Előfizetés

A halállista első helyén állunk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.20. 12:53
Fotó: Vajda József
Nemhogy az átlagos európaiknál, de az átlagos közép-kelet-európaiknál is korábban halnak a magyarok, holott ez korántsem törvényszerű, ugyanis a "sírba tevő" okok zömét az egészségügyi ellátás fejlesztésével és megelőzéssel semlegesíteni lehetne, írja az index.hu a Demográfiai Portréra hivatkozva.  A várható élettartam 2013 óta stagnál, és évek óta nagyjából ugyanannyi magyar hal meg minden évben - hozzávetőleg 126 ezer.  A WHO statisztikái szerint 2015-ben a magyar férfiak átlagos születéskor várható élettartama 72,3 év, a nőké 79,5 év volt. Ezt hasonlították össze a KSH kutatói Ausztriával, Horvátországgal, Szlovákiával, Romániával és Ukrajnával. Ezek közül a szomszédaink közül csak Romániában és Ukrajnában alacsonyabb a születéskor várható élettartam (és ott sem sokkal, Romániában 0,1 évvel, míg a háború sújtotta Ukrajnában 6 évvel). Ausztriában viszont
7 évvel tovább
élnek az emberek, mint Magyarországon.  A Demográfiai Portré fejezetéből kiderül, hogy Magyarországon belül is óriási különbségek vannak abban, hogy várhatóan ki mennyit él. Az egyik ilyen megdöbbentő adat, hogy aki középfokú végzettséggel rendelkezik, az átlagosan tíz évvel él tovább, mint aki csak általános iskolát végzett. 2015-ben egy alapszintű végzettséggel rendelkező magyar 65,4 évet élt átlagosan, érettségit szerzett honfitársaik ehhez képest úgy 74, míg a diplomások több mint 77 évre számíthattak.

A vég okai

Legnagyobb eséllyel a keringési rendszer valamilyen betegségében – a férfiak 44, a nők 48 százalékánál valami ilyen kórkép vet véget az életnek. Ebben amúgy, ahogy általában a halálozással kapcsolatos trendekben, le vagyunk maradva a Nyugattól. Ott szintén a keringési, szív- és érrendszeri betegségek vitték el a legtöbb embert, ám egy ideje már a különböző daganatos betegségek számítanak a leggyakoribb haláloknak. A keringési betegségeken belül is az ún. ischaemiás szívbetegségekbe halnak bele a legtöbben, ilyen például a szívinfarktus is, ami a teljes halálozások 22 százalékáért felelős.

Csak az olajmonarchiák diplomatái járnak ilyen autóval - kirúgták a 80 milliós járgánnyal döngető magyar diplomatát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.20. 11:55
Egy Aston Martin Vanquish a Genfi Autószalonon
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Az autó nem a tárcáé és szabálytalanul használt diplomata rendszámot.
Egy Aston Martint használ Bécsben a magyar nagykövetség egyik diplomatája – számolt be egy osztrák bulvárlap. (A méregdrága ezüstszínű sportkocsit a Ringstrassén fotózta le az OE24 egyik olvasója.) Az újonnan 250 ezer euróba kerülő – átszámítva 80 millió forintos – Aston Martin Vanquish rendszáma alapján a bulvárlap azt írta: az a bécsi magyar nagykövetség egyik dolgozójáé lehet. A cikkben, melyet a Magyar Hang vett észre, megjegyezték, hogy hasonlóval az OPEC, az olajexportáló államokat tömörítő nemzetközi szervezet diplomatái járnak. Az atv.hu megkérdezte a külügyminisztériumot, hogy a bécsi magyar nagykövetségen miért használnak ilyen méregdrága sportkocsit, és hogy kié a negyedmillió eurós ezüst Aston Martin. A KKM szerint a jármű nem a tárca tulajdona. A gépkocsit a volt bécsi nagykövet magánforrásból magánhasználatra vásárolta. A vonatkozó hír megjelenése után a közigazgatási államtitkár által azonnal elrendelt vizsgálat megállapította, hogy a gépkocsi diplomatarendszám-használata szabálytalan. A volt bécsi nagykövetet elbocsátották a KKM állományából.

