Előfizetés

Lelőtt maláj utasszállító: az áldozatok családjai perrel bírnák együttműködésre Oroszországot

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.11.23. 19:33
A lelőtt repülőn utazó áldozatok nevei egy emlékművön, Hollandiában.
Fotó: Remko de Waal / ANP / AFP
Folyamatosan akadályozza Moszkva annak tisztázását, hogy miért kellett 298 embernek meghalnia. A hozzátartozók ügyvédje szerint ezzel alapvető jogokat sért Oroszország, ezért indítottak pert Hágában.
A négy évvel ezelőtt, Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító repülőgép 55 áldozatának családjai beperelték Hágában az egyébként is gyanúba keveredett Oroszországot, mert kitartóan akadályozza a katasztrófa okainak kivizsgálását. A hozzátartozók ügyvédje arról tájékoztatott, hogy
az elmúlt évek folyamán Oroszország nem nyújtott elegendő információt a nemzetközi nyomozócsoport munkájához, továbbra is akadályozza a vizsgálatokat, és mindezzel alapvető jogokat sért.

2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett rakétatalálat érte a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét. A pilótafülke mellett felrobbant rakéta szilánkjainak ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. A gépen utazó mind a 298 ember meghalt, köztük 196 holland állampolgár. A holland, ausztrál, maláj, ukrán és belga összetételű nemzetközi nyomozócsoport májusban zárta le a vizsgálatát.
A nyomozócsoport azt állapította meg, hogy az orosz hadsereg fegyvere végzett a 298 emberrel.

A Buk-Telar rakéta - megállapításuk szerint - a Kurszkban állomásozó 53. légvédelmi dandártól származott. A fegyver nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után vissza is vitték a kilövőállást. Oroszország kitartóan tagadja, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez, mint ahogy azt is, hogy katonai erővel támogatná a Kelet-Ukrajnát elfoglaló, a Krím orosz annexióját is kiharcoló fegyvereseket.
A hónap elején az MH17-es lajstromszámú repülőgép utasainak 30 hozzátartozója arra szólította fel Donald Trump amerikai elnököt is, hogy követeljen választ Vlagyimir Putyin orosz elnöktől a tragédiával kapcsolatos nyitott kérdésekre. November 11-én valóban találkozott a két elnök, ám semmi híre annak, hogy Trump vállalta volna a konfrontációt az ő hatalomra kerüléséért is megdolgozó orosz elnökkel.

Rádióamatőr adott hamis felszállási engedélyt, százak lehettek életveszélyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.23. 17:26

Fotó: JAN WOITAS / AFP
A tettes azzal védekezett, hogy csak tréfálkozott, ám ha a pilóta figyelmetlenebb, akár tragédiát is okozhatott volna. Az eset - és a közelgő G20 - miatt a hatóságok szigorítanak a szabályozáson.
Az argentínai Buenos Aires Jorge Newbery Nemzetközi Repülőterének közelében egy rádióamatőr a légikikötő irányítótornyának frekvenciájára hangolta saját készülékét, és hamis felszállási engedélyt adott ki az egyik járatnak - számol be az esetről az Airportal.hu.
A 60 éves férfi saját, amatőr rádiókészülékéről biztatta felszállásra az Aerolíneas Argentinas repülőgépét, amin akár száznál több utas is lehetett.
Végzetes lehetett volna, ha a gép elindul, az akár végzetes is lehetett volna..

Az elkövető által megadott, ilyenkor kötelezően közlendő adatok azonban egyértelműen hibásak voltak, amit a járat pilótája is észlelt. A személyzet azonnal jelentette az esetet, amint sikerült ismét kapcsolatba kerülnie a valós légi irányítással, akik pedig a rendőrséget riasztották.
Fél óráig a reptér teljes forgalma leállt.

A rendőrök végül elfogták a férfit, akiről kiderült, rádióhasználati engedélye, illetve kisgépes pilóta jogosítványa is volt. Ezeket azonnal visszavonták: a hatóságok szerint egészségügyi alkalmassága megkérdőjeleződött. Azzal védekezett, hogy csak tréfálkozott. Akár 8 évre is börtönbe kerülhet.
Az eset miatt az Argentin Légi Navigációs Vállalat (EANA) szigorította egyes szabályzatait, és a helyi rendőrség is komolyabban veszi a megelőzést, mivel a városban november végén G20 csúcstalálkozót tartanak.

Rekord összegű költségvetést fogadott el a német parlament

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.11.23. 16:42
Bundestag
Fotó: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance
Minden korábbinál magasabb összeget, a kiadási és a bevételi oldalon egyaránt 356,4 milliárd eurót (116 ezer milliárd forint) előirányzó szövetségi költségvetést fogadott el pénteken a német szövetségi parlament (Bundestag).
Németország szövetségi államháztartása a kormánypártok szavazataival elfogadott javaslat alapján 2019-ben is egyensúlyban marad, a hazai össztermék (GDP) arányában számolt hiány az egymást követő hatodik évben lesz nulla százalékos.
A GDP-arányos államadósság az idei 61 százalékról 59 százalékra mérséklődik, 17 éve először süllyed a fegyelmezett államháztartási politikát előíró EU-s stabilitási és növekedési paktum 60 százalékban rögzített felső határa alá.
A kiadások és a bevételek csaknem 13 milliárd euróval növekednek az idei 343,6 milliárd euróhoz képest. Ez az első alkalom, hogy a kiadási vagy a bevételi oldal főösszege meghaladja a 350 milliárd eurót. Az állami beruházások összege 38,9 milliárd eurót tesz ki 2019-ben, a legtöbb pénzt a közlekedési és a távközlési infrastruktúra fejlesztésére és lakásépítésre fordítják.
Emelik a többi között
  • az oktatási és a kutatás-fejlesztési kiadásokat,
  • a családtámogatásokat,
  • a nemzetközi fejlesztési együttműködésre fordított forrásokat,
  • a védelmi kiadásokat.
Utóbbira az ideinél 4,71 milliárd euróval többet, 43,21 milliárd eurót fordítanak a területre, ez azonban továbbra is messze elmarad a NATO-tagoktól elvárt, GDP-arányosan 2 százalékos céltól, ami nagyjából 75 milliárd eurót jelentene.
A nemzetközi fejlesztési együttműködésre fordított pénzekkel például közel-keleti és afrikai országoknak nyújt kölcsönösen előnyös támogatást Németország. A geopolitikai helyzetükből adódóan kiszolgáltatott, gyarmati múltjuknak hála erőtlen gazdasággal bíró országok stabilizálása a jövőbeni menekültválságok megelőzése kapcsán került be a közbeszédbe.