Előfizetés

Közpénzből épített gyógyfürdőt vett Mészáros, de nem kér a tb-kártyás betegekből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.16. 08:28

Fotó: Németh András Péter
Komoly állami támogatást öltek az Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülő Egerszalóki Saliris Restortba. A gyógyfürdő most „üzletpolitikai megfontolásból” nem fogadja a beutalóval érkező betegeket.
Az állami MFB Bankon keresztül közel 11 milliárd forintnyi közpénzt öltek az Egerszalóki Saliris Resortba, ami idén, az állami felszámolótársaságtól, nyomott áron került Mészáros Lőrinchez. A bomba üzlet ellenére a Saliris egy fontos, a szektorban bevett gesztust hagyott figyelmen kívül: nem vállalta, hogy a beutalóval, a társadalombiztosítás támogatásával érkező, beteg embereket is fogadja -írja a 24.hu.  A portál kitér rá, hogy bár (a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötött szerződés alapján) a nagyobb fürdők rendszeresen fogadnak tb-kártyás betegeket, – zömében kevésbé tehetős időseket – a szolgáltatóknak nem kötelező ilyen szolgáltatást fenntartaniuk. Ahogy egy szakértő forrás fogalmazott, ez inkább kimondatlan elvárás:
„Illik vállalni a tb-kártyásokat is, ez a szokásjog. Az állam nem fizet sokat, de aki kártyával jön, az a saját zsebéből is költ szállásra, sokan plusz szolgáltatásokat vásárolnak. Furán is venné ki magát, ha egy elismert gyógyfürdő azt mondaná, hogy a tb-kártyások — jellemzően az idősebb, kevésbé tehetős látogatók — nem kellenek.”

A gesztus még inkább elvárható lenne egy olyan fürdőtől, amit korábban az adózók – nem is kevés – pénzéből tartottak életben. Tavaly december óta hivatalosan is tudható, hogy Mészáros Lőrinc turisztikai portfóliójában landolt a Egerszalóki Saliris Resort Gyógy- és Konferenciahotel, a felcsúti milliárdos tőzsdei cégébe, a Konzum Nyrt.-be idén áprilisban apportálták a  komplexumot. A hozzá tartozó fürdőben azonban nem fogadják el az orvosi beutalókat, csak a saját zsebből fizető vendégek élvezhetik az egerszalóki gyógyvíz áldásos hatásait.A portál kérdésére a fürdő elárulta, hogy üzletpolitikai okokból nem kötöttek szerződést az egészségbiztosítóval, és a jövőben sem tervezik ezt. 
üzletpolitikai okokból nem kötöttek szerződést az állami egészségbiztosítóval, és a jövőben sem tervezik ezt.

Nincs elég kesztyű és gázpalack, vizsgálatok állhatnak le a járványügyi központban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.16. 07:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A nyugat-nílusi láz és kanyaró vírusainak tesztje is leállhat az OKI járványügyi intézményében, alapvető felszerelések hiányoznak a HVG értesülései szerint.
A legalapvetőbb felszerelések hiányoznak az állami járványügy központi intézetében, így fennáll a veszélye, hogy olyan vizsgálatok is leállhatnak, mint az akár halálos nyugat-nílusi láz tesztelése – derül ki a hvg.hu birtokába került belső levelezésből.  A lap emlékeztet rá, az OKI Klinikai és Járványügyi Mikrobiológiai Igazgatóság a járványügy egyik központja – itt végzik többek közt az akár halállal is végződő botulizmus vizsgálatát, de ide küldik be a mintát a kórházak, ha a vírusos agyhártyagyulladás lehetősége merül fel. Terrortámadás gyanúja esetén szintén itt tesztelik a gyanús küldemény tartalmát.
 Pont az országos járványügyi, illetve a népegészségügyi jelentősége miatt hihetetlen helyzetkép rajzolódik ki abból kör-e-mailból, ami a „leálló vizsgálatokkal” foglalkozik. Ebben az akkori igazgató, Takács Mária megbízásából szó szerint azt kérték az egyes osztályok illetékeseitől: küldjék meg október 4-én délig, „hogy milyen vizsgálatok állnak le és kb. mikor”.  
A beérkező válaszok közül talán a legijesztőbb ez volt:
„Az általános vírusdiagnosztikai osztályon a reagensek hiánya miatt az összes molekuláris vizsgálat, így a nyugat-nílusi láz, a kanyaró/rubeola, parvovírus” vizsgálat, valamint „teszthiány miatt a nyugat-nílusi láz egyes verifikáló vizsgálatai állnak le a jövő héten.”

