Előfizetés

Külföldi körútra indulnak Mészárosék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.26. 10:15

Fotó: Népszava
Frankfurtban, Stockholmban, Londonban, Helsinkiben és Tallinban is bemutatkoznak a társaságok.
Öt állomásos befektetői körútra indul a Konzum-Opus csoport, a fúzió előtt álló társaságok Frankfurtban, Stockholmban, Londonban, Helsinkiben és Tallinban mutatkoznak be – közölték a társaságok. Az Opus honlapján is megjelent közlemény szerint a Goldman Sachs és a Renaissance Capital szervezésében indul körútra a Konzum Nyrt. menedzsmentje.
„A Frankfurt, Stockholm, London, Helsinki és Tallin érintésével zajló, ötállomásos non-deal roadshow célja, hogy megismertessék a feltörekvő piaci befektetők, hedge fundok és befektetési alapok képviselőit a két magyar tőzsdei társaság összeolvadásának főbb lépéseivel és céljaival”

– teszik hozzá.

A közlemény szerint a Konzum-csoport vezetői bemutatják az érintett vállalatokat, azok működési területeit, főbb eredményességi mutatóit, valamint növekedési kilátásait.
Mint megírtuk, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) negyedik legnagyobb forgalmú papírja jöhet létre, ha megvalósul az a fúzió, amelyről nemrég a Napi.hu szokásos évi tőzsdei konferenciáján számoltak be. Az Orbán Viktor kormányfő közeli barátjaként nyilvántartott Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó többségi tulajdonában lévő tőzsdei cégek, az Opus Global Nyrt. és a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. 2019 március végéig létrejövő egyesülése révén egy olyan társaság jön létre, amelynek piaci értéke hozzávetőleg elérheti az egymilliárd eurót.

322,40 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2018.11.26. 08:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Minimálisan, pár fillérrel mozdult csak el a forint a főbb devizákhoz képest hétfőn kora reggel a bankközi devizapiacon péntek estéhez képest.
Hétfő reggel fél hétkor az euró 322,40 forinton állt a péntek esti 322,32 forint után. A svájci frank jegyzése 284,97 forintról 284,96 forintra, a dolláré pedig 284,23 forintról 284,14 forintra változott. Az euró sem mozdult érdemben a dollárral szemben: hétfőn kora reggel 1,1344 dolláron állt a péntek esti 1,1334 dollár után. 

Kikerülhetetlen lesz jövőre a plakátadó?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.26. 07:40
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy kormányhivatali döntés miatt Debrecenben minden reklámhordozó után adót kellene fizetni 2019-től, ez más városokra is vonatkozhat.
A debreceni önkormányzati testület november végi ülésén egy olyan előterjesztést tárgyal, amely az idei gyakorlattal szemben a jövő évtől minden adóalanyt fizetésre kötelez a reklámhordozók után – írja az mfor.hu. Eddig a kis- és közepes méretű reklámtáblák után 0 forint volt a megállapított adó, vagyis nem kellett helyi adót fizetni, jövőre azonban négyzetméterenként 1000 forintot szed majd be az önkormányzat a kisebb reklámtáblák után. A portál szerint az ok, amiért erre szükség van, más településeken is arra kényszerítheti a közgyűléseket, hogy módosítsák a helyi adóról szóló rendeleteiket. A debreceni előterjesztés szerint ugyanis
„a Kormányhivatal novemberi jegyzői kollégiumi ülésén ismertetett jogértelmezés szerint az önkormányzatnak nincs lehetősége az adómértéket 0 forintban megállapítani”.

Ezért a debreceni polgármester, Papp László javaslata szerint 1000 forintban határoznák meg a jövő évtől a reklámadó mértékét az 5 négyzetmétert meg nem haladó reklámtáblák esetében. A város eredeti szándéka a reklámadó idei bevezetésekor az volt, hogy a városképi szempontból nem kívánatos óriási reklámfelületekre állapítsanak meg nagyobb adómértéket. Ebben a körben az éves adó 12 ezer forint négyzetméterenként, vagyis a törvényi maximum. Az előterjesztésből kiderül, hogy az adórendelet kiigazítása 10 adózónál emeli az adófizetési kötelezettséget, összességében 1 millió forinttal. Nem Debrecen az egyetlen, ahol adómentességet, illetve 0 forintos adómértéket írnak elő bizonyos plakátméret alatt.