Szállodát, tévészékházat bombázott le az izraeli haderő Gázában

Publikálás dátuma
2018.11.13. 07:37
Gázavárosi férfi nézi a lebombázott al-Aksza tévészékház romjait 2018. november 23-án
Fotó: Mahmud Hams / AFP
Drónok, harci gépek és tankok is részt vettek a Hamász-létesítmények ellen indított akcióban. Tovább gyűrűzik a vasárnap kirobbant válság – minden egy elrontott hírszerzési művelettel kezdődött.
Az izraeli légierő keddre virradóra csapást mért egy szállodára a Gázai övezet székvárosában, az épület megsemmisült. Áldozatokról nincsenek hírek – írja az Index, a Maan palesztin hírügynökség jelentéseire hivatkozva. A lebombázott szálloda a palesztin belügyminisztérium felügyelete alá tartozott - teszi hozzá a portál. Néhány órával korábban hírügynökségek arról számoltak be, hogy az izraeli légierő csapást mért a Hamász iszlamista szervezet tévéje, az al-Aksza székházára is, és lerombolta az ötemeletes épületet.
Az izraeli védelmi minisztérium közleménye szerint harci gépek és helikopterek, drónok és harckocsik néhány óra leforgása alatt az övezetet uraló Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista szervezet mintegy hetven létesítményére mértek csapásokat. Mindez válasz volt arra, hogy a palesztin területről legalább 300 rakétát és lövedéket lőttek ki Izrael területére. A megsemmisített palesztin célpontok között katonai támaszpontok, őrhelyek, föld alatti alagutak és fegyvergyártó üzemek vannak.
A gázai egészségügyi minisztérium jelezte, az izraeli támadásokban három palesztin halt meg, és 15-en megsebesültek.A Gázai övezetből indított rakétatámadásokban egy ember halt meg izraeli oldalon

- e rről már a Háárec online kiadása számol be. A 40 év körüli férfi hétfő este a dél-izraeli Askelónban, saját házában volt, amelybe becsapódott a palesztin övezetből kilőtt rakéta. Ő az első civil halálos áldozata Izraelben a hétfőn fellángolt fegyveres konfliktusnak. A becsapódás idején két nő is a házban volt, ők megsebesültek, állapotuk válságos.
Az izraeli mentőszolgálat a Twitteren azt írta: a palesztin rakétatámadásoknak 53 izraeli sebesültje van. Nagy részük könnyebb, illetve közepesen súlyos sebesüléseket szenvedett, vagy pánikrohamot kapott.
A  hétfő délután fellángolt konfliktus közvetlen előzménye, hogy előző éjjel izraeli kommandósok civil ruhában és járművel behatoltak a Gázai övezetbe, hogy ott titkos küldetést hajtsanak végre. Lapunk úgy tudja, hogy a kommandósok női ruhát viseltek, így próbálták leplezni magukat – ám a Hamász egyik parancsnoka, Nour Baraka tüzetesebben is át akarta vizsgálni járművüket. Az akció kudarcba fulladt – a kommandósok agyonlőtték Barakát, majd tűzharc robbant ki amelyben hét palesztin izraeli oldalon pedig egy alezredes vesztette életét. Az izraeli katonák kimenekítésekor az izraeli légierő számos rakétát lőtt ki gázai célpontokra. 
Szerző
Frissítve: 2018.11.13. 08:06

Hologrammal házasodott össze egy japán férfi

Publikálás dátuma
2018.11.12. 22:00

Fotó: Behrouz MEHRI / AFP
Lényegében személyi asszisztensét vette feleségül a férfi, aki egy szexuális kisebbség tagjaként gondol magára, mint hogy embertársai iránt nem érez hasonló vonzalmat. Több mint 3700 igazolást állított már ki menyasszonyának cége az ehhez hasonló, "dimenziókat áthidaló" házasságokról.
Akihiko Kondo esküvőjére nem volt hajlandó elmenni édesanyja, ám ez talán nem is meglepő, tekintve, hogy a férfi egy hologrammal házasodott össze - írja az AFP. "Anyámnak ez nem valami ünnepelni való dolog" - fogalmazott óvatosan a 35 éves Kondo.
Menyasszonya egy virtuális énekesnő, Hatsune Miku.

