Előfizetés

Kínos szavazás - Orbánék Brüsszelben magyarázkodhatnak Gruevszki miatt

Kósa András
Publikálás dátuma
2018.11.23. 06:00

Fotó: ANADOLU AGENCY
Kínos szavazás vár a Fideszre az Európai Parlament jövő heti brüsszeli ülésén, ahol a macedón jogállamiság helyzetét bemutató jelentésről kell dönteni. Két, kifejezetten a Gruevszki-ügyről szóló módosítás is bekerülhet a szövegbe.
A Fidesz bizottsági szinten októberben még támogatta azt az európai parlamenti határozattervezetet, amely néhány kritikai megjegyzés mellett számos pozitív megállapítást tesz Macedónia demokratikus fejlődésével, az igazságszolgáltatással, valamint a korrupcióellenes küzdelemmel kapcsolatban. A Fidesz-frakció részéről Tőkés László vett részt a határozattervezet bizottsági előkészítésében és a többi európai néppárti (EPP) képviselővel együtt támogatta azt. (Az Európai Néppártból egyedül a Külügyi Bizottság görög képviselője, Manolis Kefalogiannis szavazott nemmel.) Mindez annak fényében érdekes, hogy a két éves börtönbüntetése elől Magyarországra szökött Nikola Gruevszki volt miniszterelnök azért kaphatott politikai menedékjogot, mert a kormány szerint Macedóniában nem a jogállami normáknak megfelelően hozták meg a bírósági ítéletet.   Ehhez képest az Európai Parlament macedón országjelentésének 23. pontja szerint „az EU üdvözli a felelősségteljes kormányzás, az elszámoltathatóság és a szabad médiakörnyezet előmozdítása, az átláthatóság javítása és a nyilvános információkhoz való hozzáférés javítása érdekében tett erőfeszítéseket. A szöveg külön kiemeli a macedón jogalkotási reformot, amelynek célja „az igazságügyi függetlenség, elszámoltathatóság és szakmaiság visszaállítása, valamint a politikai beavatkozás és a szelektív igazságszolgáltatás felszámolása”.

Az Unió arra is felhívta a figyelmet, hogy a csatlakozás szempontjából kiemelt fontosságú az igazságszolgáltatás megfelelő működése, valamint a korrupció elleni küzdelem. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy "további erőfeszítésekre van szükség a bírói kar politikai beavatkozással szembeni védelme tekintetében”.
Egyébként miközben a Fidesz szerint politikai boszorkányüldözés zajlik Gruevszki embereivel szemben, a határozati javaslat szerint az EU „aggodalmának ad hangot a magas szintű korrupciós ügyekben hozott kevés bírósági ítélet miatt”. A korrupciós és a hatáskörrel való visszaélést érintő ügyekben (ilyen Gruevszkié is) „tartós erőfeszítéseket szorgalmaz”,  és külön megemlíti, hogy a különleges ügyészi hivatal „nehéz körülmények között végez munkát”.  
A határozattervezet felszólítja Macedóniát, hogy fektessen több energiát a pénzügyi visszaélések kivizsgálására és a hatóságok „növeljék a meghozott ítéletek számát”. Azt is fontosnak tartják, hogy a korrupció megelőzéséért felelős állami bizottság egyértelmű hatáskörökkel rendelkezzen, és teljesen függetlenül dolgozhasson. Az EP szociáldemokrata-frakciója két módosító indítványt is beadott a határozattervezethez, mindkettő kifejezetten a Gruevszki-üggyel kapcsolatos. Az első támogatásáról biztosítja a macedón kormányt az euroatlanti integrációs törekvéseiben, valamint kiemelik, hogy Gruevszki ügyében független és transzparens eljárás folyt. (Ugyanezt válaszolta lapunk megkeresésére egyébként az amerikai külügyminisztérium is.) A másik felszólítja a magyar kormányt, hogy minden szükséges információt közöljön arról, miért kapott menekült státuszt Gruevszki és „elvárja, hogy a magyar kormány szigorúan a hatályos nemzeti és nemzetközi jog szerint járjon el Gruevszki kiadatási kérelmét illetően”. - Azért javasolta a szociáldemokrata frakció ezeket a módosításokat, hogy állítsuk élére a dolgot és a Fidesz képviselői is valljanak színt: mit gondolnak Gruevszki ügyéről európai szinten - mondta a Népszavának Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. Információink szerint egyébként a szocdem frakció tagjai már egyeztettek a módosításokról az Európai Néppárt vezetésével és nem kizárt, hogy az EPP frakció is támogatni fogja majd őket – vélhetően a Fidesz kivételével.

Felülvizsgáltatnák a menedékjogról szóló döntést

Macedónia azt fogja kérni a magyar kormánytól, hogy vizsgálja felül a Nikola Gruevszkinek adott menekültstátuszt és adja ki az országnak a volt kormányfőt – ezt a Vesti.mk macedón lapnak nyilatkozta a hvg.hu szerint Renata Deszkoszka igazságügyi miniszter. Deszkoszka szerint a magyar törvények alapján rendszeresen felül kell vizsgálni a már megadott menekült státuszt is, másrészt Macedónia már eddig is több esetben kérte macedón állampolgárok kiadatását a magyar hatóságoktól és eddig egyetlen esetben sem tagadták meg ezt.

