Előfizetés

A macedón miniszterelnök szerint Gruevszkit elrabolhatták

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.16. 17:31
Zoran Zaev
Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
Zoran Zaev Magyarországtól is választ vár a kérdésre, hogy hivatali visszaélés miatt elítélt elődje önként vagy kényszer hatására hagyta el Macedóniát.
Zoran Zaev macedón miniszterelnök szerint lehetséges, hogy hivatali elődje, Nikola Gruevszki nem önként távozott az országból, hanem elrabolták. A Vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint Zoran Zaev pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: Nikola Gruevszkitől és Magyarországtól is választ vár arra a kérdésre, hogy Gruevszki önként hagyta-e el Macedóniát, vagy pedig elrabolták - írja az MTI.
 Mint mondta, a volt kormányfő meneküléséről megjelent hírek és információk megerősítették, hogy Nikola Gruevszki Albánián, Montenegrón és Szerbián keresztül jutott Magyarországra, majd itt menedékkérelmet nyújtott be.
Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, viszont a héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.
Mint később kiderült, ide érkezésében is magyar diplomaták segítettek neki, felrúgva a szigorú magyar bevándorlási és menekültügyi szabályozást, ami alapján Gruevszki egy „harmadik biztonságos országon” – Szerbián – keresztül érkező menedékkérőnek számít, és ez alapján tranzitzónában lenne a helye.

 Zoran Zaev kijelentette, Macedónia már kezdeményezte a politikus kiadatását, és Szkopje mindent megtesz annak érdekében, hogy Gruevszkit hazavigye, hogy letölthesse börtönbüntetését.

A hely, ahol Putyinnak is át kell mennie a fémdetektoros kapun

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.16. 15:47

Fotó: Aleksey Nikolskyi / AFP
Elkésett a szingapúri kormányfővel megbeszélt találkozójáról Vlagyimir Putyin, és ezt nem nézték el neki: az orosz vezető szabályos illemórát kapott a délkelet-ázsiai vezetőtől.
A Szingapúrban rendezett ASEAN-csúcsra érkező Vlagyimir Putyin elnök a hivatalos tervek szerint a megérkezése napján, november 13-án találkozott volna Lee Xian Lun miniszterelnökkel. Csakhogy Putyin – szokásához híven n - nem volt még ott a megbeszélt időpontban. A késést viszont ezúttal finom megtorlás követte -írja a 444.hu. Lee Xian Lun ugyanis sajtóhírek szerint azonnal lefújta a találkozót, kosarat adva Putyinnak. Az orosz elnök végül másnap, 14-én találkozhatott kettesben Lee Xian Lunnal.
Másnap pedig folytatódott az illemóra: A 14-ei ASEAN csúcs helyszínére érkezve 
Putyint átküldték a fémdetektoros kapun, ami állítólag be is jelzett.

A Kreml később tagadta, hogy ilyen történt volna A tagadás azért furcsa, mert Putyin megérkezéséről videó is készült, amin látható, amint átküldik a kapun – igaz, a felvételen nem látszik, hogy Putyinnál riasztana az érzékelő.

Szétesett a kormánykoalíció, előrehozott választás lesz Izraelben

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.11.16. 14:57
Naftali Bennett és Benjámin Netanjahu miniszterelnök
Fotó: ABIR SULTAN / AFP
Nem újítják meg a tárcák átrendezésével a jelenlegi kormányt, hanem előrehozott választást tartanak Izraelben, miután a védelmi tárca éléről lemondott Avigdor Liberman pártja, az Izrael a hazánk (Jiszrael Béténu) kilépett a koalícióból.
Benjámin Netanjahu miniszterelnök pénteken találkozott egyik koalíciós partnerével, Naftali Bennettel, hogy megvitassák a védelmi tárca esetleges átadását Bennetnek és pártjának, a Zsidó Otthonnak (Habájt Hajehudi) - írja a Jediót Ahronót honlapja, a ynet. Megbeszélésük végén kiderült, hogy
Mose Kahlon centrista Mindannyian (Kulanu) pártja mindenképpen az eredetileg jövő novemberben esedékes választás előrehozatalát akarja,

és nem egyezik bele a tárcák átrendezésébe a kormány fennmaradásának néhány hónapos meghosszabbítása érdekében.
A Mindannyian a lehető leghamarabbi időpontot szeretné, már márciusban megtartaná a voksolást, Benjámin Netanjahu viszont a 10-es csatorna híradása szerint minél későbbre tenné a voksolást, lehetőleg jövő májusra.
A végleges időpontról vasárnap egyeztetnek a pártok vezetői.