Neves focisták támogatják a brazil szörnyet

Publikálás dátuma
2018.10.16. 10:00

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
A rendpárti, szélsőjobbos programmal fellépő Jair Bolsonar megnyerte az elnökválasztás első fordulóját, és a végső győzelemre is esélye van.
Néhány hónappal ezelőtt még alig ismerték Jair Bolsonarót, a brazil elnökjelölttel szembeni késes merénylet után azonban hazájában mindenki megismerte a nevét, s ennek az akciónak is köze van ahhoz, hogy másfél hete 46 százalékot szerzett az elnökválasztás első fordulójában. Ijesztő eredmény kiindulva abból, milyen borzalmas dolgokat mondott korábban a szélsőjobboldali politikus. 1999-ben egy interjúban az elnök megölésére szólított fel, mert „választásokkal semmit sem lehet elérni ebben az országban”. Nem egyszer dicsőítette az 1964-1985 közötti katonai diktatúrát, amikor „rend volt”. Ha elnök lenne,m a kongresszust azonnal feloszlatná, mert változás „csak ilyen polgárháborúval képzelhető el. Négy éve egy női képviselővel kapcsolatban azt találta mondani: arra sem érdemes, hogy megerőszakolják. Ha a fia meleg lenne, örülne, ha balesetben meghalna. A Haitiból, Bolíviából és Szíriából származó menekülteket „söpredéknek” nevezte. Mindezek alapján meghökkentő, hogy a „brazil szörnyet” több labdarúgó világsztár támogatja. Ronaldinho a Twitteren állt ki nyíltan mellette. „Egy jobb Brazíliáért, békét, biztonságot és olyan személyt akarok, aki visszaadja az örömünket”. Dinho a focipályán varázsolt, Bolsonarót pedig bevarázsolná az elnöki székbe. A szélsőjobboldali jelölt melletti kiállása azért nem meglepő, mert márciusban csatlakozott az evangéliumi keresztények egyik tömörüléséhez, a Republikánus Párthoz, s komolyan gondolkodik azon, hogy a kongresszusba jelöltesse magát. A lakosság negyedét kitevő protestánsok különösen nagy arányban támogatják Bolsonarót. Megdöbbentő azonban, hogy bejegyzését Neymar és a Manchester City támadója, Gabriel Jesus is megosztotta. Az olasz Juventus és az Internazionale egykori játékosa, Felipe Melo, aki jelenleg a Palmeirasban rúgja a bőrt, egyik gólját Bolsonarónak ajánlotta, s feltett egy videót, amelyben a szélsőjobb jelölt támogatására szólított fel. Jadson és az egykori világbajnok Rivaldo szerint ő az ideális jelölt Brazília számára. A londoni Tottenham csatára, Lucas Moura szintén a Twitteren áradozott róla. Az egyedüli, aki megdöbbent ezeken a reakciókon, az egykori félelmetes szabadrúgásairól ismert Juninho Pernambucano, aki az El País brazil kiadásában kifejtette, „megőrülök, amikor a jobboldalon látom a mai és egykori játékosokat. Nagyon mélyről jöttek, hogy kerülhettek a másik oldalra?” - tette fel a költői kérdést. Az elnökválasztás második fordulóját október 28-án rendezik meg Bolsonaro és a munkáspárti jelölt, Fernando Haddad között.
Frissítve: 2018.10.16. 10:21

Meghalt a Microsoft társalapítója

Publikálás dátuma
2018.10.16. 08:10
Paul Allen, a Microsoft társalapítója 65 éves korában hunyt el
Fotó: Kevin Winter / AFP/AFP Files
Elhunyt Paul Allen, a Microsoft informatikai óriáscég egykori társalapítója - jelentette be hétfőn este Allen befektetési vállalata.
A 65 éves milliárdos a szülővárosában, Seattle-ben hunyt el hétfőn a rákbetegségével összefüggő komplikációk következtében -írja az MTI.  Paul Allen és Bill Gates, a Microsoft másik alapítója gyermekkori barátok voltak, és 1975-ben alapították meg a Microsoftot, a vállalat elnevezése Allentől származott.
Allen 1982-ben súlyos betegség miatt megvált a Microsofttól, 2000-ben pedig a cég igazgatótanácsi tagságáról is lemondott. Közben Vulcan néven befektetési vállalatot hozott létre, megvásárolt két labdarúgócsapatot és egy kosárlabdaklubot, valamint létrehozott három kutatóintézetet is. Az egyik intézet agykutatással, a másik sejtkutatással, a harmadik pedig a mesterséges intelligenciával összefüggő kutatásokkal foglalkozik.
 Az üzletember a Forbes magazin idei listáján a 44. leggazdagabb milliárdos volt, 21,7 milliárd dollárros (mintegy 6000 milliárd forint) vagyonnal. Ebből rengeteget költött jótékony célokra. 
Paul Allennél először 1983-ban állapítottak meg Hodgkin-limfómát. Később, 2009-ben non-Hodgkin limfómával kezelték, pár nappal ezelőtt pedig nyilvánosságra hozta, hogy betegsége kiújult. Bill Gates hétfőn este közleményben fejezte ki gyászát. "Összetört a szívem egyik legrégebbi és legkedvesebb barátom, Paul Allen eltávozásának hírére" - fogalmazott Gates. Hozzátette: Allen "igazi társ és drága barát volt. A személyi számítógépek nélküle nem jöhettek volna létre". A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella szintén közleményben méltatta az elhunytat. "Nyugalmat árasztó és állhatatos" embernek nevezte őt, aki "mágikus termékeket, megoldásokat és intézményeket hívott életre, és ezzel megváltoztatta a világot".  Tim Cook, az Apple vezérigazgatója az iparág úttörőjeként és a világ jobbá tételéért dolgozó emberként méltatta Twitter-bejegyzésében Paul Allent.Az Allen tulajdonában lévő sportklubok szintén közleményben fejezték ki gyászukat és együttérzésüket az Allen családdal. 
Szerző

CNN: az újságíró-gyilkosság beismerésére készül Szaúd-Arábia

Publikálás dátuma
2018.10.15. 22:01
Dzsamál Hasogdzsi
Fotó: MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP
Szaúd-Arábia Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolásának beismerésére készül - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió hétfő délután.
A televízió saját, meg nem nevezett saját forrásaira hivatkozva közölte: Rijád várhatóan azzal a magyarázattal áll elő, hogy Hasogdzsit kihallgatták Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, és az újságíró a rosszul sikerült kihallgatás közben kihallgatói iszándéka ellenére halt meg.
Dzsamál Hasogdzsi október 2-án tűnt el az isztambuli konzulátuson. Donald Trump elnök hétfőn reggel telefonon beszélt az ügyről Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi királlyal, aki cáfolta, hogy tudomása lenne az újságíró sorsáról.
Ezt követően - hétfő délelőtt - Mike Pompeo külügyminiszter Donald Trump felkérésére Rijádba indult, hogy tanácskozzon a szaúdi uralkodóval.
Szerző