Előfizetés

Ne ijedjen meg! Országszerte szirénapróba lesz hétfőn

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.04. 21:46
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A rendszer segítségével 440 ezer ember riasztható, 11-től lesz a „morgató” próba.
Országszerte szirénapróbát tartanak hétfőn: a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbáját délelőtt 11 órától tartják – közölte Facebook-oldalán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).
Az OKF azt írja, a MoLaRi veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében telepített lakossági riasztórendszer, amit Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építettek ki. A rendszer segítségével mintegy 440 ezer ember riasztható. A „morgató” próbánál a következő szöveget, illetve jelzést adják le: „Figyelem ez próba, Figyelem ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!” Ezután következik a szirénajelzés lesugárzása, a próba során alkalmazott jelzés első részében rövid ideig (6 másodperces időtartamban) mély tónusú felfutó hangjelzést adnak le, majd a jel lefutása jön. Végül „A próbának vége! A próbának vége!” szöveg következik.

Elhunyt Magyarország legidősebb polgára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.04. 21:25

Fotó: Shutterstock
Bélik Jánosné életének 111. évében halt meg.
Életének 111. évében elhunyt Magyarország legidősebb polgára. A Piliscsabán élt Bélik Jánosné (Piláth Katalin) november 3-án éjjel halt meg – közölte a Facebook-oldalán a város alpolgármestere, Bácskai Beáta. A hvg.hu felidézi: Bélik Jánosné 1907-ben született, még az Osztrák-Magyar Monarciában. Annak idején termelőszövetkezetben és erdőgazdaságban is dolgozott, 70 évesen ment nyugdíjba. Három gyereke, hét unokája, tizennégy dédunokája és öt ükunokája született. Férje már nem él. „Gyermekeinek, rokonainak, barátainak és mindenkinek, aki ismerte és szerette, osztozunk fájdalmában. Temetéséről a család kérésére később adunk tájékoztatást, hogy együtt kísérhessük utolsó útjára Kati nénit! Nyugodjék békében!” – írta az alpolgármester.

Falécekkel foltozták meg a díszkő-burkolatot Egerben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.04. 21:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A teret csupán négy éve újították fel, de több probléma is előfordult.
Falécekkel foltozták meg a sérült díszkő-burkolatot a néhány évvel ezelőtt felújított Dobó téren, Egerben – derült ki az RTL Klub híradójából. A szokatlan megoldásról egy helyi férfi töltött fel fotókat a Facebookra. A deszkákra piros-fehér csíkokat is festettek, a megmaradt burkolólapok között pedig széles hézag látható. Nem ez az első probléma a felújított téren: mint a csatorna felidézi, tavaly egy térfigyelő kamera vette fel, ahogy a burkolat beszakad egy markoló alatt. Egy évvel korábban pedig egy tűzoltóautót kellett kiemelni a talajba süllyesztett szökőkútból, miután a jármű ráhajtott és a betonlapok széttörtek alatta.

Reagált az önkormányzat

A fa borítást illetően természetesen szó sincs véglegesnek szánt megoldásról - írja közleményében az egri önkormányzat. A megrongálódott, töredezett köveket a még júniusban elvégzett műszaki egyeztetés megállapításai alapján, garanciális munka keretében kicseréli a kivitelező november hónapban. A szigetszerű lezárásokkal járó beavatkozást nem a nyári-őszi idegenforgalmi szezonban kívántuk megtenni. A kivitelező - október 29-én, tehát jóval az RTL híranyagának megjelenése előtt - a garanciális munka kezdetének november 12-ét jelölte meg - írja a polgármesteri hivatal. Hozzáteszi: az egri főtéren található vízijáték korábbi beszakadása semmilyen módon nem hozható összefüggésbe sem az egyes, garanciális munkálatok szükségességével, sem a tér más pontjain alkalmazott, ideiglenes megoldással, sem a cserélendő fedlapok sérüléseivel. A tér más pontjainál eleve jóval kisebb teherbírású vízijáték-felület beszakadását mindkét esetben súlyos figyelmetlenség okozta: a szökőkutat nem arra tervezték, hogy súlyos munkagépek haladjanak át rajta…