28. 18:55

Fotó: Molnár Ádám
Feljelentést tettek a kukaholding díjbehajtási tenderének győztese és körülményei kapcsán, a rendőrség adatokat gyűjthet az ügyben.
Hatósági vizsgálat indult a tender apropóján, amelynek során egy aprócska cég, a Pepper and Cars a Díjbeszedő Holding Zrt.-vel együtt nyerte el az országos kukaholding behajtói megbízását – közölte kérdésre válaszolva Polt Péter. 
A legfőbb ügyészt Vadai Ágnes DK-s képviselő kérdezte az esetről, felidézve a 24.hu oknyomozó cikkében írtakat.

Hihetetlenül szerencsések voltak

Ezek szerint a Pepp and Cars 2016-ban nagyjából egy falusi vegyesbolt forgalmához mérhető 19 millió forintos bevétellel rendelkezett, tartozásai miatt pedig 2017 elején a NAV végrehajtást indított ellene. A nyírségi Nagykálló egyik kocsmaépületében székelő négyfős cég mégis elindulhatott a  NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. közbeszerzési pályázatán, amelyben a kukaholding díjbeszedőket, behajtókat keresett. A portál arra is rámutatott, hogy a kisvállalkozás már 2017 közepén keresni kezdte, majd le is szerződtette azokat az embereket, akiket az ország különböző megyéiben koordinátorként alkalmazhatott a projektben – a kukaholding pedig 2017 júliusában tette közzé a kukaholding a közbeszerzési kiírást a be nem fizetett szemétdíjak behajtására, és az ügyféllisták pontosítására 7,6 milliárd forintos kerettel. A nyírségi cég 2017 utolsó heteiben annyira felpörgette a szervezést, hogy karácsonykor már el is kezdhették volna a munkát, pedig csak 2018. január 4-én hirdették ki, hogy a Díjbeszedő Holding Zrt. és a Pepp and Cars konzorciuma lett a pályázat győztese. A közbeszerzés idején a politikai pályáját Kisvárdán kezdő, a parlamentbe is a kisvárdai körzetből bekerülő Seszták Miklós fejlesztési miniszter felügyelete alá tartoztak a kukaholding ügyei. A fejlesztési tárca adott engedélyt az NHKV-nak arra, hogy kiszervezze az alaptevékenységéhez tartozó pénzbeszedést. Szintén Kisvárdán lakik a Pepp and Cars operatív igazgatója. Lizák Anita volt a behajtóhálózat felállításának kulcsfigurája -írta a portál.

Már történt feljelentés, a rendőrség dolgozik az ügyön

Vadai a tenderrel illetve a kukaholding működésével kapcsolatos ügyészségi eljárást kérte számon. Polt válaszában azt írta, „a kérdésben megjelölt cikkre hivatkozással más személy csalás bűntette miatt feljelentést tett a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészségen”. Az ügyészség pedig november 23-án feljelentés-kiegészítést rendelt el, amivel a Nyíregyházi Rendőrkapitányságot bízta meg.
Ilyen kiegészítést általában akkor kérnek, ha kevés még az adat, és pusztán a feljelentésben közöltek alapján nem lehet egyértelműen dönteni a nyomozás megindításáról vagy a feljelentés elutasításáról.

A megbízott hatóságnak egy hónapja van rá, hogy adatokat gyűjtsön, meghallgassa az érintett személyeket, aztán jelentést készítsen, ami alapján az ügyészség meghozza döntését a nyomozásról. 
Szerző

Péntek este nem lehet majd autópálya-matricát venni

Publikálás dátuma
2018.11.28. 17:52

Fotó: Kállai Márton
Szünetel az úthasználati jogosultságok értékesítése péntek este 20 és 24 óra között a rendszerek tervezett karbantartása miatt.
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) szerdai közleménye szerint a karbantartás az e-matrica és a tehergépjárművekre érvényes e-útdíj rendszerét (HU-GO) egyaránt érinti. Utóbbi egyenlegértesítési és riasztási szolgáltatásai is szünetelnek, ezért nem küld figyelmeztetést jogosulatlan úthasználat vagy alacsony egyenleg esetén – írták. A karbantartás alatt az M3 autópálya Szilas pihenőben található ügyfélszolgálati iroda ügyintézése is szünetel. A karbantartás nem érinti a 3,5 tonna feletti teherjárműveknél az útdíj bevallását automatikusan biztosító fedélzeti eszköz (OBU) használóit, amennyiben gondoskodtak az úthasználatokhoz elegendő fedezetről. Az üzemszünet végétől 60 percig nem szabnak ki pótdíjat az e-matrica rendszerben a jogosultság nélkül közlekedőkre. A NÚSZ Zrt. ettől függetlenül az üzemszünetben is alapszabálynak tekinti, hogy díjköteles útszakaszt használni csak érvényes úthasználati jogosultsággal lehet, így azok megvásárlását ajánlják a karbantartás előtt.
Szerző