Kondo nagyjából 2 millió jent, átszámolva 5 millió forintot költött a tokiói rendezvényre, ahol 40 vendég előtt szertartásosan összekötötte életét a szerelmét megtestesítő macskányi plüssfigurával. Miku egyébként egy akvamarin-kék hajú, hatalmas szemű 16 éves lányt mintázó karakter.
"Sohasem csaltam meg, és mindig is szerettem"

- fogalmazott a férfi. Elmondása szerint bár Hatsune Miku fogalmába egészében is szerelmes, de ő a saját Mikujával házasodott össze. Ami valójában jóval többet jelent egy bábúnál. Azzal csak alszik Kondo, akinek
otthonában holografikus formában is jelen van a karakter, és mint személyi asszisztens segíti az életét.

A holografikus felesége ébreszti reggel, majd küldi munkába újdonsült férjét, aki egyébként iskolai adminisztrátorként dolgozik. Este, miután Kondo hazatelefonál neki, Miku felkapcsolt lámpákkal vár rá, és szól akkor is, amikor már ideje lenne, hogy lefeküdjön aludni.
Az esküvő ugyan nem hivatalos, de elismeri azt a karakter jogdíjaival bíró vállalat.

Mint a Gatebox igazolása fogalmaz, egy dimenziókon átívelő házasság köttetett meg. Egy újabb, több mint 3700 után. Akihiko Kondo azok egyike, akik romantikusan vagy szexuálisan nem közelednek az ellenkező nem hús-vér tagjaihoz. Míg Japánban az 1980-as években még 50 férfiből csupán egy volt, aki 50 éves koráig sem kötött egy törvényileg elismert házasságot sem, ez az arány már egy a négyből.
Szerző
Frissítve: 2018.11.12. 22:09

Vezetőből körözött bűnöző: elfogatóparancsot adtak ki a volt macedón kormányfő ellen

Publikálás dátuma
2018.11.12. 20:15
Nikola Gruevszki példaképként tekintett Orbán Viktorra. A kép 2011-ben készült.
Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
A hivatali visszaélésért elítélt politikus nem jelent meg, hogy letöltse börtönbüntetését. Sokáig hitték leválthatatlannak a demokrácia intézményeit aláásó Nikola Gruevszkit, aki példaképként tekintett Orbán Viktorra.
Elfogatóparancsot adtak ki Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök ellen hétfőn, mert a politikus nem jelent meg a börtönben, hogy megkezdje kétéves büntetésének a letöltését - közölte a Vesti.mk macedón hírportál alapján az MTI.
Gruevszkit májusban ítélték el, hivatali visszaélés miatt.

Az ítélet szerint Gruevszki miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. A 600 ezer euró (közel 200 millió forint) értékű Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki - azóta kormányfővé választott - szociáldemokrata Zoran Zaev kiszivárogtatta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének lehallgatott telefonbeszélgetéseit.
A 2006-ban a miniszterelnöki székbe került Gruevszki hatalma sokáig megingathatatlannak látszott, egy sor demokráciaellenes intézkedést hozott, korlátozta a sajtószabadságot, a hozzá közeli vállalkozókkal nyeretett meg közbeszerzéseket, s megkísérelt leszámolni az ellenzékkel

- írtuk korábban. Mint 2015 elején - szintén Zaev szivárogtatásának köszönhetően - kiderült, a kormányzata lehallgatott mintegy 20 ezer embert, közéleti személyiségeket, politikusokat, újságírókat. Gruevszki egyik politikai példaképének éppen Orbán Viktort tartotta, többször járt Budapesten is. A nacionalista-populista politikus kormányzása végére polgárháború-közeli állapotba vezette országát. 
A politikusnak a múlt csütörtökön kellett volna megkezdenie börtönbüntetésének letöltését, de ügyvédei fellebbezést nyújtottak be, amellyel nyertek egy kis időt Gruevszki számára, ám az indítványt a múlt pénteken a fellebbviteli bíróság elutasította. A döntést - amely szerint azonnal börtönbe kell vonulnia - a múlt hét végén és hétfőn többször is megpróbálták kézbesíteni a volt kormányfőnek, ám Nikola Gruevszkit sehol sem találták, ezért hétfő késő délután elfogatóparancsot adtak ki ellene. Nikola Gruevszki, aki 2006 és 2016 között vezette Macedóniát, ártatlannak vallotta magát ebben és további négy ügyben, majd közölte: az eljárások politikai indíttatásúak, és azok mögött a szociáldemokrata kormány áll.
Szerző