Előfizetés

Gulyás Gergely beismerte, hogy Gruevszki előre jelezte jöttét, és azonnal feladott egy diplomáciai-jogi rejtvényt

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2018.11.15. 11:48

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A kormánypárt máris Soros Györgyöt sejti a köztörvényes bűnözőként menekülő Nikola Gruevszki hányattatásai mögött, Gulyás Gergely pedig állítja: minden törvényes, de a részletekről nem hajlandó beszélni.
Volt arra mód, hogy a körözött Nikola Gruevszki (akinek nem voltak papírjai) legálisan, ám nem a magyar kormány segítségével lépje át a határt, kommentálta Gulyás Gergely a két év börtönre ítélt, volt macedón miniszterelnök jelenlétét a Kormányinfón. A talány megoldását mindössze azzal a pluszinformációval segítette, hogy a hazájában korrupciós bűncselekményekkel bebukó ex-kormányfő Macedónia határán kívül, egy magyar nagykövetségen jelezte szándékát, miszerint Magyarországra jönne és politikai menedékjogot kérne. Gruevszki szándéknyilatkozata után - magyarázta Gulyás - a menekültügyi hatóság „biztonsági okokból” döntött úgy, hogy a volt miniszterelnököt ne a tranzitzónában, hanem Budapesten, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal központjában hallgassák meg. A miniszter úgy vélte: a magyar jog lehetőség ad arra, erre. „Hosszú meghallgatás volt” - mondta Gulyás. Az ATV megkérdezte, hogy a meghallgatás után elszállítják-e Gruevszkit a tranzitzónába? Ugynais a szabályok szerint Gruevszkit, mint politikai menekültet egy harmadik, úgynevezett biztonságos országban, azaz Szerbia területére, pontosabban az ott lévő tranzitzónába kellene kitoloncolni. Gulyás szerint Gruevszki biztonsága csak Budapesten biztosítható.  A miniszter annyit még elárult: Macedóna hivatalosan még nem kérte Gruevszki kiadatását. Ha jön ilyen kérelem, arról az Igazságügyi Minisztérium dönt, az általános eljárásrend szerint. „Ez általában néhány hónap”- mondta Gulyás. A Miniszterelnökség vezetője ugyanakkor többszöri kérdésre sem volt hajlandó elmondani, pontosan melyik külképviseleten tette meg Gruevszki a szándéknyilatkozatát, ahogy arról sem beszélt, mikor és milyen úton érkezett Magyarországra a volt macedón miniszterelnök. A miniszter és a kormányszóvivő Kovács Zoltán a hallgatást egyaránt azzal magyarázta: Gruevszki ügyében jelenleg menekültügyi eljárás van folyamatban, aminek részletei pedig nem nyilvánosak. Úgyhogy a két politikus annak hansúlyozására szorítkozott: Magyarországnak nem volt köze ahhoz, Gruevszki miképp hagyta el Macedóniát. „Úgy tudom, hogy a Balkán országai között személyi igazolvánnyal is lehet közlekedni” - mondta a miniszter, aki mindenkit biztosított: a kormány ügyel rá, hogy Gruevszki ne hagyhassa el az országot Gulyás annyit mondott.

Gruevszki befogadásán élcelődik a német európai ügyek államminisztere

„Magyarország megnyitja határait a menekültek előtt. Fantasztikus!” - ezekkel a szavakkal osztotta meg Michael Roth német Európa-ügyi miniszter a Twitteren az Euronews cikkét, amely arról szól, hogy Nikola Gruevszki a korrupcióért elítélt ex miniszterelnök Budapestre menekült és menedékjogot kért az Orbán kormánytól – szúrta ki a hvg.hu. A szociáldemokrata Roth 2014 óta a Merkel-kabinet tagja. Mint arról írtunk, Gruevszki ügyében komoly válaszúthoz érkezett az Orbán-kormány: vagy menedékjogot ad az Orbánhoz hasonlóan erősen oroszbarát, ám hazájában sima, köztörvényes bűncselekmények miatt elítélt Gruevszkinek, vagy kiadja Macedóniának -utóbbival borítékolhatóan kiválthatja Moszkva rosszallását.

Hát persze, hogy a Gyuri bácsi!

