Medvebocsokat gázolt el a vonat Székelyföldön

Publikálás dátuma
2018.10.20. 17:14
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az állatok egyikét egy évesnek, a másik kettőt két évesnek becsülték az illetékesek.
Három medvebocsot gázolt el szombat reggel a székelyföldi Csíkszentmihály községhez tartozó Lóvészen a vonat – közölte az Agerpres hírügynökség. Izsák-Székely Lóránt, a község polgármestere elmondta: az elmúlt napokban többen jelezték, hogy három medvét láttak a lóvészi templom környékén. A polgármester reményét fejezte ki, hogy ez a három medve esett a baleset áldozatául, mert – mint közölte – az állatok félelmet keltettek a faluban. Hargita megyében idén hét medve pusztult el közlekedési balesetekben. Két bocsot Tusnádfürdőn gázolt el a vonat, egy medvét Székelyudvarhely határában, egyet pedig Maroshévíz térségében ütött el gépkocsi. Romániában egyre több gondot okoz a túlszaporodott medveállomány. 2016 előtt a környezetvédelmi tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak, ekkor azonban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Egy tavalyi becslés szerint Romániában mintegy 6800 medve él, és az állomány 85 százalékát a székelyföldi Kovászna, Hargita és Maros megyében, illetve a szomszédos Brassó megyében tartják számon.
Szerző

Szézezrek tüntettek a Brexit ellen Londonban

Publikálás dátuma
2018.10.20. 17:03

Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP
A szervezők szerint 150 különbusz szállította a tiltakozókat a brit fővárosba. A résztvevők számát 570 ezer körülire becsülték.
Minden eddiginél nagyobb, több százezres tüntetést tartottak szombaton Londonban a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) ellen, illetve azért, hogy legalább a Brexit feltételrendszeréről újabb népszavazás dönthessen. Az MTI összefoglalója szerint a hatalmas megmozdulást a People's Vote – A nép voksa nevű kampánycsoport szervezte, amely tavasszal alakult ismert közéleti személyiségek, politikusok és üzleti vezetők részvételével az újabb népszavazás kiharcolására. A People's Vote júniusban, az EU-tagságról tartott népszavazás második évfordulóján már tartott egy tömegdemonstrációt, amelyen hozzávetőleg százezren vettek részt. A szombati tüntetésre azonban a szervezet saját becslései szerint ennek a tömegnek a sokszorosa gyűlt össze. A People's Vote a rendezvényt biztosító aktivisták helyszíni számításait idézve szombat délután azt közölte, hogy a résztvevők száma 570 ezer körüli. A Scotland Yard szóvivője szerint a londoni rendőrség nem tudja felbecsülni a tömeg nagyságát.
FOTÓ: AFP / NIKLAS HALLE'N
A demonstrációra vidékről is tízezrek érkeztek. A szervezők szerint 150 különbusz szállította Londonba a tüntetőket, emellett vonattal is nagyon sokan utaztak a brit fővárosba, még olyan távoli vidékekről is, mint a Skócia északi partjai előtt fekvő Orkney-szigetek. A menet a Hyde Park keleti szélénél húzódó elegáns sugárúton, a Park Lane-en gyülekezett, és innen vonult át a parlament előtti térre, érintve a miniszterelnöki rezidenciának otthont nyújtó kis utcát, a Downing Streetet is. A menetet Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere vezette. Khan a demonstráción kijelentette, hogy ez a menet a jövőért szól, azokért a fiatalokért, akiknek hangja a 2016-os népszavazáson – amelyen a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe – nem hallatszott. A polgármester szerint Theresa May konzervatív párti miniszterelnöknek nincs felhatalmazása arra, hogy szerencsejátékot űzzön a fiatal generáció jövőjével.
FOTÓ: AFP / NIKLAS HALLE'N
Khan hozzátette: a népszavazáson sem voksolt senki arra, hogy elszegényedjen, sem arra, hogy kockára tegye például a külföldi EU-országokból érkezett szakemberek tízezreit foglalkoztató állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) működőképességét. Sadiq Khan szerint a Brexit-folyamat eddigi két éve alatt világossá vált, hogy Nagy-Britannia most már csak egy rossz kilépési megállapodás, vagy a megállapodás nélküli kilépés között választhat.
Ez milliónyi mérföldekre van attól, amit két és fél éve ígértek nekünk a Brexit-tábor szószólói, és éppen ezért elengedhetetlenné vált az újabb népszavazás kiírása

– mondta a londoni polgármester.

