Előfizetés

Macedónia kérni fogja, hogy vonják vissza Gruevszki menedékjogát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.22. 15:29

Fotó: JOHN THYS / AFP
Nincs ok arra, hogy visszautasítsák a kiadatást – hangsúlyozta a macedón igazságügyi miniszter.
Macedónia azt fogja kérni Magyarországtól, hogy vonja vissza a Nikola Gruevszki volt miniszterelnöknek megadott menekültstátuszt, Szkopje ugyanis továbbra sem áll el a kiadatási kérelemtől – jelentette be a Vesti.mk szkopjei hírportál beszámolója szerint Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter. Az igazságügyi tárca vezetője az MTI összefoglalója szerint kiemelte: a kormány úgy döntött, kérelmezni fogja a menekültstátusz megadásának visszavonását, mert az hamis állításokon alapul, és ilyen esetben a magyar törvények lehetővé teszik annak visszavonását vagy semmissé tételét. Renata Deszkoszka a macedón sajtónak a magyar törvények ismertetve elmondta, hogy azok értelmében, ha valaki menekültstátuszt kap, de nem kap állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt, akkor háromévente felül kell vizsgálni a menedékjogi kérelmét. Ez az azt jelenti – magyarázta a miniszter –, hogy ha Nikola Gruevszki nem kap magyar állampolgárságot, akkor az ő kérelmét is hivatalból felül kell vizsgálni háromévente. Rámutatott, hogy ha egyszerre adnak be menedékkérelmet és kiadatási kérelmet, akkor a menedékkérelem élvez elsőbbséget, és addig nem kezdődik meg a kiadatási folyamat, amíg nincs döntés a menedékjogról. A macedón igazságügyi miniszter emlékeztetett: Magyarországnak eddig nem volt gondja azzal, hogy bárkit is kiadjon Macedóniának, és soha nem kérdőjelezte meg a macedón börtönkörülményeket vagy az igazságügy lépéseit.
Nincs ok arra, hogy visszautasítsák a kiadatást – hangsúlyozta a macedón igazságügyi miniszter
„Nem ez az első alkalom, hogy valakinek a kiadatását kérjük, és reméljük, hogy nem lesz ez az első alkalom, amikor ezt visszautasítják”

– fogalmazott Renata Deszkoszka.

Úgy vélekedett: nincs ok arra, hogy visszautasítsák a kiadatást. Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke. A múlt héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, egy héttel később pedig szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy megkapta a menekültstátuszt. A macedón kormány kedd délután elküldte Gruevszki kiadatási kérelmét Magyarországnak. Mile Bosnyakovszki kormányszóvivő leszögezte: teljes egészében valótlan, amit Gruevszki a menedékkérelmében állított, és elvárják, hogy Magyarország kiadja a szökevény politikust.

Szomáliában bombáztak amerikai repülők, közel 40 terroristával végeztek a héten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.22. 13:49
F-16 - Illusztráció
Fotó: Chris STOWERS / AFP
Egy fegyverraktárt és rengeteg embert vesztett a héten a lefejezésekről, csonkításokról, és a műanyag zacskók betiltásáról is ismert al-Shabaab.
Légicsapás során végzett a szomáliai al-Shabaab terrorszervezet hat fegyveresével az Egyesül Államok hadserege - írja a Reuters. Csütörtökön összesen két bevetést hajtottak végre az amerikai harci repülők, mindkettőt Galmudug államban, a fővárostól északkeletre.
A terroristák egy fegyverraktárára szerdán mért csapást az amerikai légierő, és a héten további bevetések során 37 tagjával végeztek a szervezetnek.
Az al-Shabaab szomáliai ifjúsági szervezetként indult a kétezres évek elején. Később hadurak irányítása alatt álló szélsőséges felkelőket, vallási fanatikusokat és szakadárokat tömörítő, terrorszervezetnek nyilvánított fegyveres csoport lett, ami Szomália uralmáért folytatja harcát a kormánnyal. Nemzetközi hírüket megerőszakolt nők kivégzésével és fogtömések erőszakos eltávolításával alapozták meg, de nemrég például az eldobható nejlonzacskókat is betiltották.
Az Egyesült Államok 2017 óta lép fel egyre intenzívebben a régióban, miután Donald Trump elnök lazította az erre vonatkozó szabályozást. Csak ebben az évben két tucatnál több légicsapást hajtottak végre.

Megszületett a Brexit utáni EU-brit kapcsolatok politikai nyilatkozatának tervezete

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.11.22. 13:01
Illusztráció
Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Már csak az EU-országok vezetőinek beleegyezésére vár a nyilatkozat - és a kétkedő brit parlament jóváhagyására.
Megállapodás született az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti jövőbeli kapcsolatrendszerre vonatkozó politikai nyilatkozat tervezetéről - jelentette be csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Theresa May brit miniszterelnök csütörtökön későbbre ígért közleményt a megállapodás kapcsán.
Tusk, az állam- illetve kormányfők csúcstalálkozóin elnöklő lengyel politikus azt is tudatta: tájékoztatást kapott az Európai Bizottság elnökétől, hogy a tárgyalódelegációk szintjén sikerült megegyezni, ez pedig politikai szinten is "elvi megállapodást" jelent. Tusk aláhúzta, hogy a nyilatkozatot az EU állam- illetve kormányfőinek is jóvá kell hagyniuk.
Ha a kilépés rendezéséről szóló megállapodás és a politikai nyilatkozat aláírása megtörténik a vasárnapi EU-csúcson, May következő lépésként a brit parlamenttel is elfogadtatja azt, írja a BBC. Ez a parlamentben ugyanakkor pillanatnyilag nem bír a többség támogatásával. Ezzel kapcsolatban a brit miniszterelnök többször is annak az aggodalmának adott hangot, hogy ha a londoni parlament elveti a megállapodástervezetet, akkor az egész Brexit-folyamat leállhat.
Viszont ha minden terv szerint alakul, akkor a most születő megállapodás lesz az EU és az Egyesült Királyság jövőbeni kereskedelmi egyezségének alapja. Ez utóbbi részleteit a március végével kezdődő, 21 hónapos, a végleges Brexit előtti átmeneti időszakban alakítják majd ki a felek. Az átmeneti időszakban a britek az EU kereskedelmi- és vámuniójának tagjai maradnak; a kérdés, hogy utána mi lesz.
Amiről a tervezetben már megállapodtak a felek, hogy a végleges egyezség nem állhat az unión belüli szabad áruszállítás, szolgáltatásnyújtás, tőke-, illetve munkaerő-áramlás útjába.