Előfizetés

Gyülekezési törvény: irányt mutattak a rendőrségnek

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.11.02. 18:05
Képünk illusztráció
Fotó: Soós Lajos / MTI
Aránytalannak ítélte a korlátozást, így hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság döntését, amelyben megtiltották, hogy Üllő határában a helyiek félpályás forgalomlassító demonstrációt tartsanak a teherautó-forgalom megnövekedése miatt. A bíróság a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével eljáró szervezőnek adott igazat, és először döntött az új, sokat vitatott gyülekezési törvény alapján arról, hogy jogszerűtlenül akadályozott meg egy tüntetést a rendőrség. Az új gyülekezési törvény alapján ugyanis már akkor betiltható előzetesen egy demonstráció, ha a közlekedés rendje sérül. A Pest megyei rendőrök ezt kihasználva arra hivatkoztak, hogy a közútkezelő, a közeli logisztikai központot használó cégek és a közlekedésrendészet egyaránt ellenzik a tüntetés megtartását, mert az érintett útszakaszon enélkül is erős a péntek délutáni csúcsforgalom.
A TASZ érvei alapján a bíróság leszögezte, hogy a közlekedés rendjéhez fűződő megtiltási ok csak akkor alkalmazható, ha a rendezvény – az időtartamára és az érintett közterület sajátosságaira is figyelemmel – a közlekedést huzamosabb ideig ellehetetleníti. A gyülekezési jog legsúlyosabb korlátozásának, az előzetes megtiltásnak a szükségességét és arányosságát azonban a rendőrség nem indokolta ennek megfelelően. – Megnyugtató, hogy a Fővárosi Törvényszék komolyan vette alapjog-védelmi feladatát, a már jó ideje kialakított alkotmányossági követelményeket kérte számon, és gátat szabott annak, hogy a rendőrség a tiltakozás jogának csorbítására használja ki a túl tág törvényi felhatalmazását – mondta a Népszavának Hegyi Szabolcs, a TASZ gyülekezési jogi szakértője. Hegyi kérdésünkre arra hívta fel a figyelmet, hogy a döntésnek igen nagy hatása lehet az új gyülekezési törvény további alkalmazására. Az előző törvényben még az állt, hogy csak akkor tilthat meg a rendőrség egy rendezvényt, ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható, az új törvény viszont már csak a közlekedés rendjének sérelméről beszél. A bíróság azonban ezt a sokkal rugalmasabban megfogalmazott szabályt rögtön megszorítóan is kezdte értelmezni, lényegében fenntartotta a jogvédelem korábban kialakított szintjét, és ezzel a rendőrségnek irányt is mutatott a jövőre nézve.

Riasztották a honvédség Gripenjeit

MTI
Publikálás dátuma
2018.11.02. 12:34
Akcióban a magyar Gripenek. Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
A HungaroControl riasztotta a Magyar Honvédség Gripenjeit, mivel egy utasszállító gép nem jelentkezett be a légiforgalmi irányításhoz péntek délelőtt.
A magyar légiforgalmi szolgálat tájékoztatása szerint a TUI légitársaság Stuttgartból Hurghadába tartó járatának pilótái nem jelentkeztek be az irányítóknál és többszöri hívásra sem válaszoltak. A Gripenek befogták a Boeing 737-800-as gépet és kikísérték az országból.

Közpénzből vett bojlert, gyanúsított lett a fideszes ex-polgármester

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.02. 11:09
Álmosd - illusztráció
Fotó: Google Street View
Berendezte lakását és sosem volt rendezvényeket számlázott. Sikkasztás, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt nyomoznak Köteles István ellen, aki nagyjából 5 milliós kárt okozhatott Álmosdnak.
Noha a közigazgatási bíróság már egy éve jogerősen megfosztotta tisztségétől a Hajdú-Bihar megyei Álmosd fideszes polgármesterét, az ezzel párhuzamosan indult büntetőeljárásban még a nyomozás sem zárult le - írja a Magyar Hang. Több mint két év kellett ahhoz, hogy lefoglalják Köteles István volt polgármester otthonából az önkormányzat pénzén vásárolt televíziót, turmixgépet, blu-ray lejátszót, illetve bojlert.
A közigazgatási és munkaügyi bíróság az önkormányzat számára okozott súlyos és sorozatos vagyoni károkozás miatt szüntette meg Köteles tisztségét.

A volt polgármester a közpénzen történt lakberendezésen kívül 8 olyan rendezvényt is leszámlázott, ami valójában sohasem valósult meg. Ráadásul az év végén 300 ezer forintos jutalmat is felvett – testületi felhatalmazás nélkül. Ezek után a polgármester kezét Tasó László korábbi államtitkár, a térség erős fideszes embere is elengedte, és
a fideszes képviselők alkalmi szövetségre léptek az ellenzékiekkel, hogy megszabaduljanak Kötelestől.

Fegyelmi vizsgálat indult, egy év múlva pedig elvesztette polgármesteri székét Köteles. Hagyott maga után egy pár éve átadott szennyvíztelepet, ami az üzemeltetés igénytelensége miatt legalább félmilliárdos javításra szorul.
2016-ban büntetőeljárás is indult az álmosdi ügyekben, és mint a Magyar Hang megtudta, immár gyanúsított is lett az ex-polgármester sikkasztás, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt.
A terhére rótt kár közel 5 millió forint. Várhatóan egy éven belül lezárul a nyomozás.

Köteles - aki eltávolítása után újra indult korábbi tisztségéért, ám az 1600 lelkes Álmosdon mindössze 22-en szavaztak rá - nem kívánta kommentálni a történteket.