Előfizetés

A robotizált istállóba is a Fideszen keresztül vezet az út

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2018.10.19. 13:43
Nagy István agrárminiszter
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
A kocsi tehenészet avatására kormánypárti email-címen lehetett regisztrálni az MTI-sajtómeghívó alapján. Volt telefonszám is, de azt tévesen adták meg. A Fidesz szerint ők nem kértek regisztrációt, félreértés történt.
A teljes magyar sajtó beszámolt csütörtökön és pénteken az egymilliárdos beruházással épült, robotizált kocsi istálló átadásáról, ahol Nagy István agrárminiszter monmdott köszöntőt – ám hozzánk hasonlóan szinte minden médium az MTI tudósítását szemlézte, még néhány agrárportál is. 
Az ok nem csak az lehet, hogy a Komárom-Esztergom megyei Kocs messze van a Nagykörúton túl már csak fázva tekintő fővárosi szerkesztőségeknek – a sajtóesemény MTI-s meghívója ugyanis minden volt, csak nem egyértelmű. 
Az Aranykocsi Zrt. felturbózott tehenészetét még meg lehetett volna találni a megadott földrajzi koordináták és helyrajzi szám alapján, sajtókapcsolatként viszont két furcsa elérhetőséget kínált a távirati iroda: a nagy.katalin@fidesz.hu emailt és egy, téves telefonszámot az Agrárminisztérium egyik sajtómunkatársához. Utóbbi azért is kínos, mert az eseményt a minisztérium is kiemelten kezelte.
„Igen, tudunk a hibákról, nekünk is szóltak, hogy nem stimmel a szám” – mondta a Népszava kérdésére sajnálkozva a tárca egyik munkatársa.  
Czunyiné Bertalan Judit
Fotó: Népszava
A fideszes email-re magyarázat lehet, hogy az eseményen Nagy István agrárminiszter mellett többek között részt és beszédet tartott Czunyiné Bertalan Judit fideszes országgyűlési képviselő. Hogy miről beszélt, arról sajnos nincs információnk, 
mert Czunyinét még az eseményről tudósító MTI sem tartotta fontosnak idézni.

Félreértés történt

Bizonyítékként marad tehát néhány fénykép, ahogy a fideszes országgyűlési képviselő zebracsíkos poncsóban mosolyog a tehenészet közepén felállított pódiumon. Az email tulajdonosától próbáltuk megtudni, hogy miért kell pártcímen regisztrálni egy modernizált istálló avatására. Kérdésünkre Pákozdi-Nagy Katalin válaszolt, aki félreértéssel magyarázta a történteket:  „Bizonyára félreértés történt, a szervező Aranykocsi Zrt. meghívóját küldtem ki a megyei sajtónak (így járunk el, ha képviselő asszony megyei/választókerületi rendezvényen vesz részt). Regisztrációt mi nem kértünk"  - írta Czunyiné munkatársa.

Momentum: Németh Szilárdnak és Fónagy Jánosnak is van lakáskassza-megtakarítása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.19. 13:15

Fotó: Népszava
Összegyűjtötték azokat a képviselőket, akik megszavazták az ltp megszüntetését, miközben nekik is van.
Képviselők, akik megszavazták az ltp megszüntetését, de közben nekik is van” címmel tett közzé egy gyűjtést a Momentum a Facebook-oldalán. Az összeállítás szerint van lakás-takarékpénztári megtakarítása – Bányai Gábornak, – Barcza Attilának, – Böröcz Lászlónak, – Cseresnyés Péternek, – Hoppál Péternek, – Zsigmond Barna Pálnak, – Fónagy Jánosnak, – Gelencsér Attilának, – Győrffy Balázsnak, – Juhász Hajnalkának, – Németh Szilárdnak, – Ovádi Péternek, – Révész Máriusznak – és Szatmáry Kristófnak is.
„Vajon az országgyűlési képviselők is medencére és szaunára költötték a lakástakarékpénztárhoz kapcsolódó állami támogatást?”

– tette fel a kérdést a Momentum.

Ezzel arra utaltak, hogy Bánki Erik azzal indokolta javaslatát: a lakástakarék-pénztári rendszer nem támogatta kellő hatékonysággal a családok otthonteremtését, és az állami támogatásból akár szaunát vagy medencét is lehetett építeni, viszont extraprofitot termelt az azt működtető pénzintézeteknek.

Pontosítás

Amerikai intőt kapott Kijev és Budapest is című cikkünk megjelenése után, melyben egy zárt nagyköveti találkozóval kapcsolatban Niclas Trouvé svéd nagykövetet is idéztük, a diplomata lapunknak írt levelében azt kérte, pontosítsuk a tőle idézetteket. Eszerint nem használta Magyar Levente külügyi államtitkárnak címzett kérdésében az „álszent” kifejezést a magyar kormányra a Mirotvorec szélsőséges ukrán honlapon listázott magyar nemzetiségű tisztviselőkkel kapcsolatban. A diplomata leszögezte, hogy elítéli a feketelistázás jelenségét, az állította általánosságban, hogy személyek megnevezése és megszégyenítése nem segít az eszkalálódó feszültségeken és nem a konstruktív megoldás vagy párbeszéd irányába mutat. Azt is leszögezi, hogy rosszul idézték, soha nem állította, hogy a magyar kormány maga készítene ilyen listákat. Amit valójában kérdezett, hogy amikor idehaza a kormányközeli magyar médiumokban civil aktivistákat, újságírókat listáznak és neveznek Soros-ügynöknek, akkor a magyar kormány miért nem reagált hasonlóan érzékenyen és elítélően, miért helyeselték ezeket a listákat.