Nem mentik meg lelkeinket - depresszív látlelet a pszichiátriáról

Publikálás dátuma
2018.11.28. 06:00

Fotó: AFP
Hiába kap a psziché-ágazat egy tőkeinjekciót, pusztán a pénz már kevés: hiány van a szakemberekből és az épületek is majdnem romosak.
Uniós és hazai forrásból 15 milliárdos fejlesztés indul a pszichiátriai ellátórendszerben – hangzott el az Állami Egészségügyi Ellátó Központ konferenciáján. A beharangozott fejlesztés azonban – bár erről az állami sikerjelentésben nem esett szó – legfeljebb szépségtapasz lehet: évtizedek óta nem jutott pénz a szakma fejlesztésére, pedig az onkológiai és a keringési betegségek után a pszichiátriai kórképek okozzák a legtöbb megbetegedést.
500 ezer
ember, a lakosság öt százaléka érintett valamilyen mentális betegségben. Ráadásul a pénz sem old meg mindent: az elmúlt hét évben harmadára csökkent a közellátásban dolgozó pszichiáter szakorvosok száma, emiatt a rászorulóknak csak töredéke juthat ellátáshoz. És nincs elég gondozó, szakrendelő, kórházi ágy sem. Egy ombudsmani jelentés szerint a jogszabályokban előírt reformok lassúak, némelyik pénz híján leállt, az ellátásban dolgozó személyzet hiánya miatt mind több osztály ürül ki. Németh Attila, a Nyírő Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgató főorvosa a konferencián úgy fogalmazott: „Lehet, hogy a most érkezett forrásokból üres templomokat építenek. Lesznek ugyan szép kórtermek, de nem biztos, hogy lesz benne szakember is. Márpedig a pszichiátriai ellátás minősége személyfüggő.” A főigazgató-főorvos szavaiból kiderült, hogy csak a pénz már nem elég arra, hogy a pszichiátriai ellátás teljes körűen megújuljon, de az ellátás körülményei javulhatnak. A hazai pszichiátriák nagy többsége ugyanis ma a kórházakon belül elkülönítve, sokszor lerobbant épületben működik. Szegeden és Debrecenben is nemrég telepítették ki a pszichiátriát az egyetemi campusról a távolabbi városi kórházi épületeibe. Mindez azért is nehezítette az érintett osztályok életét, mert például a pszichiátriai betegeknél is gyakran alkalmazott MR vizsgálatra csak a campusokon van lehetőség. A szegedi pszichiátriai telephelyen még labor sincs. A szakma súlyos gondja az is, hogy szinte teljesen eltűntek az utánpótlás-nevelésben kulcsszerepet játszó oktató státuszú pszichiáterek az egyetemekről, Szegeden például hét éve tudtak utoljára kinevezni tanársegédnek orvost, Debrecenben nem találnak professzort, korábban pedig egy megbízott neurológusnak kellett vezetnie egy budapesti klinikát . És vannak kórházak ahol mar hosszú ideje nincs elég orvos az ügyeletre. Legutóbb néhány napja a Népszava írt arról, hogy a Dél-pesti Centrum Kórház pszichiátriáját december végén bezárják. A hűvösvölgyi OPNI bezárása után 241 ággyal létrehozott pszichiátrián először a 88 ágyas addiktológiai, majd a 64 ágyas krónikus osztály működését függesztették fel „átmenetileg”, végül most a maradék 69 ágyas aktív ellátóhelyet csukják be az év végén szakember hiány miatt. A feladatok egy részét most a Nyírő Kórház veszi át
Szerző
Frissítve: 2018.11.28. 06:12

Megtetszett az ingatlan a kormánynak, kipaterolnák az időseket a ferencvárosi otthonból

