Előfizetés

„Stop Soros” – Az Ab-hez fordult az Amnesty

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.15. 10:02
Fotó: Tóth Gergő
A törvény célja egyértelműen a megfélemlítés – közölte a jogvédő szervezet.
Az Amnesty International is az Alkotmánybíróságon támadta meg az úgynevezett „Stop Soros” törvénycsomag Btk-t érintő érintő módosítását, mert véleményük szerint ellentétes többek között az Alaptörvény alkotmányos büntetőjogra, az egyesülési jogra és a szólásszabadságra vonatkozó rendelkezéseivel. Az Amnesty közölte: a súlyosan jogkorlátozó törvénymódosítás annyira homályos definíciót ad a bűncselekményre, hogy annak gyakorlatilag bárki bármikor az alanya lehet, ami kiszámíthatatlan helyzetet teremt és lehetőséget ad annak önkényes alkalmazására. A törvény sérti továbbá a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, mert a legsúlyosabb, büntetőjogi szankciók alkalmazását helyezi kilátásba, ezzel pedig szükségtelenül és aránytalanul beavatkozik abba, hogy ki és hogyan vehet részt a migrációról szóló demokratikus közéleti vitákban – tették hozzá. Az Amnesty azt írta:
„a törvény célja egyértelműen a megfélemlítés: börtönnel fenyegetni azokat, akik segítenek a kiszolgáltatott embereknek, illetve mást gondolnak, mint a kormány”

A létfontosságú és jogszerű emberi jogi munka bűncselekménnyé nyilvánítása rendkívül durva támadás a nemzetközi védelemre szorulók illetve az őket segítő emberekkel és szervezetekkel szemben – olvasható a közleményben.
Szeptemberben a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundations) is eljárást indított az Alkotmánybíróságon a „Stop Soros” miatt, valamint a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordultak.

Hétvégéig marad a rossz levegő az országban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.15. 10:01

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Mutatjuk, melyik településeken kifogásolt a levegőminőség.
Vasárnap továbbra is kifogásolt volt a levegőminőség több településen  (Budapest, Dunaújváros, Győr, Nyíregyháza, Pécs, Százhalombatta, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tököl, Várpalota), és a meteorológiai előrejelzést figyelembe véve jelentős javulás a hétvégéig nem várható – közölte a Facebook-oldalán az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI). Mint írják, a gyermekeknél, az időseknél és a légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél légzőszervi tünetek (például köhögés, légzőszervi irritáció, nehézlégzés) jelentkezhetnek, illetve jelenlegi tüneteik súlyosbodhatnak, így számukra nem javasolják az intenzív, szabadban végzett fizikai tevékenységet.

Schwarzeneggerrel szelfizett Orbán és Vajna

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.15. 09:32

Fotó: PARAMOUNT PICTURES / AFP
Erről Vajna Tímea tett közzé egy fotót az Instagram-oldalán.
A filmügyi kormánybiztos felesége, Vajna Tímea Instagram-sztorijai közé posztolt fotót Arnold Schwarzeneggerről, ahogy együtt szelfizik Andy Vajnával és Orbán Viktorral – vette észre a 24.hu.   Andy Vajna korábban is vendégül látta a miniszterelnököt és Arnold Schwarzeneggert, erről itt írtunk bővebben.