Ugyanezt követelte a minap Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök, valamint Sir Nick Clegg egykori liberális demokrata és Lord Michael Heseltine volt konzervatív párti miniszterelnök-helyettes is több európai napilapban és a Guardian című baloldali brit újságban megjelent közös cikkében. A három egykori politikus úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi konzervatív párti brit kormány képtelen felfogni a Brexit várható gazdasági árát, a Brexit szószólói pedig továbbra is „a tagadás fantáziavilágában élnek”. A brit kormány azonban mereven elzárkózik bármiféle újabb népszavazás lehetőségétől. Theresa May miniszterelnök korábban személyesen is kizárta az újabb népszavazás lehetőségét Nagy-Britannia EU-tagságáról. May a Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak írt cikkében kifejtette, hogy a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott referendumon milliók fejezték ki akaratukat, sokan évtizedek óta először bíztak is abban, hogy szavazatuk számít, és abban, hogy a politika, amely sokáig nem törődött velük, most meghallja szavukat. Theresa May szerint ha ezek után még egyszer feltennék nekik az EU-tagságról szóló kérdést, az a demokrácia és a népszavazásba vetett választói bizalom súlyos elárulása lenne.
Szerző
Fotó: AFP

"Ezek az emberek nem amerikai álmot keresnek, a rémálom elől menekülnek.”

Egy hondurasi ellenzéki politikus, Jari Dixon foglalta össze egy mondatban, miért kel útra több ezer ember, hogy valahogy megpróbáljon elérni a mexikói-amerikai határig.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2018.10.20. 15:27
Szombat reggelre hatalmas tömeg érte el a guatemalai-mexikói határt
Fotó: PEDRO PARDO / AFP
Mexikói rohamrendőrök tartóztatták fel a tömeget, akik áttörték a határkerítést
Fotó: PEDRO PARDO / AFP
Verekedés tört ki, mert a tömegben lévő emberek arra számítottak, hogy simán átmehetnek majd Mexikóba
Fotó: PEDRO PARDO / AFP
Többen a lezárt határhídról beugráltak a Suchiate folyóba
Fotó: PEDRO PARDO / AFP
A mexikói hatóságok jelezték, hogy csak az érvényes útlevéllel és vízummal érkezők mehetnek be azonnal az országba
Fotó: PEDRO PARDO / AFP
A több ezer kilométeres utat a becslések szerint 3000 ember tette meg, a legtöbben gyalog
Fotó: ORLANDO ESTRADA / AFP
A hondurasi elnök közlekedési eszközt kínálnak bárkinek, aki úgy dönt, hogy hazatérne
Fotó: JOHAN ORDONEZ / AFP
Hondurast és az USA-t két ország - Guatemala és Mexikó -, több száz fegyveres katona és 2600 kilométer választja el egymástól
Fotó: JOHAN ORDONEZ / AFP
Mióta 2016-os választási kampányában Trump bejelentette, hogy falat emel a mexikói határon, a sokadik karaván indul Hondurasból
Fotó: JOHAN ORDONEZ / AFP
Trump inváziótól tart, ezért fél Közép-Amerikának megüzente, megszünteti a térség segélyezését, ha nem állítják meg a tömeget
Fotó: ORLANDO SIERRA / AFP
A mexikói kormány felajánlotta a, hogy menedékjogért folyamodhatnak az országukban is, és munkához segítik őket
Fotó: JOHAN ORDONEZ / AFP
A 9 milliós Hondurasban a lakosság közel kétharmada él szegénységben
Fotó: ORLANDO ESTRADA / AFP
Az országban súlyos probléma a korrupció és a bandaháború
Fotó: ORLANDO ESTRADA / AFP
„Inkább rohadok meg egy amerikai börtönben, mint hogy vérbe fagyva feküdjek Honduras utcáin”
Fotó: JOHAN ORDONEZ / AFP
2018-ban eddig 42 ezer guatemalai, 33 ezer hondurasi és 11 ezer salvadorit utasítottak ki a határőrök
Fotó: HERIKA MARTINEZ / AFP