Előfizetés

Football Leaks - Kétes hátterű átigazolások, pénzéhes machinátorok

Korom Milán
Publikálás dátuma
2018.11.15. 07:30

Fotó: GLYN KIRK / AFP
Újabb köteg kompromittáló dokumentum került nyilvánosságra, ezúttal a futballklubok által foglalkoztatott játékosok játékjogának harmadik személyek által egészben vagy részben történő tulajdonlásával kapcsolatban.
A Football Leaks 2015 óta szellőztet meg információkat a labdarúgás valóságáról, a Spiegel című hamburgi hetilap online felületén ezúttal a pénzüket adóparadicsomokban bújtató játékosügynökökről, illetve kétes hátterű átigazolásokról hullt le a lepel.
Pinhas Zahavi ismert ügynök a futball világában, többek közt az év eleje óta ő intézi Robert Lewandowski ügyeit is. A 75 éves izraeli a '70-es évek végén kötötte első üzletét a szakmában, ahol a „legkegyetlenebb” tárgyalópartnerek között tartják számon. Zahavit azzal bízta meg napjaink egyik legjobb támadója, hogy hozzon neki össze egy szerződést valahol máshol, ugyanis távozni akart a Bayern Münchentől. Zahavinak nem ez lett volna az első nagy volumenű üzlete, ugyanis Neymar tavaly nyári klubváltását is ő menedzselte. A megállapodásért 10,7 millió eurót kapott.
Zahavi az elmúlt évtizedekben hatalmas összegeket zsebelt be, az üzleteket pedig off-shore cégeken keresztül bonyolította. A Football Leaks által feltárt dokumentumok szerint a Zahavi tulajdonában lévő vállalatok adóparadicsomokban találhatók, így Gibraltáron, Máltán, Cipruson és a Virgin-szigeteken is vannak érdekeltségei. Zahavinak az Egyesült Királyságban 45 százalékot kellene adóznia, azonban off-shore hálózatának köszönhetően egyetlen pennyt sem kell kiadnia a kezei közül. Hálózata hatalmas és összetett, maga az ügynök pedig sok esetben láthatatlan. A sajtó munkatársait szisztematikusan kerüli, az elmúlt 12 évben senkivel sem állt szóba.
A labdarúgás területén évekig létezett egy kétes hátterű üzleti modell, amelyben Zahavi is érdekelt volt. Hosszú ideig jelentős jogvita alakult ki amiatt, hogy a klubok által foglalkoztatott futballisták játékjogát egy harmadik személy egészben vagy valamely részben tulajdonolta. Az angol terminológiában „third party ownership”-nek (röviden: TPO-nak) nevezett jogintézmény óriási vitákat váltott ki, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) pedig 2015 májusában betiltotta ezt.
Zahavi tanácsára számos befektető invesztált pénzt fiatal játékosokba, őket pedig a Virgin-szigeteken bejegyzett Leiston Holdings Limited nevű cége mögé rejtette. A TPO-üzletek busás megtérüléssel kecsegtettek, a kétes tranzakciót pedig Lazar Markovic sorsa is jól illusztrálja. 2012 áprilisában, néhány héttel azután, hogy a futballsita 18 éves lett, játékjogának 100 százalékát felvásárolta a Leiston Holdings a Partizan Beogradtól 7 millió euróért. A futballista egy évvel később a Benficához szerződött, a portugálok pedig 6,25 milliót fizettek érte, mindezt úgy, hogy a játékjog felét kaparintották meg. Újabb egy évvel később, 2014 júliusában Markovic a Liverpool játékosa lett 25 millióért. Ezen az összegen értelemszerűen osztozott a klub és a cég. A Leiston tehát kevesebb, mint két év alatt a 7 milliós befektetésből 18,75 milliót vett ki, mindezt a karibi térségben, adómentesen.

