Amire az állami szemétcég képtelen volt, azt egy családi házban működő cégnek kellene megoldani

Publikálás dátuma
2018.11.13. 08:41

Fotó: Facebook
Meglehetősen alternatív módon akar pénzéhez jutni a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt., holott a NAV-val behajtathatná kinnlevőségeit - ha tudja bizonyítani követelése jogos voltát.
Egy családi ház a központja, nyilvánosan elérhető telefonszáma pedig egyáltalán nincs annak a nyírségi kft.-nek, amelyet az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szerződtetett arra, hogy vegye át több százezer ügyfél díjfizetési ügyét, írja a 24.hu. A megbízás szerint a Pepp and Cars Kft.-nek kell csinálnia valamit a kukaholding felhalmozódott szemétdíj-tartozásaival. Így a négyfős Pepp and Cars Kft. a Díjbeszedő Zrt.-vel közösen 7,6 milliárd forintos keretet nyert el az NHKV Zrt. 2017 végén kiírt közbeszerzésén. A kukaholding a maga 160 fős apparátusával és a Garancsi István üzlettársai által 700 millió forintért leszállított számlázási és nyilvántartási szoftverével képtelen volt úrrá lenni a helyzeten. Már fennállása első évében óriási kintlevőségeket halmozott fel. A díjbeszedés 2016-os központosítása miatt országszerte nagyot zuhant a fizetési hajlandóság. A számlázó szoftver sem működött igazán, ezért hónapokat, sőt volt, ahol több mint egy évet késett a csekkek kiküldése. Az NHKV Zrt.-nek idővel már pontos nyilvántartása sem volt arról, hogy hova ment ki a számla, és kik nem fizették be azokat. Ezért úgy döntöttek, hogy meg sem próbálkoznak a behajtással, inkább kiszervezik a feladatot. Lehetőség lett volna arra, hogy a hiányzó milliárdok beszedését a NAV-ra bízzák, hiszen a 2012-es hulladéktörvény lehetővé teszi, hogy a díjtartozást adók módjára hajtsa be a hatóság. Ez az olcsóbb megoldás a nem fizetők pontos listájának hiányában nem jöhetett szóba. Ezért hozták létre a 7,6 milliárdos keretet. H Az viszont már kevéssé érthető, hogy az 5 milliárdos árbevételű állami Díjbeszedőnek miért kellett maga mellé vennie a 2016-ban még csupán 19 milliós forgalmat bonyolító kisvállalkozást, amely addig nagyrészt élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozott a Nyíregyháza közelében fekvő Balkányban. A 24.hu meg is kérdezte a Díjbeszedő Zrt. vezérigazgatóját, Kálmán Lászlót, vajon mit tudott a korábban kis vidéki kft., amit az állami monstrum nem, és milyen üzleti előnyöket reméltek bevonásától. Válasz egyelőre nem érkezett, az azonban így is látható, hogy keveset. Különösen érdekes, hogy az NHKV milliárdjaiból létrehozott díjbeszedői hálózat végső soron a NAV-val fenyegeti az ügyfeleket. Egy birtokunkba került üzenőlapon, amelyet Szegeden dobtak be egy postaládába, a behajtó neve, elérhetősége nem szerepel, de az apróbetűs részben arról tájékoztatják az ügyfelet, hogy egy ismételt sikertelen behajtási kísérlet után a NAV adótartozásként fogja beszedni a szemétdíjat, ám ekkor felszámolhatja a késedelmi kamatot, valamint a behajtási költségeket is.
Szerző
Frissítve: 2018.11.13. 08:53

