A kormány az EU bíróságánál panaszkodik a Sargentini-jelentés miatt

Publikálás dátuma
2018.10.17. 15:21
Trócsányi László igazságügy-miniszter
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint a tartózkodás nemet jelent, ezért a jelentés elfogadása is szabálytalan volt. A magyar képviselők tartózkodó szavazataival valahogy nincs ilyen problémája a kabinetnek.
A kormány az Európai Unió Bíróságához fordult szerdán, mert vitatja a Sargentini-jelentés európai parlamenti (EP) elfogadásának szabályszerűségét - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Trócsányi László igazságügy-miniszteer
A magyar kormányzati álláspont szerint az EU alapszerződés hetes cikk szerinti eljárás Európai Tanács előtti megindítására irányuló EP-szavazáson nem volt meg a szükséges kétharmados többség, a tartózkodások ugyanis leadott szavazatként értékelendők - fejtette ki a miniszter, aki szerint az Európai Parlament a saját szabályait sem tartotta be.
Trócsányi úgy véli, egyértelmű rendelkezés, hogy a tartózkodó szavazatokat is figyelembe kell venni, a tartózkodás is egy szavazat, méghozzá nem szavazatnak minősül, és ez alapján nem volt meg a szükséges kétharmados többség az EP-szavazáson. Ez egy nagyon fontos, precedens értékű ügy, hiszen az EU egy jogközösség, és ha a tagállamoktól elvárható a szabályok betartása, akkor ugyanúgy az EU intézményeitől, köztük az EP-től is - mondta a tárcavezető.
Csakhogy az EP jogi szolgálata egyértelműen kimondta: a tartózkodás nem számít bele a voksolás végeredményébe, így csak a leadott igen-nem szavazatok aránya döntött a jelentés kétharmados elfogadásánál. 
A magyar jogrendben figyelembe veszik a tartózkodást, valamint a szavazók számát a voksolás értékelése során. A kétharmados döntésnél ez is fontos – ugyanis a tartózkodó és nemmel szavazó képviselőket is le kell győzni. Csakhogy a magyar országgyűlési szavazás rendjében sincs olyan, hogy tartózkodó voksokat nemnek számolják el - a tartózkodás lényege, hogy az így szavazó országgyűlési  vagy ep-képviselő nem akar állást foglalni.
Ezt nem voksnak tekinteni pont olyan önkényes megoldás lenne, mint ha a „nem válaszolok”- reakcióból valaki csak a „nem” szót tekintené feleletnek.

Trócsányi László lamentálása pedig már nem változtat azon, hogy Magyarország ellen már megindult a 7-es cikkely szerinti eljárás. Az uniós országok EU-ügyi miniszterei keddi, luxemburgi ülésükön megállapodtak arról, hogy Magyarország írásban fog reagálni az Európai Parlament 7. cikk szerinti eljárást kezdeményező jelentésére. Az Európai Bizottság pedig egy tényszerű beszámolót fog készíteni a Magyarországgal szemben kezdeményezett kötelezettségszegési eljárásokról.  
Szerző

Napi Mészáros: ma egy 2,3 milliárdos közbeszerzést nyert el

Publikálás dátuma
2018.10.17. 15:11

Fotó: Népszava
Az ország legsikeresebb gázszerelőjének cége ivóvíz-minőséget fog javítani Észak-Magyarországon. A tender egy olyan keretszerződés alá tartozik, ami miatt már 40 milliárd forint uniós forrás megvonása is felvetődött.
A Mészáros és Mészáros Kft. és az Euroaszfaltt alkototta konzorium 2 milliárd 299 millió forintért végzi el Farmos, Tápiószele, Ráckeve és Gönc ivóvízminőség-javító programját - szúrta ki a 24.hu a tender eredményéről szóló tájékoztatást.
A megbízás egy 420 milliárdos keretszerződés része. A területi felosztású tenderen két régióban is Mészáros Lőrinc cége volt a befutó: Heves megyében és Észak-Magyarországon. Ugyanebből, az Észak-Magyarországot érintő blokkból már több megbízást is kapott a konzorcium, 14,6 milliárd forint értékben.
A 420 milliárdos, tömbösített közbeszerzés szemet szúrt az EU ellenőreinek is. Az auditorok arra jutottak, hogy az ellenőrzési rendszer lényegében nem működik, és felmerült több mint 40 milliárd forint támogatás megvonásának a lehetősége is.
Szerző

Csütörtökön még meleg lesz, de hamarosan lehűl a levegő

Publikálás dátuma
2018.10.17. 14:27

Fotó: Shutterstock
Elszórtan kisebb esőre, záporra is számíthatunk. Vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között várható.
A Kárpát-medencétől keletre anticiklon helyezkedik el, ugyanakkor északnyugatra egy magassági hidegörvény található, ami csütörtökön a térségünk fölé helyeződik – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
A változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett nyugaton több, keleten kevesebb napsütés valószínű. Elszórtan alakulhat ki kisebb eső, zápor, és többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +10 fok között várható, északkeleten lesz a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között alakul.
Pénteken keleten többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, csak késő délutántól, estétől kezd szakadozni, csökkenni a felhőzet. Nyugaton és az ország középső részén erősen és gyengébben felhős időszakok váltakoznak, majd délutántól csökken a felhőzet. Keleten szórványosan, máshol néhol valószínű eső, zápor. Az északi, északnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között várható.
Szombaton változóan felhős időre számíthatunk többórás napsütéssel, helyenként kisebb eső, zápor is lehet. Az északias szelet élénk, néhol erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű.
Vasárnap gyakran lesz erősen felhős az ég, és szórványosan valószínű eső, zápor. Az északi szél nagy területen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között várható.
Szerző