Előfizetés

Elzavarták Orbán háza elől a macedón tévé tuldósítóját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.15. 09:07

Fotó: AFP
Szijjártó Péter reggeli tiszteletköröket fut Nikola Gruevszki ügyében, de egyelőre nem történik semmi.
Macedón kezdeményezésre telefonon egyeztettet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nikola Dimitrov macedón külügyminiszterrel - a magyar tárcavezető azt bizonygatta, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök menekültstátusz iránti kérelme nem politikai, hanem jogi kérdés. A kérelem elbírálására jogosult magyar hatóság a vonatkozó nemzetközi jogszabályok teljes körű tiszteletben tartásával jár el. Hogy Szijjártó mondatai a valóságot fedik-e, azt majd az élet eldönti, de az biztos, hogy a magyar külügy érzi a figyelmet, ahogy a Népszava megírta, burkoltan figyelmeztette az EU Magyarországot: a Gruevszki-ügyben a jogállami normáknak megfelelően kell eljárnia, a bírósági eljárásokat pedig nem szabad politikai célok szolgálatába állítania. A magyar külügyminiszter mindenesetre igyekezett menteni a menthetőt, és megerősítette kollégájának, hogy hogy "Macedónia továbbra is számíthat Magyarország határozott támogatására az európai és az euroatlanti integrációs folyamatok során" - közölte a KKM. Ám hiába a diplomatikus fordulatok, a jelek szerint a kormány nem siet tisztázni a jogerősen két év börtönre ítélt miniszterelnök ügyét. Példának okáért a - szúrta ki a h24.hu - Budapesten tartózkodó macedón 1TV stábja szerda este Orbán Viktor Cinege utcai házánál forgatott, ahonnan élőben be is jelentkezett, ám nem sok ideje maradt a nézők informálásra, ugyanis a miniszterelnök biztonságára vigyázó hatóságok elküldték őket. 

Kikukázott az állam egymilliárdot és háromévi munkát, hogy új kedvenc kapjon lehetőséget

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.15. 08:07
A Müpa és a Nemzeti Színház - illusztráció
Fotó: Kállai Márton
Miután hosszas szakmai egyeztetés után elkészültek a Müpa és a Nemzeti Színház közé szánt kongresszusi központ tervei, újabb 150 millióért megrendelte ugyanoda egy rendezvényközpont tanulmányterveit a kormány.
Finta József megtervezte a budapesti Müpa és a Nemzeti Színház közé a kongresszusi központot, ám most a kormány egy rendezvénycentrumot rendelt annak helyére - írja a hvg.hu. A 2015-ös közbeszerzésen a Finta és Társai Építész Stúdió kapott lehetőséget, hogy a Millenniumi Városközpontban, vagyis a Müpa és a Nemzeti Színház mellé megtervezzen egy 4-5 ezer fős kongresszus befogadására is alkalmas épületet.
Ám az újabb kormányhatározat az elkészült kiviteli tervekről szót sem ejt. Ellenben megbízza az illetékes minisztereket, hogy gondoskodjanak egy 3-4 ezer fős rendezvényközpont tanulmánytervének elkészítéséről, méghozzá ugyanoda, a Millenniumi Városközpontba.
A szakma kiakadt, a költség újabb 150 millióval nő, a háttérben pedig Orbán Ráhel kapcsolati hálója sejlik fel.

A rendezvényközpontot a Müpával együttműködésben kell megvalósítani. A Müpa vezérigazgatója, Káel Csaba pedig - mint azt a HVG megjegyzi - ugyancsak ahhoz a körhöz tartozik, amelyben a rendezvényszervezésből diplomázott Orbán Ráhel is osztja tanácsait a magyarországi turizmus irányítóinak. A munkában részt vevő minisztereknek mindenesetre együtt kell működniük a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, amelynek Orbán Ráhel az egyik tanácsadója.
Miután pedig a Müpát a kormány egyik legtöbbet foglalkoztatott építésze, Zoboki Gábor tervezte, közbeszerzési kötelezettségek ide vagy oda, a bennfentesek már tudni vélik, hogy az újabb épület kitalálását is Zobokira bízzák. Különösképp, mivel a kormányhatározat szerint a tervezéskor ki kell aknázni a két épület közös üzemeltetésében rejlő előnyöket.
Egymilliárd-ötvenötmillió forint mehet így a szemétbe

- közölte a lap érdeklődésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), ugyanis ennyit fizettek ki Fintáéknak az elkészült tervekért. „Nem tudom értelmezni a döntést, de nem mondtam le róla, hogy megépüljön az ország számára rendkívül fontos kongresszusi központ” – nyilatkozta erről Finta József építész.
Szakmai körökben évtizedes konszenzus van arról, hogy Budapestnek szüksége van egy rangos kongresszusokat kiszolgálni képes konferencia-központra. A rendezvényszervezők, az utazásszervezők, a beutaztatók és a szállodaszövetség hosszan egyeztettek a Finta Stúdióval. Ennek eredményeként a mérnökök éppen olyan épületre kapták meg az engedélyt, amilyet a turisztikai szakemberek szerettek volna – és amely gyökeresen különbözik a rendezvényhelyszínektől. Míg előbbiben ugyanis ülés- és szekciótermekre, illetve konyhára van szükség, utóbbiban csak folyosói büfékre, illetve színpadra.
Arról nem nyilatkozott sem az MNV, sem a Miniszterelnökség, mi lesz a kongresszusi központ elkészült terveivel. A kormányfő mindenesetre már utasította a pénzügyminisztert, hogy adjon 150 millió forintot az üzleti turisztikai fejlesztési program kidolgozására és a rendezvényközpont tanulmánytervének elkészítésére.

Gruevszki-ügy: már figyel az Unió is

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2018.11.15. 06:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Burkoltan figyelmeztette az EU Magyarországot: a Gruevszki-ügyben a jogállami normáknak megfelelően kell eljárnia, a bírósági eljárásokat pedig nem szabad politikai célok szolgálatába állítania. Maja Kocijancic, az EU külügyi főképviselőjének, Federica Mogherininek a szóvivője kérdésünkre kifejtette: az Európai Unió a jogállami elvek érvényesítését várja el mind a tagállamoktól, mind a csatlakozó országoktól.
“A feleknek szigorúan tartaniuk kell magukat a vonatkozó szabályokhoz, a bírósági folyamatot pedig nem befolyásolhatják politikai megfontolások ”

— tette hozzá.

Kocijancic közölte, hogy tisztában vannak a Nikola Gruevszkivel kapcsolatos fejleményekkel, de nem kívánják kommentálni a folyamatban lévő menekültügyi eljárást, ami egyébként is tagállami hatáskör.