Megvan a magyar Amnesty új igazgatója

Publikálás dátuma
2018.11.27. 13:49

Fotó: Molnár Ádám
December 1-től Vig Dávid lesz a jogvédő szervezet vezetője.
December 1-től Vig Dávid lesz az Amnesty International Magyarország igazgatója – közölte honlapján a jogvédő szervezet. A korábbi igazgató, Iván Júlia szerződése szeptember végéig élt, és távozását azzal indokolta, hogy „fel kell töltődnie”, miután 2007 óta foglalkozik emberi jogokkal. Vig Dávid jogász, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Kriminológiai Tanszékének adjunktusa, ahol 2014-ben PhD fokozatot is szerzett. 2011 és 2016 között az Open Society Foundations Emberi Jogi Programjának Büntető Igazságszolgáltatási Csoportjában dolgozott, 2017-től pedig a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programját vezette. Vig azt mondta, büszke és izgatott azért, mert a jogvédő szervezet igazgatója lehet, és a célja, hogy „egy olyan ember jogi mozgalmat építsünk fel, amelyben mindenki, nemtől, kortól, társadalmi helyzettől függetlenül megtalálja, hogy mit tehet egy szabad és jogállami Magyarországért”.
„2018 talán az egyik legnehezebb év volt eddig a független magyar civil szervezetek számára, minden korábbinál durvább és gonoszabb lejárató kampányokat indítottak ellenünk, listáztak és megbélyegeztek bennünket és elfogadtak két olyan törvényt is, amelynek egyértelmű célja a kormány kritikusainak megfélemlítése és elhallgattatása. A kormány évek óta hazaárulónak bélyegez minket és mindenkit, aki nem ért egyet vele. De mi nem félünk és nem fogunk elhallgatni”

– tette hozzá.

Mint mondta, meggyőződése, hogy egy olyan magyar Amnestyre van szükség, amely „még hangsúlyosabban foglalkozik a rohamos léptékben romló magyar jogállamiság helyzetével, a bíróságok és független intézmények elleni támadásokkal és más olyan helyi ügyekkel, amelyek mindannyiunkat közvetlenül érintenek”.
Szerző

Nincsenek migránsok, de a kormány csapatmozgást biztosít

Publikálás dátuma
2018.11.27. 13:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
November 27-től katonai menetoszlopok megjelenésére kell számítani a déli határ közelében. A „reagáló képesség” ellenőrzése a cél.
Magyarország biztonságának szavatolása érdekében együtt gyakorolnak a rendőrök és a katonák a határok mentén – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM). A tárca keddi közleményében azt írja: „az ország déli határszakaszán a kormány döntését követően, az illegális migráció elleni védelem érdekében 2015 őszén megépült határkerítés és védelmi vonal mentén az állandó rendőri és katonai jelenlét Magyarország és a magyar emberek biztonságának garantálása érdekében folyamatosan fenntartott készenlétet jelent”. Mint írják, a 2018 nyara óta készenléti szolgálatban lévő katonai egységek „reagáló képességének ellenőrzésére” november 27-től december 1-ig ellenőrző gyakorlatot rendeltek el.   „A gyakorlat célja a határvédelmi feladatokba bevont katonai alakulatok felkészültségének, reagáló képességének, a logisztikai támogatás gördülékenységének ellenőrzése, a feladattal összefüggő katonai képességek gyakorlása, valamint a rendőri erőkkel kialakított együttműködés szinten tartása” – teszik hozzá. A HM közleménye szerint
az elrendeléstől a feladat végrehajtásáig katonai menetoszlopok megjelenésére kell számítani a déli határszakasz felé vezető főutakon, valamint több helyszínen közvetlenül a határ körzetében, illetve annak mentén.

Szerző

1500 forintot ér egy apa vagy egy anya az államnak - az egyszülős családok csúsznak a nyomorba

Publikálás dátuma
2018.11.27. 12:29
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Az egyedülálló szülők fele szegénységben, vagy mélyszegénységben él - e családok családok sok esetben kiszorulnak a társadalomból, magyarázta Nagy Anna az ATV-nAz Egyedülálló Szülők Klubjának kuratóriumi elnöke szomorúan konstatálta, hogy a "magukra maradt" szülők nem kapnak semmiféle plusz támogatást: mindössze 1500 forinttal több a családi pótlék gyerekenként, mint két szülő esetében.
Ráadásul ma csak az fizet gyerektartást, aki akar - hiába vannak elvben büntetőjogi következmények, a folyamat hosszú, a gyereknek pedig addig is kell iskolába járnia, ennie, öltözködnie. Budapesten átlagosan 15 ezer forint a gyerektartás összege. Korábban a fizetés bizonyos százalékát állapították meg gyerektartásként, most viszont a bíró fix összeget ítél meg , amit az határoz meg, hogy milyen igényei vannak a gyereknek, milyen nevelési szükségletei vannak, és milyen háttérrel rendelkeznek a szülők. Például egyre gyakoribb az a helyzet, hogy minimálbérre van bejelentve a szülő, így csak nagyon kevés tartásdíj van megállapítva, holott valójában jóval több a jövedelme.
Szerző
Frissítve: 2018.11.27. 15:55