Burkaviselést tiltó módosítást nyújtott be Dúró Dóra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.22. 21:56

Fotó: Németh András Péter
A politikus közösségi oldalán azt írta, a javaslat tárgysorozatba-vételét támogatták az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kormánypárti tagjai.
Dúró Dóra, a Jobbik egykori – jelenleg a Mi Hazánk Mozgalomban politizáló – képviselője a Facebook-oldalán azt írta: az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kormánypárti tagjai támogatták a burkaviselés tiltását célzó javaslatuk tárgysorozatba-vételét, míg az összes ellenzéki bizottsági tag már elment a csütörtöki ülésről. A képviselő úgy fogalmazott, „a burka a teljes arcot, a szemeket is elfedő viselet, tehát gyakorlatilag lehetetlenné teszi az azonosítást, ezzel visszaélve számos terrorcselekményt követtek már el világszerte akár férfiak, nőnek kiadva magukat. Európa több országában már betiltották ezt a viseletet általában jobbközép kormányok kezdeményezésére, ám óriási politikai konszenzussal.” A Dúró által benyújtott módosító-javaslatban az áll, hogy aki az arcvonásait közterületen vagy nyilvános helyen ruházatával vagy egyéb tárggyal olyan módon rejti, vagy takarja el, hogy ezáltal mások számára felismerhetetlenné válik, szabálysértést követne el. Nem valósulna meg szabálysértés, ha az arcvonás eltakarására vagy elrejtésére külön jogszabály előírása, nyilvános helyen tartott kulturális, vallási rendezvényhez, sporttevékenységhez kapcsolódóan, vagy egészségügyi, szakmai indok alapján kerülne sor.

CEU-rektor: Szijjártót és a kormányt terheli a felelősség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.22. 18:40

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Michael Ignatieff szerint a külügyminiszter kijelentései arra utalnak, hogy már meghozták a döntést.
Reagált a CEU rektora Szijjártó Péter szavaira: Michael Ignatieff közölte, hogy a külügyminiszter „a hét folyamán a sajtónak adott nyilatkozatai során az eddigi legvilágosabb jelét adta annak, hogy 2019. január elsején a kormányuk ki fogja szorítani a CEU-t Magyarországról”.
Szijjártó Péter hétfőn, újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a magyarországi működéshez Amerikában is felsőoktatási tevékenységgel kell rendelkezni, „ezt egyelőre mi, a magunk részéről bizonyítottnak nem látjuk”. A 444.hu tudósítása szerint azt is hozzátette: „nem tudok arról, hogy előkészületben lenne olyan felhatalmazás, amely azért születne számomra, hogy egy újabb (felsőoktatási együttműködési) megállapodást írjak alá.”
Most Ignatieff kiemelte: Szijjártó azt állítja, hogy a CEU nem végez oktatási tevékenységet New York államban, és a kormány bizonyára ezzel indokolja majd a döntését.
„Amennyiben ez a kormány döntése, akkor az figyelmen kívül hagyja az Önök által hozott törvényben megszabott feltételeket”

– üzente a külügyminiszternek.

Hozzátette: a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény magyar Országgyűlés által elfogadott módosítása világosan fogalmaz arról, hogy annak eldöntése, hogy egy külföldi oktatási intézmény folytat-e felsőoktatási képzést a származási országában, a származási ország oktatási hatóságának kompetenciája. New York Állam Oktatási Hivatala több alkalommal is tájékoztatta arról Magyarország kormányát, hogy a CEU felsőoktatási képzést folytat New York államban.
„Azt, hogy a CEU megfelel-e a törvénynek, a törvény feltételei alapján kellene meghatározni. Amennyiben Önök úgy döntenek, hogy figyelmen kívül hagyják a saját törvényeiket, annak felelőssége Önöket terheli”

– hangsúlyozta Ignatieff.

Kiemelte, hogy a kormánynak arról is értesülnie kellett, hogy Palkovics László és Altusz Kristóf áprilisban látogatást tett a Bard College-on. A rektor szerint a CEU kuratóriumi tagjainak és kuratóriumi elnökének jelenlétében egyértelműen kifejezésre juttatták, hogy a CEU oktatási tevékenységet létesített a Bard College kampuszán.
„Azzal is bizonyára tisztában van, hogy Altusz úr eredményes tárgyalásokat folytatott a New York-i kormányzó fő jogtanácsosával 2017 nyarán. Ezek a tárgyalások vezettek ahhoz a megállapodástervezethez, amelyre a CEU, mint jövőbeli magyarországi működésének alapjára tekintett. Ez a dokumentum továbbra is egy lehetséges megállapodás alapját képezi”

– hangsúlyozta.

Ignatieff szerint a CEU tizennyolc hónapja keresi a megoldást arra, hogy Magyarországon maradhasson, Szijjártó kijelentései viszont arra utalnak, hogy a kormány már meghozta a döntést.
„Miniszterként Önt és a kormányt terheli a felelősség azért a kárért, amit Magyarország felsőoktatása és az ország nemzetközi hírneve elszenved az Önök döntései miatt”

– közölte Michael Ignatieff.