Előfizetés

7-es cikk - Száz oldalon magyarázkodik a kormány az Uniónak

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2018.11.12. 19:05
Orbán Viktor a Sargentini-jelentés szavazásán.
Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
Másodszor foglalkoztak a tagállamok EU-ügyi miniszterei a magyarországi jogállam helyzetével a szeptemberben elindított 7. cikkelyes eljárás keretében. A hétfői brüsszeli ülésen Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke röviden tájékoztatta a résztvevőket az alapvető jogok sérelme miatt Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokról. A félórás vitában nyolc tagállam és Magyarország képviselője kért szót, de csak a német és a svéd tárcavezető fogalmazott meg markáns politikai véleményt. Mindkettő bírálta, hogy a budapesti kormány a Unió pénzén szervez EU- és migráció-ellenes kampányokat. A többiek főként arról fejtették ki a nézeteiket, hogy az Európai Parlament játszhat-e bármilyen szerepet a 7. cikkelyes folyamatban. Lapunknak nyilatkozó EU források szerint csak Görögország és Franciaország támogatta, hogy a képviselő-testület részt vegyen a folyamatban. Információink szerint a hivatalos tanácsülésen elhangzott felszólalásában Varga Judit európai ügyekért felelős államtitkár ellenezte, hogy a képviselő-testület bármilyen szerepet kapjon a procedúrában. Megismételte azt a jól ismert magyar álláspontot is, miszerint a kormány az Európai Bizottsággal kívánja rendezni a jogi vitákat. Egyben kiosztotta a huszonnyolc tagállamnak Budapest több mint száz oldalas írásos válaszát az EP jelentésre. Az ülés megkezdése előtt Judith Sargentini jelentéstévő és Claude Moraes, az EP állampolgári jogi bizottságának elnöke tájékoztatást adtak a tagállamok képviselőinek az eljárást kezdeményező jelentésről a soros elnök Ausztria meghívására. A nem-hivatalos eszmecserén csak Belgium, Észtország, Görögország, Hollandia és Svédország képviseltette magát miniszteri szinten, Magyarország egy szakértőt küldött a találkozóra. A háromnegyed órás megbeszélésen Sargentini beszámolt a friss magyarországi fejleményekről is, köztük a CEU rektorának Frans Timmermans-hoz címzett leveléről és a közigazgatási bíróságok létrehozását célzó tervekről. A két EP-képviselő kifejtette: a hétfői “előkészítő” megbeszélés után a parlament elvárja, hogy az EU Tanácsától hivatalos meghívást kapjon azokra az ülésekre, amelyeken a miniszterek a Magyarországgal szembeni 7. cikkelyes eljárást tárgyalják. Mint korábban megírtuk, az EU Tanács jogi szolgálata szerint az uniós jog erre nem ad lehetőséget. Sargentini több kérdést is kapott, például arról, hogy a jelentése elkészítése során hogyan viselkedtek vele a magyar hatóságok. A kormányközi döntéshozó fórum résztvevői az Unió soros elnöki tisztét betöltő osztrák kormánytól várják, hogy meghatározza a folyamat következő lépéseit. 