Katonák foglalják el a lakását? Tűrnie kell, mert törvényes lesz

Publikálás dátuma
2018.11.28. 17:32

Fotó: Németh András Péter
A honvédelmi miniszter a parlamenti frakciókat tájékoztatná a legfontosabb törvényi változásokról – mindezt azután, hogy Ukrajna hadiállapotot hirdetett nyolc megyéjében. A módosítások a magántulajdon szentségét is felülírják.
Intő jel is lehet, hogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter azután egyeztetne a parlamenti frakciók vezetőivel a honvédségi törvények tervezett változásairól, hogy újra fellángolt az ukrán-orosz konfliktus. A fideszes törvényalkotás diszkrét báját mutatja, hogy Benkőék már tényként beszélnek a még csak javaslat formájában létező változásokról, de úgyis egyértelmű, hogy módosításokat elfogadja a kormánypárti kétharmad. A javaslatok közül már több ismert, így az a terv, hogy megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot esetén már ötvenéves férfiakat is hadra fognának - ezzel elvileg 850 ezer fős tömeget lehetne mozgósítani.
Van azonban egy sokszor emlegetett, de kevéssé ismert kategória, a honvédelmi veszélyhelyzet, amit békeidőben is bevezethet a kormány.    A parlament oldalára feltöltött dokumentumból kiderül, hogy ilyen helyzetet akkor rendelhetnének el, ha a Magyarországgal szomszédos államban kialakult és katonai kezelést is igénylő és Magyarország biztonságát közvetlenül veszélyeztető veszélyhelyzet adódik, ami a magyar államra is hatással lehet. Ilyen krízisállapot van most Ukrajnában, ahol nyolc megyében rendeltek el hadiállapotot az Azovi-tengeren zajló konfliktus miatt. 
A honvédelmi veszélyhelyzetet fél évre vezethetik be, és rendelet útján lehet meghosszabbítani –hasonlóan a már törvényesített, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzethez (utóbbiról tudjuk, hogy csak papíron létezik, ám kiváló közpénzköltési lehetőséget jelent).  A váratlan támadás, a rendkívüli és terrorhelyzet azonban fontosabbnak számít, ezekkel egy időben nem rendelhetik el a honvédelmi szabályozást. Ha elrendelik a veszélyhelyzetet, akkor megerősíthetik a honvédelmi készültséget és a határok őrzését, fokozzák a kiemelt jelentőségű épületek rendőri és katonai védelmét.
Benkő Imre javaslata azonban a magántulajdont is érinti: közérdekű használati jogot biztosítana a legtöbb ingatlanra – honvédelmi veszélyhelyzet, megelőző védelmi helyzet vagy rendkívüli állapot idején.

A dokumentum konkrétan úgy fogalmaz, hogy „az ingatlan tulajdonosa és használója (a továbbiakban együtt: tulajdonos) köteles tűrni, hogy a közérdekű használati joggal terhelt ingatlanon a) az ország védelmét vagy szövetségesi kötelezettségének teljesítését biztosító létesítményt építsenek, telepítsenek és üzemeltessenek, b) a honvédelmi, nemzetbiztonsági, katasztrófavédelmi, határőrizeti és más rendészeti feladatok ellátásában jogszabály alapján részt vevők, illetve a szövetséges fegyveres erők az ingatlant a 42/B. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott célból igénybe vegyék”. Mindezért kártalanítás illeti meg a tulajdonost, akit elvileg előre ki is fizetnek, ha már légvédelmi üteget vagy fegyverraktárt telepítenek a kertjébe.

Az MSZP nem kér a színjátékból

Az MSZP már válaszolt is Benkő felkérésére: mintk közleményükben írták, a  A Honvédelmi Minisztériumnak talán még a törvény bizottsági megtárgyalása és a parlamenti vitája előtt kellett volna egyeztetésre hívni a pártokat, nem pedig utólag.  „Az utólagos tájékoztatás és egyeztetés csak egy újabb fideszes színjáték, amelyben az MSZP nem fog részt venni.” - tette hozzá a párt.
Szerző