Előfizetés

Gigavállalat születik: egyesül Mészáros Lőrinc két tőzsdei cége

Törő András
Publikálás dátuma
2018.10.18. 12:31

Fotó: Népszava
Az egyesült befektetési holding a BÉT negyedik legnagyobb cége lesz, a Telekommal holtversenyben.
Csütörtökön a kereskedés megkezdésétől 13 óráig a Budapest Értéktőzsdén (BÉT) felfüggesztették a jórészt az Orbán Viktor kormányfő közeli barátjaként nyilvántartott Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdekkörébe tartozó az Opus Global Nyrt., valamint a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. részvényeinek kereskedését. Miután a két társaság jelezte, hogy a részvényeik árfolyamát jelentősen befolyásoló  bejelentésre készülnek. Erre nem is kellett sokat várni, ugyanis a Napi.hu részvénykonferenciája adott alkalmat Jászai Gellértnek, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatójának, az Opus Nyrt. igazgatósági tagjának, hogy ismertesse az igazgatóság döntését – melyet még a társaságok decemberi közgyűlésének jóvá kell hagynia,  hogy megteszik az első lépéseket a két cég egyesülésére. A többlépcsős folyamat végét jövő év március végére jósolta. A BÉT történetében arra még nem volt példa, hogy két tőzsdei társaság egyesüljön. A fúzió révén egy egymilliárd eurós piaci kapitalizációjú, tőkeerős cég jön létre, amellyel megvalósíthatók a távlati, regionális terjeszkedést is magába foglaló célok. Mint a konferencián Jászai Gellért hangsúlyozta, ma már ez a tőkenagyság a nemzetközi porondon minimális  elvárás. Ezzel a BÉT negyedik legnagyobb kapitalizációjú társasága lesz, egyenlőre a Magyar Telekom Nyrt.-vel holtversenybe, így felkerül a vágyott bluechip kategóriába. A tőkeemelési sorozat végén az Mészáros Lőrinc részesedése az Opusban 70, a Konzumban pedig mintegy 80 százalékot ér majd el.  A közös cég három stratégiai húzóágazatban szeretne leginkább erősödni, ezek az energetika és ipar, a pénzügyi szektor illetve az it- és a telekom szektor. A telekomszektorral kapcsolatban Jászai Gellért elmondta, hogy több tárgyalást folytatnak, hozzátéve: „Én csodálkoznék, ha az egyesült befektetési holdingnak ne lenne más érdekeltsége."

Bejelentésére vár a tőzsde, felfüggesztették a Mészáros-cégek részvényeit

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2018.10.18. 09:14

Fotó: Népszava
Az Opus Global Nyrt. és a Kunzum Nyrt. is olyan hírt fog közölni, ami jelentősen befolyásolja a papírok értékét.
Felfüggeszti az Opus Global Nyrt. részvényeinek kereskedését a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) csütörtökön a kereskedés kezdetétől a lezárás szakasz végéig. A BÉT csütörtöki közleménye szerint a kibocsátó szerdán azt közölte, hogy részvényeinek árfolyamát egy csütörtöki tájékoztatása várhatóan jelentős mértékben befolyásolja. A Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő Opus Global ezért kérte értékpapír-kereskedésének felfüggesztését.  Hasonló közleményben jelentették be a szintén Mészáros érdekeltségében lévő Konzum Nyrt. részvényeinek felfüggesztését.  

322,16 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2018.10.18. 08:08
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon csütörtök reggel.
Az euró 322,16 forinton forgott reggel hét órakor, 6 fillérrel erősödött a szerda esti 322,10 forinthoz képest.
A dollár árfolyama 279,65 forintról 280,10 forintra, a svájci franké pedig 281,29 forintról 281,59 forintra kúszott fel.
A jent 2,4902 forinton jegyezték, szemben a szerda esti 2,4898 forinttal.
Az euró 1,1500 dolláron forgott, napi szinten 0,02 százalékkal gyengült.
A svájci frankhoz képest 0,04 százalékkal gyengült az euró, 1,1440 frankot ért.
Egy dollárért 0,9948 frankot kértek, 0,05 százalékot veszített értékéből a dollár. A jenhez képest 0,18 százalékkal gyengült a dollár, csütörtök reggel 112,47 jent ért.