A felsorolt fertőzések közül a nyugat-nílusi láz az egyik legveszélyesebb, ráadásul a nyár bizonyos időszakaiban hazánkból jelentették a legtöbb megbetegedést az európai járványvédelmi központ nyári közleménye szerint. Ugyanígy leállhat a „hepatitis vírusok (A, B, C, D, E) molekuláris diagnosztikája” is – derül ki a „mi nincs”-felsorolásból. Ebben olyan más vizsgálatokat is említenek, amelyek már leálltak valamilyen feltétel hiánya miatt. Több laboratórium a „gázpalack hiánya miatt kénytelen lesz leállni” – írja egy munkatárs , ugyanis a munkájukhoz elengedhetetlen tenyésztéseket nem tudják megcsinálni a szén-dioxid-palackok által létrehozott, csökkentett oxigéntartalmú környezet nélkül. Ugyanilyen súlyos probléma, hogy a kórokozók tenyésztéséhez nélkülözhetetlen táptalajokat sem tudják előállítani, a gumikesztyűk pedig annyira fogytán vannak, hogy egyes osztályokon a fertőzésveszély ellenére is többször használják ezeket.
A káosz azután alakult ki, hogy a kormány új nemzeti központba szervezte az intézményt, ami papíron október 1-től létezik, de még sincs új munkaszerződése a több száz szakembernek. Ráadásul kormánytisztviselőt csinálnának akár a biológusokból is, ezért űrlapon firtatták, tagjai-e titkos társaságnak vagy erőszakszervezetnek- írja a portál. Az új intézményt Kásler Miklós miniszter irányítja, ezzel valójában az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Lázár János által kiharcolt 2016-os megszüntetése és a minisztériumba való beolvasztása után most megint egy önálló intézményt állítanak fel ugyanazon feladatok ellátására.  

Egy gombnyomással veszik el milliók otthonteremtési álmait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.16. 07:22
Képünk illusztráció
Fideszes javaslatra eltörölhetik a lakástakarék-pénztárak állami támogatását, a megvonásról kedden szavaz a parlament. A kormánypárti kétharmad dönt a Sargentini-jelentésről, és az oroszok honos népcsoporttá nyilvánításáról is.
 Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban megtárgyalja, majd el is fogadhatja a lakás-takarékpénztári megtakarítások állami támogatásának kivezetését. A képviselők emellett szavaznak a Sargentini-jelentésre megfogalmazott kormánypárti válaszról -írja az MTI. Az ülésnap reggel 8 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amelyeket a lakás-takarékpénztárakról szóló javaslat összevont vitája követ. Az előterjesztő Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke a javaslatot azzal indokolta: a lakás-takarékpénztárak konstrukciója nem volt kellő hatékony, és az elmúlt időszakban nem szolgálta olyan aktívan és eredményesen az otthonteremtést, mint elvárták volna, emellett pedig 2010 óta 60 milliárd forint extraprofitra tettek szert a programot működtetők és forgalmazók.
A  törvény visszamenőlegesen nem lesz érvényes, tehát a már megkötött szerződésekre kifizetik az állami támogatást, de a hatályba lépéstől számítva viszont nem igazán lesz értelme lakástakarékot kötni. A döntés a megszavazást követő napon pedig hatályba is lép.
A határozathozatalok idején döntenek a Fidesz-KDNP képviselőinek azon határozati javaslatáról is, amely az Európai Parlamentben elfogadott Sargentini-jelentésre ad választ. Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője korábban azt mondta, a dokumentum arra szólítaná fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarország elleni valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a szerinte csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben. A szavazások után hat javaslat általános vitáját folytatják le. Szó lesz például a honvédség létszámkeretét emelő indítvány, valamint a székelyek és az orosz közösség Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló kezdeményezések. 
A képviselők szerdán a tavalyi költségvetés zárszámadását, csütörtökön pedig a jegybank 2017-es üzleti jelentését tárgyalják. Az Országgyűlés ülése október 24-én, szerdán ér véget a második héten megszokott azonnali kérdésekkel és kérdésekkel.