EU-csúcs - May ugyanazt mondta, de azt legalább nyugodtan

Publikálás dátuma
2018.10.17. 21:56
Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke
Fotó: Dursun Aydemir / AFP
Testbeszédével pozitív üzenetet küldött – az Európai Parlament elnöke ennyi biztatót tudott mondani Theresa May brüsszeli felszólalásáról.
Theresa May brit miniszterelnök nem tett jelentős új javaslatot, nem határozott meg semmilyen lényegi elemet sem a Brexit-tárgyalások érdekében - közölte Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, az uniós tagországok háromnapos csúcstalálkozójának kezdetén tartott sajtótájékoztatóján szerdán. Tajani véleménye szerint nincs semmi lényeges új tartalom az ismertetett brit álláspontban, de úgy érzi, a politikai akarat megvan úgy az uniós, mint a brit oldalon a továbblépéshez. Mint elmondta, May beszédét nyugodtabb hangvétel jellemezte, mint a legutóbbi, Salzburgban tartott informális csúcstalálkozó alkalmával - idézi nyilatkozatát az MTI.
„A megállapodást tekintve derűlátó szeretnék lenni, mert May üzenete pozitív volt. Noha a tartalmat tekintve nincs újdonság, a testbeszéd pozitívabb volt, mint korábban”

- mondta Tajani.  Mint hozzátette, a tagországi vezetők jól fogadták Michel Barnier uniós főtárgyaló javaslatát,  az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnését követő, korábban 2020 végéig tervezett átmeneti időszak további egyéves meghosszabbítására.
A brüsszeli csúcson először az uniós tagállamok vezetői tanácskoznak a megszokott keretek között, főként a Brexitről, a belső biztonságról és a migrációról, majd ezután sor kerül a 12. Ázsia-Európa (ASEM) csúcstalálkozóra 51 ország állam- és kormányfőjének részvételével. A nyitónap az Egyesült Királyság kilépésének kérdéséről szól, mivel az eredeti tervek szerint most kellene megállapodni a kiválás feltételeiről, de ez szakértők szerint valószínűleg nem fog sikerülni. A bennmaradó tagállamok vezetőinek munkavacsorájára meghívták a brit kormányfőt, akivel megvitatták a problémás kérdéseket, ezután huszonhetes körben folytatódik az ülés Michel Barnier uniós főtárgyaló részvételével.
Szerző
Frissítve: 2018.10.17. 22:09

Heti két ukrán katona lesz öngyilkos

Publikálás dátuma
2018.10.17. 18:17
Illusztráció
Fotó: Mikhail Palinchak / Ukrainian Presidential Press Off / Sputnik
A kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanása óta 900 ukrán katona halt erőszakos halált a harcmezőkön kívül. Az okot a csatatéren átéltekben látja a katonai főügyész.
Anatolij Matiosz, Ukrajna katonai főügyésze arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai háború kezdete óta közel 900 katona halt meg öngyilkosság és gyilkosság miatt - írja a Karpatinfo.net. Azaz 2014 óta két teljes zászlóaljnyian haltak meg a harcmezőn kívül. Az idei évet nézve, az ukrán fegyveres erők kötelékében szolgálók közt csak öngyilkosságból 2-3 történik hetente.
Enek oka a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) lehet

- vélekedik Matiosz. Azaz a rengeteg erőszakos halál áttételesen mégis a háború következménye.
Mint a katonai főügyész megjegyezte, a helyzet kezeléséhez Izraeltől, az Egyesült Államoktól, Kanadától és az Egyesült Királyságtól tervez tanácsot kérni Ukrajna, minthogy ezeknek az országoknak már szembe kellett néznie a PTSD hatásaival.
Szerző

Nem volt terrorista a kölni túszejtő

Publikálás dátuma
2018.10.17. 16:41

Fotó: OLIVER BERG / FAP/dpa
A fegyver sem volt igazi, amivel a mentális problémákkal küzdő 55 éves férfi fenyegetőzött. A benzin, amit meggyújtott, viszont igen.
A hétfőn dél körül kirobbant kölni túszdráma elkövetője szír származású, 2021-ig volt engedélye Németországban tartózkodni. Ennek kapcsán többen felvetették, hogy bizonyára terrorista, és egy szemtanú még azt is hallani vélte, hogy az Iszlám Államhoz tartozónak mondja magát. Ám mint a német rendőrség vizsgálatából kiderült, nem terrorista, csak mentális problémákkal küzd - írja az Euronews.
Az 55 éves, munkanélküli férfinek pszichológiai problémái voltak, és már többször került a rendőrség látókörébe utcai balhék miatt.

A férfi hétfőn dél körül először a főpályaudvarnál található Mc'Donaldsba rohant be, ahol egy benzineskannával, egy játékpisztollyal, egy gázpalackkal és az azokra ráragasztott fémgolyókkal keltett pánikot. A rendetlen, zilált külsejű, hosszú ősz hajú támadó szemtanúk szerint ezután benzint öntött a földre és meggyújtotta, égési sebeket okozva ezzel egy 14 éves lánynak - és beindítva a tűzjelzőt. Ennek riasztására a hatóságok kiürítették az állomás épületét és leállították a vonatközlekedést. Miután a gyorsétteremben a tűzre beindult az automatikus oltóberendezés, és füst töltötte meg a helységet, a bent lévők pedig sikoltoztak, a férfi a közeli patikába futott, és túszul ejtette az ott tartózkodó női alkalmazottat több mint egy órára. A kiérkező rendőrséggel hosszas, feszült tárgyalásba bocsátkozott, míg azoknak több lövéssel sikerült hatástalanítani.
Szerző
Témák
Köln túszejtés
Frissítve: 2018.10.17. 17:32