Előfizetés

7. cikk: írásban magyarázkodhat a magyar kormány

Halmai Katalin (Brüsszel), Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.10.16. 17:57

Fotó: tvnewsroom.consilium.europa.eu
Először került a tagállami miniszterekből álló EU Tanács elé a Magyarország ellen elindult eljárás. Egyelőre nem kapkodnak Luxemburgban, csak az eljárás menetéről egyeztettek.
Az uniós országok EU-ügyi miniszterei keddi, luxemburgi ülésükön megállapodtak arról, hogy Magyarország írásban fog reagálni az Európai Parlament 7. cikk szerinti eljárást kezdeményező jelentésére. Az Európai Bizottság pedig egy tényszerű beszámolót fog készíteni a Magyarországgal szemben kezdeményezett kötelezettségszegési eljárásokról. Az EP állásfoglalásának szeptemberi elfogadása óta ez volt az első miniszteri szintű tanácskozás, amelynek hivatalos napirendjén szerepelt a Magyarország elleni eljárás, és amelyen a tárcavezetők a következő lépésekről egyeztettek. Az ülésen a 7. cikkelyes eljárás formai lebonyolításáról volt szó, elsősorban arról, hogy a kezdeményező parlamentnek lehet-e bármilyen szerepe a folyamatban. Antonio Tajani EP-elnök hétfőn levélben kérte az EU28-aktól, hogy a procedúrába vonják be a képviselő-testületet. A kormányközi EU Tanács jogi szolgálatának véleménye szerint azonban az EP nem játszhat hivatalos szerepet a kizárólag az Tanácsában zajló 7. cikkelyes eljárásban. Lapunknak nyilatkozó EU-diplomaták tájékoztatása szerint a vitában tíz tagállam tárcavezetője kért szót, és többségük szorgalmazta, hogy a parlamentet valamilyen formában mégiscsak vonják be a folyamatba. Döntés most nem született erről. A Magyarország ellen elindított 7. cikkelyes eljárás legközelebb novemberben kerülhet az EU Tanács napirendjére. A keddi ülésen a résztvevők a lengyelországi helyzetről is tárgyaltak.

Megüzenték Brüsszelnek

Miközben az EU-ban Magyarországról van szó, itthon – habár hatása nincs – , a parlament megszavazta a „Sargentini-jelentés elleni” határozatot. A képviselők 129 igen szavazattal, 26 nem ellenében, 18 tartózkodás mellett fogadták el a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető által benyújtott javaslatot, amely hangsúlyozza: „Magyarország maga védi a határait, fenntartjuk a kerítést, és nem engedjük, hogy elvegyék tőlünk a határőrizet jogát". (A szocialisták, függetlenek és az LMP-sek nyomtak nemet, míg a Jobbikos politikusok tartózkodtak a kormánypárti igenekkel szemben.) A Sargentini-jelentés egyébként nem az ország, hanem a magyar kormány intézkedéseiről szól, egyetlen pontban foglalkozik a menekültüggyel, itt is a menekültek alapjogainak csorbítását kéri számon az Orbán-kabineten – egyébként a magánélethez való jog, az intézményesülő korrupció és a véleménynyilvánítás magyarországi szabadsága miatt aggódik. Fontos megjegyezni azt is, hogy az EP kétharmaddal fogadta el a jelentést, amelyet keresztény-konzervatív Néppárt sok képviselője is támogatott. Kocsis Máté szerint a határozat az Országgyűlés 75 százalékának a támogatását élvezte, sőt "európai számítás szerint" - a tartózkodó szavazatok figyelembe vétele nélkül - ennél is többen, a Ház 83 százaléka támogatta. Azt ugyanakkor a Fidesz-frakcióvezetője már nem említette, hogy főnöke, Orbán Viktor miniszterelnök nem vett részt a voksoláson. Kérdésünkre Havasi Bertalan a kormányfő sajtófőnöke azt mondta: „Orbán az Európai Parlamentben személyesen is megvédte Magyarországot. Az Országgyűlés keddi döntését támogatja, de más elfoglaltságok miatt nem tudott részt venni a tervezetthez képest csaknem egy órával későbbre csúszott szavazáson.”

Meghalt Nagy Sándor Tibor

MTI
Publikálás dátuma
2018.10.16. 17:07

Fotó: Shutterstock
Életének 60. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Nagy Sándor Tibor, a debreceni kultúrpark vezetője - közölte fia, a parkot jelenleg igazgató Nagy Gergely Sándor kedden az MTI-vel.
Nagy Sándor Tibort szombaton érte a halál.
Az egyetemi oktató és kutató munka után 1989-től biológusként kezdett dolgozni az édesapja irányította Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertjében. Munkájával jelentős mértékben hozzájárult, hogy a debreceni állatkertet 1994-ben az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége teljes jogú tagjává választotta. 1998-tól 17 éven keresztül ügyvezetőként koordinálta a kultúrpark megújítását.
Irányítása alatt folyamatos fejlesztések valósultak meg, így az állat- és növénykert a 2000-es évek végére az ország egyik vezető vidéki állatkertjévé vált. 2008-ban a Debreceni Egyetem kihelyezett tanszékének megalapításával - az országban elsőként - az állatkert bekapcsolódott a felsőfokú képzésbe.
Nagy Sándor Tibor számos hazai és nemzetközi szakmai szervezetnek lett aktív tisztségviselője. 2015-ben a Vidámparkok Világszövetsége teljes jogú tagjává választotta az ország egyetlen vidámparkját és ugyanabban az évben Nagy Sándor Tibor átadta a fiának az ügyvezetői stafétát, majd gyűjteményvezetőként és stratégiai szakmai tanácsadóként dolgozott tovább.

Volner János kilép a Jobbikból

Cz. G.
Publikálás dátuma
2018.10.16. 16:59

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Nem várja meg az etikai eljárás végét, két képviselő tart vele. A folytatás még „homályos”, vagyis még nem biztos, hogy a szakadár Mi Hazánkhoz csatlakozik.
Kilép a Jobbikból Volner János, a párt korábbi alelnöke – ezt maga a politikus jelentette be kedden délután. Volnert korábban már kizárta soraiból a párt parlamenti frakciója, és etikai vizsgálat is indult ellene, aminek a vége a pártból való kizárás lehetett volna, de ő nem várta meg az általa koncepciósnak tartott eljárás végét.   A konfliktus előzménye, hogy Volner az elnökség feloszlatását és tisztújító kongresszus összehívását kezdeményezte a Jobbik választókerületi elnököknek és szervezőknek írt levelében. A kormánypárti Figyelőhöz kiszivárogtatott levélben Volner leszögezte, hogy a Jobbikban zajló folyamatoknak az égvilágon semmi közük nincs az általa is támogatott néppártosodáshoz. Kifogásolta, hogy a párt elnöke és helyettese, Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton szövetséget kíván kötni a „liberális, balközép”, az „önfelszámolás útján haladó” LMP-vel.  A volt alelnök keddi sajtótájékoztatóján is megismételte, hogy a Jobbikban „balliberális fordulat” zajlik, ami számára elfogadhatatlan.    Volner János kizárása után Apáti István és Fülöp Erik is bejelentette, hogy elhagyja a Jobbik frakcióját. Fülöp már korábban kilépett a pártból, Volner pedig kedden azt mondta: Apáti is ezt teszi. A párt mind a három képviselőt felszólította, hogy adja vissza parlamenti mandátumát, de ők ezt nem teljesítették, jelenleg is független képviselők. Volner a folytatást „homályosnak” nevezte, vagyis nem erősített meg, hogy a Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalomhoz csatlakozna.