Voltak társai is Zahavinak

Zahavi az elmúlt évtizedekben szorosan együttműködött az angol-iráni brókerrel, Kia Joorabchiannal, aki hasonlóan dörzsölt figura. A 47 éves üzletember 2004-ben alapította meg Media Sports Investments (MSI) nevű cégét, amely üzleti kapcsolatba lépett a brazil Corintians csapatával. Joorabchian a klub több játékosát, köztük Carlos Tévezt is megvásárolta. Joorabchian ugyan 2006-ban névleg kiszállt a cégből, közreműködésével Tévez és Javier Mascherano is a Premier League-ben szereplő West Ham Unitedbe igazolt. Később az ügynök miatt a Kalapácsosokat rekordnak számító 5 és félmillió fontra bírságolták, mivel a játékosok úgy szerződtek Londonba, hogy egy külső személy is benne volt a játékosüzletben, mindez a szigetországban nem megengedett. Tévez 2007-ben történő Manchester Unitedhez szerződése sem volt sétagalopp, ügye megjárta a Nemzetközi Sportdöntőbíróságot is, a WHU kétmillió fontos kompenzációban részesült a bizniszt követően. Később Tévez 54 millió euróért a Manchester City játékosa lett. Az argentinért ex-klubját, a Manchester Unitedet nem illette pénz, Tevez játékjogának tulajdonosa két offshore cég volt, amelyeket a nyilvánosság felé Joorabchian képviselt. A csatár játékjogának tulajdonosai ezzel elképesztő hasznot húztak Tevezből, hiszen 2004-ben mindössze 16 millió euróért vették meg a Boca Juniorstól. Később kaptak érte 5 milliót a West Hamtől, 10,2 milliót a Manchester Unitedtől, ehhez jött még a Citytől kapott pénzösszeg.

Aggályos volt a rendszer

Egy 2013-as KPMG-s jelentés szerint világszerte 1,1 milliárd euró volt azon játékosok összértéke, akik TPO-s konstrukcióban váltottak klubot. Főleg Kelet-Európában, Portugáliában, Spanyolországban és Dél-Amerikában volt népszerű ez a konstrukció. Ugyanakkor a TPO miatt a játékosok nem dönthették el, hol szeretnének játszani, azaz a TPO korlátozta a munkaerő szabad áramlását. A játékosügynök egyszerre képviselte a játékos, valamint a befektetői csoport érdekeit. Előbbi azt szerette volna, ha minél jobb klubban minél többet játszhatna, utóbbi pedig azt, hogy minél nagyobb profitot termeljen a focista eladása.

Djokovic: kettőből kettő

Népszava
Publikálás dátuma
2018.11.14. 18:28

Fotó: GLYN KIRK / AFP
Második csoportmérkőzését is megnyerte szerdán a Gustavo Kuerten-csoportban szereplő Novak Djokovic a férfi teniszezők Londonban zajló világbajnokságán: az első helyen kiemelt szerb Alexander Zverevet győzte le 6:4, 6:1-re. A mérkőzés közel 80 percig tartott.
A torna másik, Lleyton Hewittról elnevezett csoportjában szintén két győzelemmel áll a dél-afrikai Kevin Anderson, a japán Nisikori Kei és a svájci Roger Federer eddig egy-egy mérkőzést nyert meg. A vasárnapig tartó vb-n a csoportok első és második helyezettjei jutnak tovább az elődöntőbe.

Válogatott: később számíthat a jobb pozíció

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.11.14. 12:38

Fotó: Liis Treimann / MTI/AP
Az észtek és a finnek elleni mérkőzésekre készülő nemzeti tizenegy a selejtezőn kívül még a Nemzetek Ligáján keresztül is kvalifikálhatja magát a 2020-as labdarúgó Eb-re.
„A cél az itthoni két mérkőzésen a hat pont megszerzése, hogy ezáltal visszaszerezzük a szurkolók bizalmát és a támogatásukkal a későbbiekben kijussunk az Európa-bajnokságra”