Publikálás dátuma
2018.11.27. 21:52
A ferencvárosi Knézits utca 14. szám alatt működő nyugdíjasotthonnak a jelek szerint hamarosan költöznie kell
Fotó: Google Maps
Az állam vásárolná fel a fővárosi fenntartású idősotthon épületét. Pénz lesz rá, már csak az lakókat kell áthelyezni valahova.
Határozatban döntötte el a kormány, hogy igényt tart egy ferencvárosi idősek otthonára –  na nem idősekkel együtt, csak az épületet akarják. Az Orbán Viktor által jegyzett dokumentum kitűzi, hogy az állam kell megvásárolja a Knézich utca 14. szám alatti ingatlant – derül ki a keddi Magyar Közlönyből. (A Közlöny helytelenül Knézits utcát említ, korábban mi is tévesen írtuk - a szerk.)
A kormány ugyanis a ide helyezné át a Hőgyes–Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrumot, és végső soron a Semmelweis Egyetem vagyonkezelésébe helyeznék az épületet. 
Bár ez jelenleg most a fővárosi önkormányzat tulajdona, az Orbán-kabinetet nem zavarják az ilyen apróságok. A határozat tiszta beszéd, a NER nyelvén szól: egyszerűen felkéri a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, és Kásler humánminisztert, hogy „ Budapest Főváros Önkormányzatával együttműködésben – gondoskodjon az ingatlan állami tulajdonba kerüléséről.” Arra is udvariasan felkérik a fővárost, hogy oldják meg az idősotthon átköltöztetését is – a vételre, költöztetésre egyébként összesen 952 millió forintot szán a kormány.
Az Knézich utca 14. szám alatt jelenleg  a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona működik, a fővárosi fenntartású intézmény még két helyszínen üzemeltet hasonló otthont. A Knézich utcai, ötven férőhelyes ingatlanban leírásuk alapján egyébként súlyos demenciával küzdőket, fekvőbetegeket is ápolhatnak. Megkerestük az otthon vezetését, hogy őket tájékoztatták-e már eltervezett kiköltöztetésükről, és ha igen, van hová mennie a lakóknak, milyen nehézségekkel, költségekkel járna ez szerintük. Ha kapunk választ, frissítjük cikkünket.
Szerző
Frissítve: 2018.11.28. 08:40

Németh Szilárd elnézést kért hazugsága miatt

Publikálás dátuma
2018.11.27. 19:24
Németh Szilárd, fideszes parlamenti államtitkár
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Hogy melyik esetről is van szó? Segítünk: az Eötvös Károly Intézetet képviselő társaságot kellett megkövetnie, mert valótlanságot állított róluk .
Az MTI-n keresztül tette közzé bocsánatkérését Németh Szilárd fideszes képviselő, parlamenti álamtitkár, amiért megsértette az EKINT-tet.
„A Fővárosi Ítélőtábla 2.Pf.20.202/2018/4/II. sorszámú ítélete azt állapította meg, hogy azzal sértettem meg az Eötvös Károly Közpolitikai Nonprofit Kft. felperes jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogát, hogy 2017. március 14-én a mandiner.hu internetes oldal részére adott interjúban valótlanul állítottam, hogy a felperes keretében működő Eötvös Károly Közpolitikai Intézet nem annyi támogatást kapott a Soros Györgyhöz köthető szervezetektől, mint amit a közhasznúsági jelentéseiben feltüntetett, hanem 145.000.000,- forintot vagy ennél is többet." Az előzőek miatt sajnálkozásomat fejezem ki az elkövetett jogsértésért, és elnézést kérek az Eötvös Károly Közpolitikai Nonprofit Kft.-től és Majtényi Lászlótól.
- olvasható a politikus közleményében. A bocsánatkérés azért nem ment ilyen könnyen, Németh korábban jogerős végzés ellenére sem volt hajlandó a gesztusra, ezért a Fővárosi Törvényszék bírósági végrehajtást rendelt el ellene: a törvényszék elrendelte, hogy Németh Szilárd saját költségén hozza nyilvánosságra közleményben kifejezett sajnálkozását. Egyben kötelezték a Fidesz országgyűlési képviselőjét, hogy mivel megsértette az Eötvös Károly Közpolitikai Nonprofit Közhasznú kft. jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogát, fizessen 15 napon belül 350 ezer forint sérelemdíjat az intézet részére, valamint összesen 102 ezer forint perköltséget. A bíróság elrendelte az adósság végrehajtását is.
Szerző