Legalább 30 civillel végzett egy amerikai légicsapás Afganisztánban

Publikálás dátuma
2018.11.28. 15:29
Sérülteket szállítanak a kórházban Helmand tartományban
Fotó: NOOR MOHAMMAD / AFP
A légi erő segítségét kérték tűz alá vett katonák. Azt mondják, fogalmuk sem volt, hogy a lakóházakat nem csak a tálib fegyveresek használják fedezékként, de emberek is élnek bennük.
Legalább 30 polgári áldozatot követelt az Egyesült Államok légi erejének egy keddi bombázása - írja a Reuters. Az eset előzményei kedd késői óráiig nyúlnak vissza, mikor Afganisztán Helmand tartományában a tálib fegyveresek tűz alá vették az afgán kormány csapatait és a velük lévő amerikai katonai tanácsadókat.
A katonák tudták, hogy a környék házait használják fedezékként a támadók, ezért azok lebombázását kérték a légi erőtől. Az afgán hadsereg közlése szerint nem voltak tisztában azzal, hogy civilek is éltek ott.
"Egy bomba a testvérem házát érte"

- nyilatkozta egy helyi a Reutersnek. Elmondása szerint nők és 16 gyerek volt az épületben. Egy másik lakó arról beszélt, még mindig sok halott a romok alatt van, és az áldozatok egytől egyig civilek.
A hatóságok a történtek kivizsgálását és a felelősök elszámoltatását ígérik.
Szerző

Meghajoltak a nyelvészek, Yodának nevezhette fiát egy lengyel apa

Publikálás dátuma
2018.11.28. 14:44

Fotó: AFP
Azzal érveltek a névválasztás ellen - vesztükre -, hogy a filmbéli karakter alacsony és zöld.
Már élettársa terhessége alatt felvetette Wojciech Staszewski, egy a Csillagok háborújáért rajongó lengyelországi újságíró, hogy gyereküket Yodának nevezzék majd el - írja az Euronews. A nő nyitott volt az ötletre, így a szavakat tett követte:
Staszewski kezdeményezte, hogy a most négy éves fiuk harmadik neve Yoda legyen.

Ám a Lengyel Nyelvi Tanács nem volt elragadtatva az ötlettől. És a tanácsmeglepő módon azzal érvelt, hogy a fiú azért nem kaphatja meg a nevet, mert a fiktív jedi mester alacsony és zöld a bőre – számolt be az újságíró a Facebookon. Staszewski könnyedén hárította ezeket az érveket: a bőrszínre hivatkozni diszkrimináció, és különben is, a legendás I. Ulászló lengyel királyról is úgy hírlik, mindössze 130-140 centi magas lehetett.
A nyelvészek végül beadták a derekuk; tanácsuknak ugyanis csak véleményezési joga van a névadás tekintetében, mikor az anyakönyvi hivatal véleményezésért fordul hozzájuk. És utóbbi elfogadta, hogy a fiú Yoda legyen.
Szerző

Bombafenyegetés – 14 bevásárlóközpontot ürítettek ki Moszkvában

Publikálás dátuma
2018.11.28. 14:06
Képünk illusztráció
Fotó: Sergey Pyatakov / AFP
Névtelen bejelentések érkeztek szerdán a hatóságokhoz.
Kiürítettek 14 bevásárlóközpontot szerdán Moszkvában, miután bombafenyegetésről szóló névtelen bejelentéseket kaptak. Korábbi hírek szerint 12 áruházat és egy vasútállomást evakuáltak, utóbbit később cáfolta a vasúttársaság. Tavaly, valamint idén nyáron, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság ideje alatt is sok ilyen hívás futott be a hatóságokhoz, ám ezek utólag hamisnak bizonyultak.
Szerző