Előfizetés

A saját alaptörvényét sérti a kormány a gigászi "megfigyelő" rendszer kiépítésével

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.31. 16:33
illusztráció
Fotó: Marjai János / MTI
Ha életbe lép, amit a kormány akar, akkor tudják, ki merre jár haza, hol bankol - teljes életeket lehetne profin feltérképezni.
Megkezdődött az Országgyűlésben a közterület-felügyelő kamerák felvételeinek központi tárolását lehetővé tévő törvénymódosítás vitája, írja a hvg.hu. "Egyszerűbben ismerhetik meg a kamerafelvételeket a bűnüldöző szervek azzal, hogy a jövőben a rögzített kamerafelvételeket központilag tárolják" - próbálkozott elemi erejű magyarázattal a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Kontrát Károly szerint a rendszer teljes kiépülésével megszűnik a felvételt készítő szervezetek, hatóságok helyi adattárolása, és emellett számos garanciális elem is szerepel a javaslatban, hogy az adatok tárolása és továbbítása a lehető leghatékonyabb legyen. A belügy elképzelésének lényege, hogy a minisztérium egy központi tárhelyen tárolná azoknak a térfigyelőkameráknak a felvételeit, amelyek közutakon készítenek felvételeket, a rendőrség, vagy a közterület-fenntartók működtetik őket, a bankautomatáknál és a tömegközlekedési eszközökön rögzítenek képeket. Ezeket 30 napig őrizné, utána törölni kellene őket. A tárhelyen a felvételeket nem láthatná senki, és hozzáférést is csak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), a rendőrség, bíróság, ügyészség kérhetnek a tervek szerint bűncselekmény megelőzése, felderítése és büntetőeljárás lefolytatása miatt. 
4000 kamerát
működtet az országban csak a rendőrség. A felvételeket általában 5 napig lehet megőrizni, ez nőne ma 30 napra automatikusan (most csak akkor nem törlik, ha ezt valamilyen eljárás megindulása miatt kérik). A közterület-felügyelet 8 napig őrzi meg a több tízezer kamerájának felvételét. A közúti közlekedés megfigyelésére is működnek kamerák, és a törvény bevenné a "közösbe" a bankautomaták és bankok több tízezer kamerájának felvételeit is - magáncégek felvételei kerülnek az állami rendszerbe. Csakhogy a 30 napra megnövelt tárolási igény pedig szembemegy az Alkotmánybíróság 2005-ös rendelkezésével.  Asbóth Márton, a TASZ szakértője mondja, amennyire most tudható, a javaslatnak két eleme van, ebből csak az egyik az, hogy a kamerákat összekapcsolnák, azaz hogy egy központi adatbankban tárolnák a felvételeket. A másik javaslat pedig az, hogy arcfelismerő szoftvert is használnának. A jogász szerint mindkettő súlyosan alapjog-korlátozó lépés lenne,  Ez pedig csak megfelelő indok esetében jogszerű, de a TASZ nem látja azt az okot, ami ezt indokolná. A kormány hivatkozási alapja a bűnüldözés - ami elfogadható indok lehetne, de csak konkrét gyanú felmerülése esetén. Ha valakit bűncselekménnyel – vagy akár ennek előkészületével – gyanúsítanak, beavatkozhatnak a magánszférájába a cselekmény felderítése érdekében. De mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, vagyis különös ok nélkül, tömegesen nem alkotmányos dolog adatot gyűjteni, márpedig a javaslatban a bűnmegelőzés is szerepel mint cél. Ez az előre összegyűjtött adat ugyanis teljes profil létrehozását tenné lehetővé: láthatóvá válna, ki hova jár, milyen bankba, üzletekbe megy ügyet intézni, hogy él. Ez súlyosan Alaptörvény-ellenes, a személyi számot is emiatt törölték el még a rendszerváltás után, mert az is a teljes profil létrehozását tette volna lehetővé.   

Tessék a kormánynak továbbpostázni a szemétszállítási csekket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.31. 16:13

Fotó: BaloghZoltán / MTI
A propaganda-költésekből nyugodtan csoportosíthat át forrást a kabinet a szemétkrízis megoldására, állítja az MSZP.
A kormány fizesse ki az állampolgárok helyett a szemétszállítás díját, ha bármely hulladéktípus elszállítása öt napot késik egy hónapban - ezt javasolja az MSZP. Őrsi Gergely, a párt budapesti alelnöke Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren számos szemeteszsák társaságában a pluszkiadás forrását is megnevezte: a szükséges pénzt a propagandaköltéseiből csoportosítsa át a kabinet.
A szocialisták másik javaslata szerint legfőbb ideje lenne a nem működő, haszontalan és pazarló kukaholding (a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.) megszüntetésének, illetve vissza kellene adni a hulladék eltüntetésének feladatát az önkormányzatoknak. Az ellenzéki politikus azt mondta, az egész országban gondok vannak a szemétszállítással, Budapesten gyakorlatilag megszűnt a szelektív hulladékszállítás. Szerinte a kormány által "nagy nehezen összekukázott" 26 milliárd forint pusztán arra elég, hogy a következő két hónapban az utcákat ne árassza el a szemét. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője szerint mindenki láthatja, hogy Budapest koszos, szemetes, és újra elszaporodtak a patkányok. Véleménye szerint az mutatja, hogy Tarlós István főpolgármester nem képviseli jól a fővárosiak érdekeit, hogy megállapodást kötött a nemzeti együttműködés rendszerének cégével, a kukaholdinggal.

A kormány magyar hangja szerint a kabinet már nem szignálja a szerződést a CEU-val

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.31. 14:17

Fotó: Philippe Buissin / Európai Parlament
A kormány a fideszes politikus szerint azért nem tartja a szavát, mert nem jár előnyökkel.
"A CEU rektora brüsszeli támogatással akarta elérni, hogy Orbán Viktor beadja a derekát", mondta Schöpflin György az atv.hu-nak adott interjújában. A Fidesz EP-képviselője szerint "ez az azért nem sikerült, mert a Fidesz hírneve már olyan rossz külföldön a külföldi sajtónak köszönhetően, hogy rosszabb nem lehet. Tehát a Fidesz igazából nem nyer, vagy nem veszít semmit, ha a CEU most elmegy. A Fidesz pedig rég eldöntötte, hogy "elege van ebből a furcsa állapotból".
Magyarán a kormány azért nem tartja a szavát, mert nem nyer vele semmit. Emlékeztetőül: a CEU teljesítette a kabinet követelését, ám a kormány mégsem szignálja a New York Állammal kötendő oktatási megállapodást. Noha más intézményekkel pár hónap alatt képes megállapodni - ez történt például a katolikus Notre Dame esetében is. Schöpflin szerint egyébként a CEU azért költözik el Bécsbe, mert Michael Inatieff rosszul érzi magát Magyarországon. Leginkább azért, mert elmérte a helyzetet, magyarázta a fideszes politikus, és azt hitte, hogy lehetetlen helyzetbe tudja hozni Orbán Viktort és a kormányt - de ez nem sikerült.  És a magyar kormány, legalábbis Schöpflin értelmezésében, azért nem akarja, és nem is fogja aláírni a szerződést , mert a CEU vezetése zsarolta őket.