A szuverenitás hete

Megvédtük magunkat már megint, ha nem is a török pasától, mert vele örök barátságban vagyunk, hanem Judith Sargentinitől és brüsszeli ármádiájától. Az országgyűlés határozatot hozott a magyar szuverenitás megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról. Sargentini és bandája máris riadtan menekül, mint a vámpírok a fokhagymától és a kereszttől.
De nézzük, mi van a honvédő határozatban. „A Sargentini-jelentés a demokratikusan megválasztott magyar parlament saját hatáskörében meghozott döntéseit, Alaptörvényét, jogszabályait és személyi döntéseit támadta meg. Ezzel túllépte hatáskörét és megsértette Magyarország szuverenitását.”
Ami nem igaz. A jelentés, illetve a határozat ugyanis nem sértette meg Magyarország szuverenitását, hiszen amikor beléptünk az EU-ba, lemondtunk szuverenitásunk egy részéről, és vállaltuk uniós jogszabályok, alapelvek betartását. Ha pedig ezeket egy magyar jogszabály sérti, akkor a magyar szabályokon kell változtatni, tetszik érteni?
„Megdöbbentőnek tartjuk, hogy az Európai Parlament bevándorlást támogató képviselői azért ítélik el Magyarországot, mert megvédte a határait” – olvasható a határozatban. Csakhogy ilyesmi nem szerepel a szövegben. Tényleg megdöbbentő. „Visszautasítjuk a jelentést, amely azért támadja Magyarországot, mert nem fogadott be bevándorlókat.” Dettó. Egy szóval sem bírálják emiatt a kormányt. A jogállam szétverése miatt annál inkább.
„Felháborítónak tartjuk, hogy […] csalással fogadták el a Magyarországot és a magyar embereket rágalmazó jelentést.” Jó kis mondat, szinte minden szava hazugság. Csalásról szó sem volt, mert az uniós parlament kikérte a jogi szolgálat előzetes véleményét arról, hogyan kell beszámítani a tartózkodó szavazókat. Magyarországot és a magyar embereket pedig nem rágalmazta senki. A magyar kormányt kritizálták dokumentumokkal alátámasztva.
„Hisszük, hogy az Európai Unió minden tagállamát megilleti a szabad politikai gondolkodás joga, amiért semmilyen hátrány nem érheti őket.” Azt ugyan nehéz elképzelni, amint Magyarország szabadon gondolkodik, de még ha ezen az idiotizmuson túl is teszem magam, ezért nem éri az országot hátrány. Legföljebb azért (fogja esetleg), hogy a kormány felszámolja a demokratikus intézményeket és normákat. Gondolkodás nélkül. 
„Kijelentjük, hogy Magyarország maga védi a határait! Fenntartjuk a kerítést, és nem engedjük, hogy elvegyék tőlünk a határőrizet jogát.” Nem veszik el. A héten tartott európai csúcson például arra jutottak Orbán Viktor részvételével, hogy „megvizsgálják, milyen közös minimum-előírásokat dolgozzanak ki a külső határok ellenőrzésére, mindezt a tagállamok felelősségének tiszteletben tartásával.” Egyébként meg két hónapja Orbán Pozsonyban személyesen mondott köszönetet azért, hogy szlovák határőrök (plusz még csehek és lengyelek) segítséget nyújtottak a magyar határvédelemhez. Akkor most határozatban bélyegezzük meg Orbán Viktort, mert nem egyedül védtük a határainkat?
Szerző
Bolgár György
Frissítve: 2018.10.21. 10:30