Tanárhiány: szülők cáfolják a kormányt

Publikálás dátuma
2018.11.13. 08:30

Fotó: Shutterstock
A szülői visszajelzések 31 százaléka jelezte, előfordult, hogy legalább egy hónapig nem volt oktatás valamelyik tantárgyból abban az intézményben, ahol gyermeke tanul.
Noha a kormányzat szerint nincs pedagógushiány, a szülők szerint országos szintű probléma, hogy kevés a tanár - derült ki a Szülői Hang Közösség több mint ötezer szülő megkérdezésével készült felméréséből. A szülői visszajelzések 45 százalékában jeleztek súlyos tanárhiányt: valamelyik tantárgyból legalább két héten keresztül nem volt érdemben tanítás az elmúlt évben. De voltak ennél extrémebb esetek is: a válaszadók 31 százaléka jelezte, előfordult, hogy legalább egy hónapig nem volt oktatás valamelyik tantárgyból abban az intézményben, ahol gyermeke tanul. A kérdőívet kitöltők 15 százaléka arról is beszámolt, volt olyan, amikor legalább három hónapon keresztül nem volt érdemben tanítás egy-egy tantárgyból. A tanárhiány mindegyik iskolatípusnál jelentős, de legnagyobb mértékben (65 százalék) a szakképzést érinti. A tantárgyak tekintetében a matematika és angol nyelv esetében a legkritikusabb az összes iskolatípusnál. A váratlan tanárváltás („fluktuáció”) igen gyakori a közoktatásban: egy év alatt az esetek 44 százalékában történt ilyen legalább egy tantárgyból. Az adatok cáfolják a kormányzat által képviselt álláspontot, amely szerint a tanári fluktuáció természetes, de a tanárhiány nem jellemző. Épp ellenkezőleg: ahol van fluktuáció, ott többségében (57 százalék) van tanárhiány is - olvasható a felmérés összefoglalójában. A felmérés ugyan nem reprezentatív, de a Szülői Hang Közösség vezetője szerint a trendeket jól mutatja. Miklós György lapunknak elmondta: el szeretnék érni, hogy végre ne arról szóljon a vita, van-e tanárhiány, hanem arról, milyen megoldásokkal lehetne megoldani a nagyon is létező problémát. A kutatást az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Klebelsberg Központnak, valamint a pedagógus szakszervezeteknek is megküldték. - Jó lenne, ha mindenki kiteregetné a lapjait, hogy végre pontos adatokat láthassunk - fogalmazott.  A tankerületek eddig egy minimális tanárhiányt ismertek el: közérdekű adatigénylésünkből viszont kiderült, októberben mintegy 1300 betöltetlen pedagógus álláshely volt országszerte.  
Szerző

Ezért izmozhat Orbán a Néppártban - súlyos veszteség fenyegeti a konzervatívokat

Publikálás dátuma
2018.11.13. 08:15

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
Akár ötven helyet is bukhat az EPP a jövő májusi európai parlamenti választáson – ilyen kényes helyzetben a Néppárton belül sem akarnak packázni a Fidesszel, ami az egész szövetséget jobbra tolhatja.
Az Európai Néppárt nem gyakorol erős nyomást a Fideszre. Ezt mutatja az is, hogy a hétvégén nem zárták ki Orbán Viktort és pártját a pártcsaládból. Ez részben annak is köszönhető, hogy a Néppárt csúcsjelöltje Manfred Weber lett, aki nem tartja időszerűnek Orbán kizárását. Erról Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója beszélt az ATV Start című műsorában - olvasható a csatorna honlapján.   Tóth hozzátette: Európában egy ideje válságban vannak a szociáldemokrata pártok, és ez a válság kezdi elérni a nagy jobboldali pártokat is, mint a CDU és a CSU. Ezt lehetett tapasztalni a bajor választásokon is, ahol nagyon gyengén szerepelt a CSU, amelynek elnöke, Horst Seehofer távozni akar pártja éléről, ahogy Angela Merkel kancellár is jelezte távozási szándékát a CDU éléről. 
A Néppárt az Európai Parlamentben az előre jelzések szerint már csak 170 helyre számíthat a májusi EP-választásokon a 2014-es 220 helyett

Ezzel párhuzamosan erősödik a radikális jobboldal, a zöldek és a liberálisok is - tette hozzá Tóth Csaba. Orbán Viktor azt nyilatkozta, a Néppárt még nem áll készen az EP választásra. Tóth Csaba szerint Orbán belülről próbálja a Néppártot jobbra tolni. Sok tekintetben nem osztja a pártcsalád vezetésének álláspontját, annak ellenére, hogy Manfred Webert ő is támogatta a szavazatával. A Republikon igazgatója úgy látja, Orbán Viktor erősödik a Néppárton belül, politikai értelemben Európa egyik legsikeresebb miniszterelnöke. De „miközben a csatákat megnyeri, lehet hogy a háborút elveszti” - fogalmazott.
A Néppárton belül viták vannak az "Orbán-jelenség" miatt, a szociáldemokrata és a liberális baloldali politika célja pedig egyértelműen az, hogy ezeket a vitákat kiélezze, jegyezte meg Tóth Csaba. Ennek példája szerinte magának a Sargentini-jelentésnek a vitája is. Az Orbán-ellenesség Nyugat-Európában szavazatszerző képességet növelő tényező, tette hozzá. Szerinte nem véletlen, hogy a francia elnök és a holland kormány is azzal kampányol, hogy Orbánnal szembe kell menni. Tóth Csaba úgy látja: a Néppártot támadják jobboldalról is, és középről is. Ezért folyamatos belső vita zajlik a pártcsaládon belül arról, hogy melyik irányba menjenek, tehát hogy az Orbán által képviselt nézetekhez közelítsenek-e, így képezzenek egy radikális jobboldali pártszövetséget, vagy a centrum felé mozduljanak. És ez a vita árthat a Néppártnak, magyarázta az elemző.
Szerző