Összekészített Elios-csomaggal várta a rendőröket Siófok polgármestere, de hiába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.20. 11:50

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Nem csak a "minta-projektként" működő hódmezővásárhelyi iratokra nem volt kíváncsi a rendőrség, de a Siófokon várakozó, igencsak árulkodó dokumentumok sem keltették fel érdeklődésüket.
Az Elios-ügy iratait el sem vitte a rendőrség Siófokról, mielőtt lezárta volna a nyomozást - nyilatkozta Lengyel Róbert független polgármester a Szabad Pécsnek. Mint a polgármester elmondta, miután az OLAF megkereste a várost az ügyben, és a magyar hatóság nyomozást rendelt el, a Lengyel elzáratta a két siófoki közvilágítás-korszerűsítési beruházás dokumentumait.
„Arra vártam, hogy megkeresnek és akkor ezeket a dokumentumokat a rendelkezésükre bocsátom”

- fogalmazott Lengyel, aki meglepetéssel olvasta aztán, hogy a nyomozást enélkül zárták le. Idén év elején, amikor egy ellenzéki árnyék-vizsgálóbizottság alakult az Elios-ügy kivizsgálására, nekik is rendelkezésükre bocsátotta a dokumentumokat, a Szabad Pécs a bizottsági ülésen elhangzottak alapján pedig egy a hódmezővásárhelyi mintához igen hasonló történetet rekonstruált.
Siófokon 2012-ben végzett lámpacseréket az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios jogelődje, az E-OS Zrt. Majd egy újabb hasonló pályázatra számítva még az év végén energetikai tanulmányt, 2013 elején pedig tendertervet készíttetett az önkormányzat. Ezek egyik nyertese a Sistrade Kft. lett. A Sistrade Hamar Endre cége, aki ezen keresztül intézte a pályázatok előkészítését, miközben egy másik cégen keresztül tulajdonos volt az Eliosban is, írta korábban az Index.hu. Ha a tender előkészítője érdekelt a pályázó, illetve pályázatot megnyerő cégben, az súlyos összeférhetetlenség; márpedig a vizsgált 35 projekt közül a Sistrade 23-ban működött közre.
Másfél évvel a fentiek után, 2014. június-július hónapban újabb energetikai tanulmány készítésére tett közzé felhívást a siófoki önkormányzat, mellyel végül - közel 5 millió forintért - ismét a Sistrade Kft.-t bízta meg. A Sistrade aztán új közvilágítási pályázat kiírásáról tájékoztatta a várost.
Lengyel Róbert és Márki-Zay Péter lakossági fóruma Hódmezővásárhelyen 2018. február 20-án
Fotó: Molnár Ádám
A siófoki beruházás közbeszerzési tanácsadói-lebonyolítói feladatait az ugyancsak Tiborcz-közelinek emlegetett Ész-ker Kft. nyerte el. De még a pályázati felhívás közzététele előtt két héttel a siófoki önkormányzat egy illetékes szakembere „sürgős” jelzéssel megküldte az Ész-Kernek a közvilágítási pályázat műszaki tartalmát. A lebonyolító Ész-Ker aztán az Elios-sal együtt szintén pályázó Mezei-Vill Kft.-t arra hivatkozva záratta ki a közvilágítás-korszerűsítési tenderből, hogy
„aránytalanul olcsó” ajánlatot adott – 100 millió forinttal olcsóbbat az Eliosnál.

„2014. októberi megválasztásom után a fideszes többségű képviselő-testület azonnal megvont tőlem számos olyan jogkört, melyek elődömnek megvoltak” – válaszolta Lengyel Róbert arra a kérdésre, hogy mennyi rálátása volt a hivatalba lépése előtt indított és utána befejezett második közvilágítási projektre.
A siófoki polgármester maga is csak a Parlamentben, az ellenzéki vizsgálóbizottság márciusi ülésén szembesült azzal, hogy a siófoki projektek szereplői is csaknem ugyanazok voltak, és a tender is teljesen hasonlóan bonyolódott, mint számos más városban.

A Népszava írta meg, hogy az OLAF-jelentés szerint ugyan a „mintaprojekt” a hódmezővásárhelyi volt, annak alapján bonyolódott a többi is, a nyomozást feltűnő gyorsasággal lezáró rendőrség Hódmezővásárhelyt sem kereste meg.