A kormányzat szófukarságát Hidvégi Balázs a Fidesz kommunikációs igazgatója már nem érezte magára nézve kötelezőnek, és azonnal elővette az ősmumust, mondván: a macedón kormány „háta mögött Soros Györggyel” fenyegeti Gruevszkit. Erről Gulyás annyit mondott: ez a pillanat, amikor a kormány és a kormánypárt megnyilatkozásai eltérnek egymástól, az előbbi szólásszabadsága lehet nagyobb, mint az utóbbié.

Vegyszerek a halakban és a halastavakban

Népszava
Publikálás dátuma
2018.11.15. 11:47
Fontos eredmény, hogy a vizekből gyakran kimutatható glifozátot a halhúsban egy esetben sem találták meg
Fotó: Vajda József / Népszava
Átfogó felmérés készült arról, hogy milyen növényvédő szerek és gyógyszermaradványok találhatók meg a magyarországi halastavakban és az ott nevelt halak húsában. Egészségügyi kockázatokat nem fedett fel a HappyFish projekt keretében végzett vizsgálat.
Míg Magyarországon évente és fejenként mindössze hat, addig az Európai Unióban átlagosan 20 kilogramm halat fogyasztanak. Jellemző a helyzetre az alacsony fogyasztói bizalom is, aminek oka lehet többek között, hogy számos más termékcsoporttal (zöldség-gyümölcs, sertés, baromfi) ellentétben a magyar halhús minőségéről igen keveset tudunk. A röviden csak HappyFish-nek nevezett projekt során több mint ötszázféle vegyületre vizsgálták a hazai vizeket, de azoknak csak kevesebb, mint tíz százaléka volt kimutatható - írja a laboratorium.hu. Az eredmények ismeretében a jövőben megszülethetnek azok a határértékek, amelyek a növényvédő szerek és gyógyszermaradványok nagy részénél jelenleg még hiányoznak. Több, mint 400 peszticid (növényvédőszer) és 100 gyógyszermaradvány felmérése történt meg halastavak vizében, üledékében és a halak húsában. A halastavak vizében és üledékében leggyakrabban és legnagyobb mennyiségben előforduló növényvédő szer a glifozát, de az üledékek esetében – ahol van vonatkozó jogszabály – a határérték alatt maradt mindenhol, de még mindig észlelhető a DDT (nagy hatású rovarméreg) nyoma is. A tavak vizében és a halhúsban a kimutatási határ közelében talált növényvédő szerek és gyógyszermaradványok többségére azonban egyelőre nincs elfogadott határérték. A gyógyszerek közül a vízben és az üledékben több, mint 100 vegyületet vizsgáltak, amelyek közül összesen négyet találtak meg a vizekben. Üledékekből nem lehetett gyógyszermaradványokat detektálni. Az európai és globális trendekhez hasonlóan hazánkban is legnagyobb mennyiségben forgalmazott gyomirtószer, azaz a glifozát, illetve annak lebomlási terméke, az AMPA volt a legtöbb esetben kimutatható. A halak testében 420 féle peszticidet vizsgáltak a kutatók, ezek közül 21 anyagot lehetett kimutatni. Gyógyszermaradványokból 139 vegyület közül csupán egy antibiotikum volt olyan mennyiségben jelen, ami egyáltalán lehetővé tette a kimutatását. A halakban leggyakrabban a DDT bomlástermékeit lehetett felfedezni, ezek az összes tó halmintáiban megtalálhatók voltak, azonban ezek más állati termékekhez viszonyítva nem érték el azok tizedét. A többi szermaradvány – rovarirtó és gyógyszermaradvány - csak elszigetelten fordult elő a halak húsában. Fontos eredmény, hogy a vizekből gyakran kimutatható glifozátot a halhúsban egy esetben sem találták meg.  

Megszüntették a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Nyíregyházán

MTI
Publikálás dátuma
2018.11.15. 10:07
Illusztráció
Fotó: AFP
Megszüntették a szálló por (PM10) miatt szerdán elrendelt szmogriadó tájékoztatási fokozatát Nyíregyházán - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
Tájékoztatásuk szerint jelentősen csökkent a szálló por koncentrációja a nyírségi nagyváros levegőjében, szerdán a Széna téri mérőállomás a legfrissebb mérések alapján a köbméterenkénti 75 mikrogrammos határérték alatti értékeket regisztrált.
Az előrejelzések szerint a jelenlegi jó levegőminőség ellenére vasárnapig a légszennyező anyagok, főként a szálló por mennyiségének stagnálására vagy emelkedésére kell számítani Nyíregyháza környékén - olvasható a helyhatóság közleményében.