Előfizetés

Újabb katonákat küld Boszniába az EU

MTI
Publikálás dátuma
2018.10.15. 16:00
Az EUFOR katonái boszniában, egy 2013-as gyakorlaton - illusztráció.
Fotó: ELVIS BARUKCIC / AFP
Az uniós tagországok külügyminiszterei luxembourgi egynapos tanácsülésükön Bosznia-Hercegovinára vonatkozó átfogó uniós stratégia részeként megerősítették az Európai Unió (EU) békefenntartó kontingense (EUFOR-Althea) jelenlétét - közölte az uniós tanács hétfőn.
Mint közölték, a tanács várakozással tekint a misszió jövő évben esedékes következő stratégiai felülvizsgálatának bemutatására, amely alapjául szolgál majd feladatainak és a műveletének értékeléséhez, figyelembe véve az uniós integrációs folyamatot és a biztonsági helyzetet.
A Külügyi Tanács határozatában kijelentette, az EU egyértelműen elkötelezett Bosznia-Hercegovina uniós perspektívája mellett. A balkáni országban október elején tartott választásokra reagálva kiemelték, az EU elvárja, hogy minden vezető konstruktívan vegyen részt a kormányalakításban az ország és állampolgárainak érdekében. A tanács elvárja a bosznia-hercegovinai hatóságoktól, hogy kezeljék kiemelten az uniós közeledéshez szükséges reformok előmozdításához szükséges lépéseket - húzták alá.
Hozzátették, az EU továbbra is ösztönzi, hogy Bosznia-Hercegovina hatóságai a nemzetközi közösség támogatásával gyorsítsák fel a fegyverek és robbanóeszközök megsemmisítésére, valamint az aknamentesítésre irányuló erőfeszítéseiket.

Hurrikán pusztított a portugál partokon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.15. 15:42

Fotó: CARLOS COSTA / AFP
A legnagyobb pusztítást Lisszabon, Coimbra és Leiria környékén végezte a Leslie nevű vihar. Spanyolország felé folytatja útját.
Megkezdődött a romok eltakarítása Portugáliában, miután egy trópusi vihar söpört át az Atlanti-óceán partvidékén a hétvégén - írja az Euronews. Mint a Newsweek.com írja, a Leslie egy 1-es erősségű hurrikán.
A Leslie volt az egyik legerősebb vihar, amely az országot sújtotta. A heves esőzés és a hurrikán erejű szél óriási károkat okozott.

Mintegy 300 ezer lakóház maradt áram nélkül vasárnap. 27 ember szenvedett könnyebb sérüléseket. A vihar áradásokat is okozott egyes területeken. Több száz fa dőlt ki.
A legnagyobb pusztítást Lisszabon, valamint Coimbra és Leiria környékén végezte. A turisták által is közkedvelt Portóban is sok kár esett. A Leslie északkeleti irányba halad tovább az Ibériai-félszigeten. A viharos szél ereje mostanra csökkent Portugáliában.
Az előrejelzések árvízveszélyre figyelmeztettek Spanyolország északi részén.

Azt tanácsolták, hogy ne induljanak útnak autóval, amíg a vihar tovább nem halad. Franciaország déli részén is riasztást rendeltek el.
A spanyol meteorológiai szolgálat felvétele.
Fotó: Handout / AEMET / AFP

Árvíz ölt meg 13 embert Franciaországban, a helyzet tovább romolhat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.15. 14:57

Fotó: ERIC CABANIS / AFP
Ezreket kellett evakuálni, és a víz sodrása miatt sok helyen csónakokkal meg sem lehet kísérelni a mentést. A heves esőzés miatti áradás szintje tovább emelkedhet. A vihar feltehetően a szokatlanul meleg tenger miatt ilyen pusztító.
Az évszázad egyik legkegyetlenebb árvize pusztít Franciaország déli részén, Aude megyében - írja a Reuters.
A hatóságok szerint 7 hónapnyi eső esett le egyszerre.

Hétfőn legalább 13-an meghaltak, egy embert eltűntként tartanak számon, és ezreket menekítettek ki a környékről. Hét helikopter járja a környéket, hogy a rossz időjárással dacolva, a háztetőkön rekedt embereket mentse. Hajókkal nem boldogulnak: azokat egyszerűen elviszi a víz sodrása.
A legsúlyosabban Conques-sur-Orbiel és Villardonnel településeket érintette az ár, ami ezeken a helyeken néha fél-egy emelet magas.
És a rengeteg eső miatt jó eséllyel tovább fog emelkedni a vízszint.

A heves esőzések nem ritkák a környéken az évnek ebben a szakában. Ám a Földközi-tenger part menti vizeinek melegsége növeli a viharok erejét. És Franciaországban 1900 óta nem volt olyan meleg nyár, mint az idei.