Előfizetés

Kormányzati honlapon listázzák a volt pártfunkcionárusokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 18:01
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) beszédet mond a Párt-Állam-Párt című nyilvános internetes adatbázis b
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Nyilvános adatbázis készült az egykori pártfunkcionáriusokról, háromezer személy adatai kerültek fel egy honlapra. A kancelláriaminiszter szerint „az embertelen rendszereket emberek működtették", ezért személyes felelősségük megkerülhetetlen.
Szeretné tudni, hogy a szomszéd bácsi pártbizalmi volt-e az átkosban, vagy hogy a parlamentben ma hány volt pártfunkcionárius ül? A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Magyar Nemzeti Levéltár közös adattára választ adhat a kérdésekre, a két intézet ugyanis  listát állított össze a a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) és a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) megyei, járási és városi pártfunkcionáriusairól. 
A Párt -Állam-Párt néven működő adatbázis jelenleg 3000 ezer funkcionárius és 1500 testület és szervezeti egység adatait tartalmazza, és később is folyamatosan bővülni fog. A projekt szerdai budapesti bemutatóján Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is részt vett, aki – az MTI összefoglalója szerint – arról beszélt, hogy kollektív felelősség nem létezik, „Az embertelen rendszert emberek működtették”, és ha a felelősök élettörténetét nem tárják fel, „az azzal a veszéllyel járhat, hogy a demokráciában is áldozattá válnak azok, akik a diktatúra áldozatai voltak”.
Jó észben tartani, hogy Gulyás ezt egy olyan demokráciában beszél embertelen rendszerekről, amelyben a kormány:
  • kriminalizálja a hajléktalan életformát, ahogy Kádár-rendszerben a munkakerülőnek tartott személyekkel tették;
  • bűnözőként kezeli a menekülteknek alamizsnát, jogsegélyt nyújtó civileket;
  • egyetlen nap alatt felszámolja százezrek előtakarékossági és otthonteremtési terveit.
  • Ahol a miniszterelnök március 15-én, választások előtt azzal fenyegeti az ellenzéket és a Fidesz kritikusait, hogy elégtételt vesz majd rajtuk.
  • Ahol a miniszterelnök azok, akik a migránsoktól rettegve rongálnak és fenyegetőznek, csak határozottan és érthetően fejezik ki véleményüket – és ez helyes.
Ezek után csak még igazabbnak tűnik a kancellária miniszter megállapítása, hogy kollektív felelősség nem létezik.
Az adatbázis a paap.mnl.gov.hu oldalról érhető el – elvileg, hiszen már már a honlap betöltésekor akadályba ütköztünk. A kormányzati szerverről működő lap ugyanis felhasználónevet és jelszót kér. Bár erre vonatkozó leírást nem találtunk, a belépéséhez és böngészéshez valószínűleg a NEB honlapján kell regisztrálni, megadva nevünket és email-címünket

Bombát találtak a Lánchídnál

MTI
Publikálás dátuma
2018.10.17. 17:51
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Aknagránát került elő a fővárosban, a Lánchíd pesti hídfőjénél szerda délután; a tűzszerészek a robbanótestet elszállították - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel.
Markovics Zita elmondta: egy német gyártmányú, 120 milliméteres második világháborús aknavetőgránátot találtak.
A tűzszerészi munkálatok miatt csak egy rövid időre korlátozták a gyalogosforgalmat - közölte a kommunikációs tiszt.

Echo TV helyreigazít: az állam hozta Magyarországra az erőszaktevéssel gyanúsított menedékkérőt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 17:27

Fotó: Népszava
Korábban vehemensen állították, hogy a Helsinki Bizottság a "felelős". Most egy kínos helyreigazításban kénytelenek beismerni: a kerítésépítő magyar állam járt közben a férfi érdekében.
Az EchoTv elismerte, hogy - szembe azzal, amit leírtak - nem a Magyar Helsinki Bizottság miatt volt Magyarországon a szexuális erőszakkal meggyanúsított afgán menekült. Valótlanul állították ezt, fogalmaznak, hozzátéve:
"a valóság ezzel szemben az, hogy a cikkben megnevezett személy azért tartózkodhatott Magyarországon, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal oltalmazottként ismerte el".

Jogi segítséget vagy képviseletet a Magyar Helsinki Bizottság egyetlen alkalmazottja vagy megbízottja sem nyújtott neki.
A kínos helyreigazítást kiszúró a hvg.hu azt írja az EchoTv az Origo hamis cikkét cikkét vette át. Megemlékezik a helyreigazításról közösségi oldalán a Helsinki Bizottság is. Mint írják, korábban a Magyar Hírlap is helyreigazította a hírt.