 – felelte lapunk kérdésére hétfőn, Telkiben a gárda idei utolsó NL-meccsei előtt a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya, Marco Rossi. Érdeklődésünkre hasonlóképpen vélekedett a játékostársak nevében nyilatkozó Nagy Ádám is. Noha az NL B ligájába már biztosan nem juthat fel a csapat, nem árt rögzíteni, hogy a minél jobb pozíció – a csoport második helye elérhető még – és a lehető legmagasabb pontszám elérése legalább olyan fontos, mint a drukkerek és a csapat viszonyának rendezése. Hogy miért? Elmagyarázzuk.
Magyarország pillanatnyilag harmadik a Nemzetek Ligája C divíziójának 2. csoportjában, két ponttal lemaradva Görögország mögött, hárommal megelőzve a kieső helyen álló észteket (a finnek négy kör után pontveszteség nélkül elsők). Kérdésünkre reagálva Rossi és Nagy is hangsúlyozta, hogy a 4. helyezés (amely „átszállójegyet” biztosít az eggyel alacsonyabb NL-osztályba) szóba sem jöhet, ám sokan elfelejtik, hogy a gárda jelenlegi pozíciója sem életbiztosítás. Az NL versenykiírása alapján a négy csoportgyőztes feljut a magasabb ligába, a négy utolsó pedig kiesik az alacsonyabba (az A ligánál nincsen feljebb, a D-ből pedig nem lehet kiesni), de a C jelűben az eltérő méretű csoportok miatt a leggyengébb eredménysorral rendelkező harmadik helyezett is pórul jár. Jelen állás szerint ebben a rangsorban Románia, Albánia és Magyarország is 3-3 ponttal áll (a felek között a gólkülönbség rangsorol), Ciprus nullával, így a szigetország válogatottja kényszerülne osztályváltásra. Tekintve, hogy a csoportutolsók elleni eredmények nem részei a pontszámításnak, Rossi csapatának jelen állás szerint legalább pontot kell szerezni Finnország ellen, ha nem szeretne számolgatni a végén.
A hátralévő két párharc kimenetele a jövő tavasszal kezdődő kvalifikációs sorozat eredményeinek függvényében akár a 2020-as programot is befolyásolhatja.
Mint ismert, az első után 60 esztendővel, alig két év múlva sorra kerülő kontinenstorna részben hazai rendezésű lesz, az európai szövetség a kerek évforduló miatt rendhagyó módon 12 városnak, köztük a még épülő új Puskás Ferenc Stadionnal Budapestnek ítélte oda a rendezés jogát. A mezőny létszáma nem változik, ugyanúgy 24 együttes verseng majd a végső győzelemért, mint 2016-ban, de automatikusan ezúttal senki nem jut ki. A torna selejtezősorozata, melynek sorsolását december 2-án tartják Dublinban tíz csoport 55 csapatával 2019 márciusában rajtol és 2019 novemberéig tart, az öt-öt darab öt- és hatcsapatos csoportból is az első két helyezettek jutnak ki az Eb-re. További négy kvóta kiadó marad, ezeket pótselejtezők után osztják ki, itt pedig ismét előkerül a Nemzetek Ligája: a sorozat végeredménye alapján 16 csapat négy ágra kerül, az ágak győztesei pedig kvalifikálják magukat a 2020-as kontinenstornára. 
Egyszerűnek tűnik, de könnyen előfordulhat, hogy a 16 NL-csoportgyőztes közül többen a 2019-es kvalifikációs sorozaton keresztül kijutnak az Eb-re, ekkor pedig a csoportmásodikok, adott esetben akár a csoportharmadikok is helyet kaphatnak a pótselejtezőben (elsőként a helyezés a csoportban, majd a magasabb pontszám, aztán a jobb gólkülönbség rangsorol). Nem nehéz kiszámolni tehát, hogy a csütörtöki és a vasárnapi találkozóknak nagyobb tétje van, mint a szurkolók szimpátiájának visszaszerzése.

A válogatott NL-programja

2018. szeptember 8., szombat Finnország–Magyarország 1-0 2018. szeptember 11., kedd Magyarország–Görögország 2-1 2018. október 12., péntek Görögország–Magyarország 1-0 2018. október 15., hétfő Észtország–Magyarország 3-3 2018. november 15., csütörtök Magyarország–Észtország 20.45 (tv: M4 Sport) 2018. november 18., vasárnap Magyarország–Finnország 20.45 (tv: M4 Sport) Az állás 1. Finnország 4 4 0 0 5:0 12 2. Görögország 4 2 0 2 3:4 6 3. Magyarország 4 1 1 2 5:6 4 4. Észtország 4 0 1 3 3:6 1