Kanada fájdalmas panasza: "Több fűre van szükségünk!"

Publikálás dátuma
2018.11.07. 15:35
Legalizáló party-t tartottak Trinity Bellwoods Parkban Torontóban
Fotó: AFP/Geoff Robins
Kezdenek elfogyni a marihuánakészletek Kanadában, ahol három hete legalizálták a marihuána birtoklását és fogyasztását - írta az MTI a The New York Times (NYT) beszámolója alapján.
Három tartományban - köztük lakossága számát tekintve a két legnagyobban, Ontarióban és Quebecben - marihuánahiány van, ami miatt közülük kettőben ideiglenesen be kellett zárni számos olyan boltot, ahol kannabiszt árusítanak.
"Több fűre van szükségünk!"

- mondta a NYT-nek Trevor Tobin, aki anyjával együtt vezet egy marihuánát árusító boltot az Új-Fundland és Labrador tartománybeli Labrador Citybe

Elmondása szerint a szállítók nem termesztettek elég növényt, és nem rendelkeznek elegendő csomagolóberendezéssel sem. 
"Ez a kereslet és kínálat törvénye"

- mondta.

 Kanadában három hete legalizálták a marihuána birtoklását és fogyasztását, elsőként az első nagyobb ipari országok közül. A szövetségi törvényhozás ugyanakkor az ország tíz tartománya és három területe számára meghagyta azt a jogot, hogy saját hatáskörben szabályozza a marihuána eladását és terjesztését.
A lépés összhangban áll Justin Trudeau kormányfő 2015-ös választási ígéretével, amelyben úgy vélekedett, a legalizálás elsorvasztja a tiltott marihuánapiacot és megvédi a gyerekeket. A politikus szerint a több milliárd dollár értékű marihuána tiltott terjesztését jelenleg a szervezett bűnözés csoportjai irányítják.
A törvény bírálói szerint a legalizálás semmit sem tesz a kannabisz tiltott piacának megszüntetéséért, és abban nem szerepel olyan mechanizmus, amely meggátolná, hogy a szervezett bűnözés ne hatoljon be a legális termesztői piacra.
Elemzők szerint a készlethiány azzal fenyeget, hogy aláássa a legalizáció egyik legfőbb célkitűzését, a marihuána illegális, évente körülbelül 5,3 milliárd kanadai dollár (több mint 1135 milliárd forint) értékű kereskedelmének megfékezését. A marihuánakészlet-hiány miatt feldühödött fogyasztók országszerte azzal fenyegetőznek, hogy visszatérnek egykori, törvénytelenül működő kábítószer-kereskedőjükhöz.
Témák
kannabisz Kanada

Pokoli rakomány miatt lázadtak fel egy indonéz repülő utasai

Publikálás dátuma
2018.11.07. 13:41
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem múlt sokon, hogy tömegverekedés törjön ki, miután az utasok rájöttek: 2 tonna duriánnal zárta össze őket a légitársaság.
Veszteglésre kényszerült egy indonéz repülőgép, miután szörnyűséges bűzről panaszkodtak utasai - írja a BBC. Mint kiderült, a Sriwijaya Air légitársaság Jakartából Bengkuluba tartó járatán
a világ legbüdösebb gyümölcséből, a duriánból szállítottak 2 tonnát.

Az utasok olyan vehemenciával követelték a rakomány eltávolítását, hogy kis híján verekedés lett a vége. Egyikük leírása szerint már beszálláskor érezni lehetett a szagot. "Odakiáltottam a többi utasnak, hogy akar-e bárki ezzel a géppel utazni. Együtt skandálták, mi bizony nem!" - fogalmazott. A légitársaság munkatársai végül beadták derekukat. Az incidens miatt egy órát késett a repülőgép.
A Népszava értesülései szerint a duriánt - melynek szaga az erjedő pálpusztai sajtokéhoz hasonlatos - a délkelet-ázsiai országok többségén tilos tömegközlekedési eszközökre felvinni. A légitársaság úgy nyilatkozott:
"repülő csomagterében nem illegális szállítani duriánt, amíg az a szabályozásnak megfelelő csomagolással van ellátva. Számos légitársaság jár el így".

Ennek ellenére, a repülőtér a szállítási feltételek átgondolását ígéri, megelőzendő a hasonló helyzeteket.
Szerző

Szabadon engedték az elrabolt kameruni iskolásokat

Publikálás dátuma
2018.11.07. 12:16
illusztráció
Fotó: REINNIER KAZE / AFP
Három felnőtt, köztük a tanintézmény igazgatója azonban továbbra is fogságban van.
Szabadon engedték a 79 kameruni diákot, akiket vasárnap raboltak el fegyveresek az ország nyugati részén, Bamenda városában található bentlakásos iskolából. Az intézmény igazgatója, egy tanár és egy sofőr azonban továbbra is fogságban van – írja a helyi hatóságok közlése alapján a BBC. Több forrás szerint 78 iskolást és két felnőttet raboltak el vasárnap. Az iskolások elengedésének pontos körülményei még nem ismertek. A hatóságok annyit közöltek: ki fogják hallgatni a diákokat, mielőtt hazatérnének a fiatalok a szüleikhez.
Még egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget a rajtaütésért. A hadsereg a szeparatistákat gyanúsítja, viszont azok egy szóvivője tagadta, hogy közük lenne a gyerekek elrablásához, szerintük a kormány katonái a felelősek. A felek közti feszültség azzal kezdődött, hogy az angol nyelvű kisebbség iskoláiba franciatanárokat küldött a kormány.
Szerző