Előfizetés

Űrkutatási miniszteri biztost nevezett ki Szijjártó

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.30. 22:26
Illusztráció
Fotó: MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRA / MGA / Science Photo Library
Egy fős titkárság segíteni majd dr. Ferenc Orsolya Ildikót, aki egyebek mellett külföldön fogja képviselni a kormány űrkutatással kapcsolatos érdekeit.
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter november elsejétől dr. Ferenc Orsolya Ildikót az űrkutatásért felelős miniszteri biztosnak nevezte ki - szúrta ki a Hivatalos Értesítőben az Mfor.hu. A kinevezés november elsejétől visszavonásig, de legfeljebb egy évig szól.
A biztos feladata lesz, hogy gondoskodjon az űrkutatási tárgyú szerződésekről és az azokkal kapcsolatos ügyeket intézze, felügyelje az űrkutatás fejlesztésére vonatkozó stratégiák, szakpolitikák összehangolását és megvalósulását, valamint képviselje a kormányt a hazai és nemzetközi űrkutatási szervezetekben és fórumokon.
Mindebben az Űrkutatásért Felelős Főosztályon működő egy fős titkárság segíti a miniszteri biztost.

Orbán repülését emlegette, gyorsan előkapták az olimpiai VIP-belépőjét

Cz. G.
Publikálás dátuma
2018.10.30. 20:09

Fotó: Facebook/szilagyi.gy.jobbik
Két évvel a riói olimpia után a kormánypárti sajtó egyszer csak rájött, hogy a jobbikos Szilágyi György is ott volt. De csak miután bírálni kezdte a miniszterelnök repülőútjait.
Nagy megtiszteltetés számomra, hogy sok neves sportoló és ismert politikus, többek között Kövér László fideszes házelnök mellett én is tagja voltam az Olimpiai Védnökök Testületének. Ebben a minőségemben, a Magyar Olimpia Bizottság hivatalos delegációjának tagjaként vettem részt a riói olimpián – reagált lapunknak Szilágyi György jobbikos szóvivő, parlamenti képviselő a kormánysajtó állításaira. Előzőleg Szilágyi a közösségi oldalán szóvá tette: a 3,5 millió szegény ember országában a magyar miniszterelnök luxus magángépekkel röpköd a nagyvilágban, hogy focimeccseken szurkolhasson. Nem sokkal később a kormánypárti Origo arról írt, hogy az Orbán Viktort támadó Szilágyi György többmilliós ajándékutat fogadott el a 2016-os olimpiára. A cikk végigsöpört a fideszes médián, az MTI is szemlézte. A portál szerint Szilágyi business osztályon repült, Brazíliában tíz napot töltött töltött egy elegáns szállodában, luxuskörülmények között. Ráadásul az olimpia valamennyi versenyére VIP-belépőt is kapott. Az utat a Budapest 2024 Zrt. fizette. Azt már mi tesszük hozzá: arról a társaságról van szó, amit a később elbukott budapesti olimpia előkészítésére hoztak létre. Szilágyi György kérdésünkre azt mondta, hogy ugyanolyan ellátásban részesült, mint az Olimpiai Védnökök Testületének számos más tagja. „Hazugság, hogy luxuskörülmények között laktam volna, és hazugság az is, hogy business osztályon repültem. A valóságban turista osztályon utaztam” – mondta a Népszavának. Ellenben látott olyan politikusokat, akik tényleg a business osztályt vették igénybe: annak ellenére, hogy nem is voltak tagjai az Olimpiai Védnökök Testületének. Neveket nem akart említeni. A VIP-belépőt ritkán használta, főként az ingyenes utcai versenyeket látogatta. Szilágyi György hangsúlyozta, hogy ez egy szakmai út volt, amelyhez szervesen hozzátartozott a sportdiplomáciai kapcsolatok erősítése. Így vett részt az olimpiai Magyar Házban tartott rendezvényen, ahol Orbán Viktor kormányfő és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is felszólalt. Az Olimpiai Védnökök Testülete amúgy Schmitt Pál volt köztársasági elnök vezetésével jött létre, tagjai közé felekezeti vezetők is bekerültek: Kiss-Rigó László szegedi katolikus püspök és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija.

Tárgyalnak a Mi Hazánkkal

Volner János bejelentette, hogy a Jobbikból távozó másik két parlamenti képviselőtársával, Apáti Istvánnal és Fülöp Erikkel tárgyalásokat kezdtek a belépésről a Toroczkai László vezette Mi Hazánk Mozgalommal. Volnerék tájékoztatója jórészt a Jobbik vezetőinek bírálatával telt, Apáti István például „baleknek és lúzernek” nevezte Sneider Tamás pártelnököt.

Simonka ügyeitől félnek Békésben a fideszesek

Bod Péter írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2018.10.30. 19:11

Fotó: Kallos Bea / MTI
Orosházán tárgyalni sem voltak hajlandóak a kormánypártiak arról, hogy vizsgálják ki a költségvetési csalással gyanúsított képviselőhöz köthető szerződéseket. Sőt, még beszélni sem szabad erről.
Simonka Györggyel összefüggő önkormányzati ügyek áttekintésére korrupciós vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte az orosházi képviselő-testület egyik szocialista tagja, Fetser János kedden. Javaslatát egy nappal azután nyújtotta be, hogy a parlament döntött a térségi fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről. A fideszes többség azonban – a név szerinti szavazást követően – napirendre sem engedte venni a javaslatot. Ez annyiban nem meglepő: a testület összetétele miatt a Fidesz mellett az MSZP és a Jobbik adott volna egy-egy képviselőt a vizsgálóbizottságba, amelyben így kisebbségbe került volna a kormányzópárt. Mint arról már többször írtunk, a fideszes képviselőt többrendbeli vesztegetéssel, bűnszervezetben történt, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásra való felbujtással gyanúsították meg. A nyomozók eddigi összesítése alapján Simonkáék több mint 1,4 milliárd forintnyi kárt okoztak az adófizetőknek.  Simonka György ezer szállal kötődik Orosházához. A város annak a választókerületnek a központja, ahol 2014 után az idén is egyéni parlamenti mandátumot szerzett a dél-békési politikus. Politikai értelemben „élet-halál urának” tartották eddig Dél-Békésben Simonkát. A keddi testületi ülésen a MSZP-s Fetser János napirend előtti felszólalásra kért engedélyt, de nem kapott, amire eddig nem volt példa a városban. Mint megtudtuk, egyebek mellett arról beszélt volna: „Többször felhívtam a figyelmet testületi üléseken, hogy a dél-békési maffia szervezetten nyúlja le az uniós forrásokat és az orosházi adófizetők forintjait egyaránt. Több esetben az apparátus és a helyi média cinkos hallgatása mellett gyanús szerződések és előterjesztések tömegét gyártották. Ezeknél az előterjesztéseknél szóltunk, hogy gyanúsak, hányingert lehet kapni tőlük. Észrevételeinket a fideszes képviselők rendre leszavazták, ezzel nem a város, hanem Simonka egyéni és üzleti köreit szolgálva!”