Balog Zoltán lelke

A szegénység elleni küzdelem világnapján (október 17.) nyilatkozott Balog Zoltán volt emberminiszter az ATV reggeli műsorában. Persze nem a szegénységről beszélt, de még csak nem is arról a botrányos törvényről, amely két nappal korábban lépett életbe, és a hajléktalanok nyomorúságos életét teszi még nyomorúságosabbá. Pedig azt hittem, erről fog beszélni; leadván képviselői mandátumát – ezen a napon tette meg -, megszabadulva a kormányzati felelősségtől, immár szabad emberként, még inkább szabad református lelkészként, megengedi magának, hogy kiálljon az utcáról is elüldözendő szegényekért. Vagy esetleg beszél arról, hogy ő miként képzeli el a segítségnyújtást.
De nem. Balog miniszter úr – jár neki ez a megszólítás - egyáltalán nem szólt a hajléktalanokról. A nyomorgó gyerekekről sem, pedig velük már vacsorált – még 2013 decemberében – a Hilton szállóban. (Jó lenne tudni, hova járnak azóta étkezni ezek a gyerekek.) Balog miniszter – jár neki a megszólítás? – arról nyilatkozott, hogy hamarosan irodákat fog nyitni Európa nagyobb városaiban, sőt lehet, hogy ő maga is jelentősebb tevékenységet fejt majd ki Brüsszelben. Teszi mindezt a Polgári Magyarországért Alapítvány nevében. Tudják, arról az alapítványról van szó, amely minden évben spontán meghívja Orbán Viktort, hogy tartson évértékelő beszédet. 
Nos, ez az alapítvány, illetve annak képviselői - tudtuk meg a minisztertől(?), lelkésztől (?), a hétköznapok robotosától (?) - azért veszik a vállukra a vándorbotot, hogy tájékoztassák a világot, mi vár rájuk, ha nem akadályozzák meg a bevándorlást. Balog Zoltán volt emberminiszter, reaktivált lelkész arra vállalkozik most, hogy lehetőleg megakadályozza szerencsétlen emberek menekülését a halálból, a szegénységből, az üldöztetésből. Balog lelkész arról akarja meggyőzni Európát, hogy milyen károkat okoz magának, ha beenged más vallású, más identitású embereket. Balog lelkész határozott célja, hogy exportálja a kontinens nagy városaiba Orbán Viktor gyűlölet-politikáját. 
Balog lelkész kész arra, hogy azt a hazugság cunamit, amit a Fidesz, illetve annak elnöke ráeresztett a magyar emberekre, immár más országok állampolgáraira is rázúdítsa. Hogy ezt pontosan kinek a pénzéből teszi majd, ki finanszírozza ezeket az irodákat, és hány munkatárssal, mekkora büdzsével fogják végezni munkájukat, arra nézvést nem kaptunk felvilágosítást. De nyilván nem kell aggódnunk; meg fogják találni a módját, hogy úgy tűnjék: jószándékú, a határkerítést védő magyar emberek adományai biztosítják az irodák fenntartását és a dolgozók alkalmazását. Balog miniszter pedig nyilván akkor lesz elégedett, ha egyre több olyan társra talál Európában, aki megveti a más földrészről érkezőket, és partner lesz abban, hogy elüldözzön mindenkit, aki nem a keresztény kultúrára - de csakis olyanra, amilyet a magyar miniszterelnök elképzel - esküdött fel. 
És ha mindezt sikerült elérni, Balog lelkész visszatérhet az ő gyerekihez, egyenesen a Hilton vacsoraasztalához.
Szerző
Németh Péter
Frissítve: 2018.10.21. 10:32

Kóla és popcorn

Szűk öt hónap alatt másodszor veselkedik neki az LMP kongresszusa a társelnök-választásnak. Májusban egy az ellenzék szempontjából katasztrofális, a zöldpártnak viszont mandátumnövelést hozó parlamenti voksolást követően, tettlegességig fajuló, etikai vizsgálatokkal és elmarasztalásokkal, kizárásokkal és lemondásokkal terhes időszak végére próbáltak pontot tenni a küldöttek, akik Szél Bernadett mellé a köz előtt kevéssé ismert Keresztes László Lórántot emelték maguk fölé. Most utóbbi mellé keresnek társat, a fél éve még miniszterelnök-jelölt képviselőasszonyt ugyanis elfújta a szél…
Egészen pontosan a párt etikai bizottsága, mely nagyjából olyan csapásszámmal ügyködik, mint Berija a legrosszabb napjain: kevés olyan élvonalbeli politikusa van az LMP-nek, aki ellen még nem indult vizsgálat, mely után ne marasztalták volna el. Szél Bernadett már nemcsak az elnökségről, de a párttagságáról is lemondott, s mivel a párt másik korábbi plakátarca, Hadházy Ákos már korábban önállósodott, így nagyjából nem maradt olyan klasszik LMP-s, akinek a fotója és neve láttán nem tárja szét tanácstalanul a karját a választó. Így aztán importra szorul a párt: a legújabb jelölt Demeter Márta, aki két éve ilyenkor még az MSZP-frakció üdvöskéjének számított, és még alig száradt meg a pecsét az LMP-s tagfelvételi kérelmén, melyet – a párt egyedi szabályait kihasználva – néhányan rendre meghekkeltek korábban.
Elvileg most mégis ő triumfálhat, még úgy is, hogy a vak is látja, vele az LMP a szíve fölé helyezi a céltáblát. Mostantól majd lehet őket önfeledten szocizni, legalábbis Demeter miatt, mert Keresztes viszont leginkább egy zöld jobbikosra hajaz, s ekképpen a radikálisokkal bratyizna. Mindeközben a háttérből felsejlik – az amúgy az etikai bizottság által szintén kikezdett és mindentől eltiltott – Ungár Péter árnyéka. Nehéz elképzelni, hogy a jövőben nem habzik fel megint a leves, viszont a kívülálló számára remek kis mozi sülhet ki ebből az egészből.
A kormánypártok már be is készítették a kólát és a popcornt.
Szerző
Vas András
Frissítve: 2018.10.21. 10:29