„Hé Tiborcz, drága lett a sötétség!” - Tüntettek az NNI előtt

B.Z.
Publikálás dátuma
2018.11.12. 18:58

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Hatvan-hetvenen jöttek össze a Főnix Mozgalom által a Facebookon szervezett Elios-tüntetésre a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Aradi utcai épülete elé.
A tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy az NNI nemrégiben egyelőre ismeretlen indokokra hivatkozva bűncselekmény megállapítása nélkül lezárta a korábban Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz kötődött Elios Zrt. közvilágítási tenderei körüli nyomozást.   Dacára, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) korábbi megállapításai szerint az Elios-tenderein súlyos és szervezett csalás történt. „Ez már itt nem NER, hanem a tökéletes aljasság rendszere!”- áll a tüntetők egyik transzparensén. Egy másik tábla szerint: „Hé Tiborcz, drága lett a sötétség” - áll arra utalva, hogy Magyarországnak végül 13,5 milliárd forintnyi uniós forrást kell visszafizetnie.   Meg kell kérdeznünk, kit szolgáltok, kit védtek? - tette fel a kérdést Horgas Péter a mozgalom alapítója, aki szerint a rendőrség, a NAV már gyakran okozott a csalódást a választóknak azzal, hogy szemet hunytak törvénytelenségek fölött. Az aktivista beszédében felsorolta a kormányhoz kötődő korrupciós ügyeket.
"Ha visszaéltek a joggal a hatalmatokkal és a bizalmunkkal egyszer eljön az idő, hogy ezért felelni kell, hogy elárultatok, cserben hagytatok minket."

A korrupció a nemzet, a közösség szövetét zilálják szét. „Ez a rombolás mindenkit maga alá fog borítani az is, aki most biztonságban érzi magukat” - mondta Horgas beszédében.

Hadházy: „a Tiborcz-ügy nem évül el hamar”

A tüntetésen meglepetésvendég volt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. 
„Számomra az volt a meglepő, hogy ilyen gyorsan és szemtelenül zárták le a nyomozást"

- mondta Hadházy.

"Ez nem más mint az EU szembeköpése." Szerinte Orbánék már most is lemondtak az uniós pénzekről: a nyomozás lezárásával beárazták azt, hogy az EU sokáig nem fogja folyósítani a pénzeket. A kormány már megtette az újabb lépést afelé, hogy kivezesse Magyarországot az EU-ból - mondta Hadházy. A képviselő az uniós ügyészség melletti aláírásgyűjtésre buzdított. Elmondta: már több mint kétszázezren írták alá az Európai Ügyészségről szóló ívet.
„Az a cél, hogy a aláírásgyűjtéssel bebizonyítsuk,hogy nem a magyarok a korruptak, hanem csak a magyar kormány.”

Hadházy Ákos emlékeztetett: a Tiborcz-ügy sokáig nem évül el. „Polt Péternek és társainak lesz alkalma még elmagyarázni, hogy kinek a parancsára tettek így.”  A demonstráció végén a tüntetők telefonjaikkal, fáklyával világították meg az NNI épületét, majd körbemenetelték azt.

Nehéz hétfő a MÁV-nál: egy órás késésekkel és nem működő számítógépes rendszerrel indul a hét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.12. 15:33
Illusztráció
Fotó: VAJDA JÓZSEF / Népszava
A torlódások miatt egyes vonatok el sem indulnak. Eközben - többek közt - a fedélzeti jegyértékesítés sem működik.
Műszaki hiba miatt akár egy órát is késhetnek a vonatok a Budapest-Cegléd vonalon - közölte a MÁV hétfő délután az MTI-vel. A közlemény szerint Pestszentlőrinc és Pilis között
nincs feszültség a felsővezeték-rendszerben, ezért mindkét vágányon szünetel a vonatközlekedés.

A Budapest-Cegléd-Szeged és a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon 40-60 perccel hosszabb a vonatok menetideje. A torlódások miatt egyes délutáni monori vonatok kimaradnak a menetrendből.

Nem működik a helyfoglalási rendszer és a fedélzeti jegyértékesítés sem

Időszakos kimaradások vannak a fedélzeti vasútijegy-értékesítés és -ellenőrzés rendszerében is - tájékoztatta a Mávinform hétfő délután az MTI-t. A közlemény szerint a pénztárakban - műszaki okok miatt - a helyfoglalási rendszer sem működik. A vasúttársaság Vonatinfó térképe sem szolgáltat friss információkat, illetve a Mávdirektet sem lehet elérni.
Vasúti menetjegyeket csak a pénztáraknál és a Vonatinfó mobilalkalmazás segítségével lehet váltani - közölték.